Νερό και Υγεία

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για την διατήρηση της ζωής και την σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Το νερό αντικαθιστά τις καθημερινές απώλειες σε υγρά που συμβαίνουν στο δέρμα μας, στους πνεύμονές μας, στα κόπρανα και στα ούρα μας.
Όταν γεννιόμαστε το 75% του σώματος μας αποτελείται από νερό. Το ποσοστό του νερού που βρίσκεται στο σώμα μας διαφέρει στους άνδρες και στις γυναίκες.
Πιο συγκεκριμένα το σώμα ενός μέσου ενήλικα άνδρα αποτελείται από 60-65% νερό ενώ στη μέση ενήλικη γυναίκα το νερό εκπροσωπεύει το 50-55% του σωματικού της βάρους.
Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος άνδρας έχει μεγαλύτερο ποσοστό μυίκής μάζας από την μέση γυναίκα. Καθότι λοιπόν ο μυϊκός ιστός αποτελείται από νερό σε ποσοστό 80% οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους από τις γυναίκες.
Ποιες οι λειτουργίες του νερού στο ανθρώπινο σώμα;
Στο μέσο άνθρωπο το νερό κατανέμεται μέσα στα κύτταρα μας (ενδοκυτταρικό νερό) αποτελώντας το 38.4% του βάρους του σώματος, και έξω από τα κύτταρά μας (εξωκυτταρικό νερό) αποτελώντας το 24.9% του βάρους του σώματος μας.
Οι πιο βασικές λειτουργίες του νερού σχετίζονται με:
• Την ενυδάτωση των ιστών του σώματος μας.
• Την διάλυση όλων των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό μας.
• Την προστασία των οργάνων και των ιστών μας.
• Την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
• Την πέψη και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.
• Την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
• Την λίπανση των αρθρώσεων και την ισορροπημένη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.
• Την μεταφορά όλων των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο αίμα μας.
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε την σημαντικότητα της επίγνωσης της κατάστασης υδάτωσης του σώματος μας, καθότι ακόμη και μια μικρή απώλεια 1-2 λίτρων νερού μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία του οργανισμού.
Μερικές από αυτές σχετίζονται με : αφυδάτωση, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, κούραση, πονοκεφάλους, μειωμένη συγκέντρωση, αμνησία, μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, ουρολοιμώξεις, ναυτία και λιποθυμία.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *