για την Χημεία

Παρατηρήθηκε αποβολή ηλεκτρονίου από άτομο

Παρατηρήθηκε αποβολή ηλεκτρονίου από άτομο

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα ηλεκτρόνιο να αποβάλλεται σε πραγματικό χρόνο από ένα άτομο.

Φυσικοί του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς και του γερμανικού Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ, κατάφεραν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση ενός εξωτερικού ηλεκτρονίου ενός ατόμου, καθώς αυτό «εξαναγκαζόταν» σε αποβολή από ένα ισχυρό παλμό λέιζερ.

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε ένα άτομο του σπάνιου στοιχείου κρυπτόν και κατέστη δυνατό οι ερευνητές να παρακολουθήσουν την μετακίνηση του ηλεκτρονίου από τον παλμό του λέιζερ, μια αστραπιαία διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερα εκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (femtoseconds).

Οι επιστήμονες, υπό τον ειδικό στα πολύ γρήγορα λέιζερ δρα Στιβ Λεόνε, χρησιμοποίησαν ένα παλμό υπεριώδους φωτός με διάρκεια μόλις 150 δισεκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (attoseconds), προκειμένου να συλλάβουν για πρώτη φορά την κίνηση του ηλεκτρονίου.

Έρευνες αυτού του είδους πάνω στην κίνηση των ηλεκτρονίων αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ελέγξουν καλύτερα μια σειρά από διαδικασίες και υλικά, ώστε να βελτιωθούν τα υψηλής ταχύτητας ηλεκτρονικά (ημιαγωγοί, ηλιακές κυψέλες κ.α.). Η σχετική έρευνα παράλληλα υποστηρίζεται χρηματοδοτικά και οργανωτικά από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ λόγω πιθανών στρατιωτικών εφαρμογών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων