Feed
Άρθρα
Σχόλια

Από την αρχή της φετινής χρονιάς ένα από τα θέματα που δουλέψαμε και δουλεύουμε ακόμη είναι η εποχή (φθινόπωρο) και τα παιδιά του (μήνες). Στην προσπάθεια  να κατανοήσουν τα παιδιά τον κόσμο που τα περιβάλλει, προσεγγίσαμε το θέμα με διάφορους τρόπους  κι έτσι ασχοληθήκαμε με τα καιρικά φαινόμενα (βροχή, αέρας) με τα ρούχα που αλλάζουν (μπουφάν, μποτάκια)  με τα φρούτα του φθινοπώρου (σταφύλια, αχλάδια,μήλα, ρόδια)  με τις αλλαγές στη φύση (φύλλα που πέφτουν)  με τις συνήθειες των ανθρώπων (πάτημα σταφυλιών, κρασί)  με τα γεγονότα που σηματοδοτούν κάθε μήνα (Σεπτέμβριος ανοίγουν τα σχολεία – Οκτώβριος 28η επέτειος του ΟΧΙ) διαβάσαμε ιστορίες για το φθινόπωρο και μάθαμε ποιήματα για την εποχή και τους μήνες.

Αυτό που άρεσε πολύ στα παιδιά  και το συνεχίζουμε ακόμη και τώρα είναι η ενασχόλησή μας με τις καρτέλες για τους μήνες  (κάθε μήνας παρουσιάζεται μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών) από το κουτί της Τέχνης  (Σ. Γιαλουράκη – εκδόσεις ΔΙΠΤΥΧΟ) με στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια τόσο του προφορικού λόγου όσο και της προφορικής επικοινωνίας μέσα από μια συναισθηματική και αισθητική διάσταση.

Τα παιδιά αρχικά διάλεξαν από ένα μεγάλο αριθμό καρτελών όσες πίστευαν ότι έχουν σχέση με το φθινόπωρο και τα παιδιά του (μήνες)  και τις παρουσίασαν αιτιολογώντας τις επιλογές τους  (δείχνει σταφύλια, έχει καφέ και κίτρινα χρώματα, δείχνει ένα παιδάκι – μαθητή που τρώει κουλούρι στο σχολείο, δείχνει φύλλα από δέντρα που πέφτουν, έχει πολλές ομπρέλες, μαζεύουν  καρπούς που πέφτουν,  ο άνθρωπος κρατάει μια ελληνική σημαία, οι γυναίκες κουβαλάνε πράγματα στους στρατιώτες, δείχνει πορτοκαλί και καφέ λουλούδια, το κοριτσάκι φοράει μπότες και χοντρά ρούχα κ.α.). Παραθέτω τις καρτέλες που επέλεξαν τα παιδιά .

Στη συνέχεια τα παιδιά διάλεξαν από μια καρτέλα και αφού την παρατήρησαν τους ζήτησα να περιγράψουν τι βλέπουν, αν η εικόνα τους θυμίζει κάτι, τι τους κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, ποια χρώματα χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, πως αισθάνονται όταν κοιτούν την εικόνα. Κάποια παιδιά παρατήρησαν ότι οι εικόνες έχουν επάνω αριθμούς και γράμματα και τους εξήγησα ότι τα μεγάλα λευκά γράμματα είναι τα ονόματα των μηνών έτσι τα συγκρίναμε με τα ονόματα που έχουμε εκτυπώσει από τον υπολογιστή για το φθινόπωρο και τους μήνες και συζητήσαμε για τη διαφορετική γραφή και γραμματοσειρά.

Στη συνέχεια ρώτησα τα παιδιά αν μπορούμε να βάλουμε σε ομάδες τις εικόνες ανάλογα με αυτό που δείχνουν. Τα παιδιά έφτιαξαν 3 ομάδες μία με φρούτα, μία με δέντρα και λουλούδια και μια με ανθρώπους. Κατά την ομαδοποίηση τα παιδιά συζητώντας εντόπιζαν τα λάθη και αυτοδιορθώνονταν χωρίς να χρειαστεί η δική μου παρέμβαση. Την καρτέλα που δείχνει το έργο με τις ομπρέλες δεν τη χρησιμοποίησαν καθόλου γιατί όπως είπαν δεν υπάρχει άλλη εικόνα με ομπρέλες.

Μια άλλη δραστηριότητα με σημείο αναφοράς  τις καρτέλες  ήταν  να δημιουργήσουμε μια χρονική αφήγηση με τις εικόνες βάζοντάς τες σε σειρά. Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά δυσκολεύονταν να αποφασίσουν και απέκλεισαν πολλές εικόνες με γενικό θέμα. Οταν κατέληξαν είχαν χρησιμοποιήσει τις εικόνες  από τα βιώματά τους ως τώρα δηλαδή πρώτα το παιδάκι στο σχολείο μετά τα φύλλα που πέφτουν στη συνέχεια οι ομπρέλες και στο τέλος ο άνθρωπος με τη σημαία (“γιατί σε λίγο θα κάνουμε γιορτή και θα πούμε τα ποιήματά μας”).

Τέλος μια δραστηριότητα παραγωγής λόγου η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη  είναι όταν τα παιδιά διαλέγουν όποια ή όποιες εικόνες επιθυμούν και φτιάχνουν μια ιστορία με αυτές.  Από την πρώτη στιγμή που το επιχειρήσαμε εως τώρα τα περισσότερα παιδιά έχουν εξελίξει κατά πολύ την αφήγησή τους και συνεχίζουμε γιατί έχουμε μπροστά μας και όλο το Νοέμβριο……………………………………….


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων