Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ο εορτασμός των εθνικών επετείων είναι για το νηπιαγωγείο  μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί θα πρέπει τόσο το υλικό όσο και η παιδαγωγική πράξη να είναι τέτοια, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να προσεγγίσουν μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις έννοιες όπως ελευθερία, αγώνας, ανεξαρτησία, αλλά και να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές και τα γεγονότα της εποχής.

Αναφορικά λοιπόν με την επέτειο της 25ης Μαρτίου σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (παλιά Βουλή) για να παρακολουθήσετε το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, το οποίο είναι ΔΩΡΕΑΝ. Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τους υπεύθυνους του Μουσείου για τη φιλικότατη διάθεσή τους απέναντι στα νήπια και ειδικότερα την κα Βιδάλη για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν τα παιδιά.

Επί της ουσίας λοιπόν το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία μέρη:

Πριν την επίσκεψη στο Μουσείο

Επίσκεψη στο μουσείο – συμμετοχή στο πρόγραμμα

Μετά  την επίσκεψη στο Μουσείο

1. Πριν την επίσκεψη, το Μουσείο παραχωρεί για μία εβδομάδα στο νηπιαγωγείο ειδική μουσειοσκευή η οποία περιλαμβάνει , βιβλία από τις συλλογές του Μουσείου με παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, έργα τέχνης σχετικά με την επανάσταση, υλικό από τα όπλα και τις εξαρτήσεις των αγωνιστών, δείγματα από τις σημαίες (μπαϊράκια) της επανάστασης, ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με πλαστικοποιημένες κάρτες και δύο παραδοσιακές φορεσιές για παιδιά. Ετσι λοιπόν δίνεται η δυνατότητα  μέσα από την ανακάλυψη των «θησαυρών» της μουσειοσκευής αλλά και την ενασχόληση με το υλικό, αφενός  να μιλήσουμε στα παιδιά για τα γεγονότα της επανάστασης, τους πρωταγωνιστές  της, τις σημαίες τους, τα όπλα τους, το ντύσιμό τους (επεκτείνοντας τις δράσεις μας μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις και με τη σημερινή εποχή π.χ. τι φορούσαν τότε, τι φοράμε σήμερα, εμείς για το λόγο αυτό ντύσαμε και δύο από τα παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές για να εξετάσουμε καλύτερα τις φορεσιές εκείνης της εποχής))  και αφετέρου να προσεγγίσουν τα παιδιά την έννοια  τόσο της «συλλογής»  όσο και του Μουσείου (ως χώρου πρωτίστως στον οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα παραπάνω). Για να εξοικειωθούν τα παιδιά με την έννοια της «συλλογής» βοηθά πολύ το επιδαπέδιο παιχνίδι με τις κάρτες (φωτογραφίες από συλλογές του Μουσείου) όπου εμείς το παίξαμε χωρισμένοι σε ομάδες των δύο ατόμων, όπου η κάθε ομάδα ήταν η ομάδα-φύλακας μίας συλλογής που είχε επιλέξει (όπλα, κοσμήματα, φορεσιές κλπ) και έπρεπε να συγκεντρώσει όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσε από τη συλλογή της. Στο τέλος του παιχνιδιού για να εμπλέξουμε και τα  μαθηματικά μετρήσαμε τα στοιχεία κάθε ομάδας-φύλακα και τα καταγράψαμε για να δούμε ποια ομάδα συγκέντρωσε τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα. Τέλος επηρεασμένοι από τα ρούχα των συλλογών φτιάξαμε, μια και ετοιμάζαμε και τη γιορτή μας, φέσια για τα αγόρια και ποδίτσες για τα κορίτσια. Δείτε  όλα τα παραπάνω στο λεύκωμά μας.

Ανακαλύπτοντας τη μουσειοσκευή πριν την επίσκεψη στο Μουσείο

2. Επίσκεψη στο Μουσείο – συμμετοχή στο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα στο Μουσείο χωρίζεται σε δύο μέρη………………….το μόνο που θα σας αποκαλύψουμε είναι ότι ήταν διασκεδαστικό  και  φιλικό στα παιδιά τα οποία συμμετείχαν ενεργά με αμείωτο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από την αρχή ως το τέλος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δείτε τις φωτογραφίες μας για να έχετε μια μικρή εικόνα……………………

Επίσκεψη στο Μουσείο – συμμετοχή στο πρόγραμμα

3. Μετά το Μουσείο

Με τη λήξη του προγράμματος πριν φύγουμε από το Μουσείο οι υπεύθυνες  μας έδωσαν φωτογραφίες από τις συλλογές του Μουσείου. Την άλλη μέρα λοιπόν τα παιδιά αφού μίλησαν για τις εντυπώσεις τους επέλεξαν όποια φωτογραφία ήθελαν και αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι αναμνηστικό για να θυμούνται την επίσκεψή μας, το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω λεύκωμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μετά την επίσκεψη …………..

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων