Η Σελίδα των Εφήβων

Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Ν. Ιωαννίνων

Γιατί ξαφνικά δε μου αρέσει το σχολείο;

Δεκ 20123


Ίσως σ’ αυτή τη περίοδο της ζωής σου προτιμάς να ασχοληθείς με τον εαυτό σου, τις σεξουαλικές σου ορμές, τα όνειρά σου, τις φιλίες σου, την εμφάνισή σου και όχι με το σχολείο και τα μαθήματα. Ίσως πάλι δεν έχεις όρεξη για τίποτα – αισθάνεσαι εξαντλημένος, κουρασμένος και χωρίς ενδιαφέρον. Ή προτιμάς να ονειροπολείς. Αυτό μπορεί να συμβεί παρά το γεγονός ότι υπήρξες ενδεχομένως καλώς μαθητής και δε σου έλειπε ούτε το ενδιαφέρον ούτε η πρωτοβουλία.
Γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί. Αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτή την εποχή συμβαίνει σε όλους. Όλοι βρίσκουν το σχολείο βαρετό, υπερβολικό, τους καθηγητές πιεστικούς, ενοχλητικούς ίσως και ανόητους. Είναι σχετικά κατανοητό ότι δεν είναι εύκολο να κοπιάζεις για ένα απροσδιόριστο μέλλον, όταν μπορείς να ασχοληθείς με τόσα άλλα, πιο διασκεδαστικά πράγματα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι οι βαθμοί ξαφνικά πέφτουν, η προαγωγή στην επόμενη τάξη μπαίνει σε κίνδυνο κι εσύ έχεις τη λαχτάρα να τα παρατήσεις και να ασχοληθείς επιτέλους με την πραγματική ζωή.
Το πιο ανυπόφορο σ’ αυτή τη φάση είναι οι προτροπές των ενηλίκων, οι οποίοι προσπαθούν να σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις. Αν θέλεις να είσαι δίκαιος, πρέπει να τους δώσεις δίκιο.
Δε μαθαίνεις τίποτα προς όφελος των γονιών ή των καθηγητών σου, παρά μόνο για σένα και το μέλλον σου. Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να σου χρειαστούν όλα αυτά στη ζωή σου.
Το σπουδαιότερο επιχείρημα είναι ότι μια καλή εκπαίδευση εφοδιάζει τον άνθρωπο με σημαντική αυτοδυναμία και ελευθερία. Έχεις περισσότερες δυνατότητες επιλογής μεταξύ σπουδών και καριέρας, μπορεί να κερδίζεις περισσότερα χρήματα και να έχεις λιγότερες έγνοιες. Δεν είναι πια μυστικό ότι η καλή εκπαίδευση μας κάνει ευσυνείδητους και δυνατούς.
Για τους περισσότερους αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος θα περάσει, μόλις συνηθίσουν τη νέα τους κατάσταση. Αυτό βέβαια απαιτεί καλή οργάνωση. Η ημέρα ενός νέου ανθρώπου πρέπει να έχει χώρο για όλα: το σχολείο, τα μαθήματα, τα σπορ, τη διασκέδαση, το θέατρο, το σινεμά, την έξοδο με τους φίλους ή την οικογένεια. Όλα αυτά απαιτούν μια μερίδα από την ενέργειά σου και δύναμη θέλησης.
Από τη δική σου συμπεριφορά θα εξαρτηθούν πολλά. Αυτό ήδη θα σ’ το έχουν πει πολλές φορές. Δεν παύει όμως να είναι αλήθεια: τα θεμέλια που θα στηριχθεί το μέλλον σου τα θέτεις εσύ ο ίδιος.


Από τα βιβλία της Sylvia Schneider , “Το αγόρι στην εφηβεία”, “Το κορίτσι στην εφηβεία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“Υπάρχουν στιγμές που θα θέλαμε να μεγαλώσουμε γρήγορα, για να είμαστε ελεύθεροι κι ανεξάρτητοι και να μην δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν. Υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές που τρομάζουμε. Δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε, γιατί διαπιστώνουμε πόσο δύσκολο είναι να μπορεί κανείς στην εποχή μας να στηρίζεται στα πόδια του και να είναι ανεξάρτητος. Και τότε κάνουμε ΥΠΟΜΟΝΗ, φροντίζοντας να εφοδιάσουμε τον εαυτό μας με γνώσεις και συναισθηματικές εμπειρίες, ώστε να προετοιμάσουμε την εποχή της πολυπόθητης αυτονομίας όπως ο καθένας μας την ονειρεύεται.”
adolescence401


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων