ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Η πραγματοποίηση επανδρωμένων αποστολών στον πλανήτη Άρη είναι ένας μεγάλος στόχος για την επιστήμη και τον άνθρωπο. Ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιο της NASA για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον «Ερυθρό Πλανήτη». Όπως είπε: «Αν θέλουμε να επιβιώσει το είδος μας επ΄αόριστον θα πρέπει να εξαπλωθούμε σε πολλούς πλανήτες. Πρέπει να πάμε στον Άρη, και ο Άρης θα είναι το εφαλτήριο για άλλα πλανητικά συστήματα».

Ο Άρης είναι μέχρι σήμερα ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημο-συσκευές, και για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλον στο σύμπαν. Οι προσπάθειες για εξερεύνηση του πλανήτη ξεκίνησαν το 1960. Η πρώτη σημαντική εξερεύνηση έγινε από τα δυο σκάφη Βίκινγκ της NASA που προσεδαφίστηκαν στην επιφάνειά του, το 1976. Η επόμενη φάση στην εξερεύνηση του Άρη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, με τις αποστολές Mars Global Surveyor και Mars Pathfinder της NASA. Το 2005 έφτασαν στον Άρη τα δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, που μελετούν από τότε την επιφάνειά του και διαπίστωσαν την ύπαρξη υγρού νερού. Από το 2012, η NASA συνεχίζει την εξερεύνηση του Άρη με το ρομπότ Curiosity.

Τα σχέδια της NASA προβλέπουν μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, που θα πραγματοποιηθεί μετά το 2025. Το πρώτο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση του πυραύλου SLS (Space Launch System), του ισχυρότερου που έχει αναπτυχθεί ποτέ, ο οποίος θα επιτρέψει αποστολές έξω από τη γήινη τροχιά. Το πλήρωμα θα επιβαίνει στην κάψουλα Orion. Από το 2018, οπότε προβλέπεται να είναι έτοιμος ο SLS, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά πιλοτικών επανδρωμένων αποστολών, στις οποίες θα δοκιμαστούν οι τεχνολογίες που απαιτούνται για ένα ταξίδι στον Άρη. Η σημαντικότερη θα πραγματοποιηθεί τη δεκαετία του 2020, όταν οι αστροναύτες του Orion θα επιχειρήσουν να «συλλάβουν» έναν μικρό αστεροειδή, και να τον θέσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, για να τον μελετήσουν. Ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν τόνισε ότι η έξοδος του ανθρώπου στο διάστημα θα απαιτήσει την τελειοποίηση μιας σειράς τεχνολογιών. Για παράδειγμα, πρέπει να τελειοποιήσει την καλλιέργεια λαχανικών για τη διατροφή των αστροναυτών και να αναπτύξει 3D εκτυπωτές για την παραγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων