Χρυσούλα Σπυρέλη


          
“70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά”, Αφιέρωμα του περιοδικού Τα Αιτωλικά, τεύχος 20(2013)
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013, 12:13 πμ
Από: SPYRELI | Κάτω από: Βιβλιοπαρουσιάσεις,Λογοτεχνία

 

Χρυσούλα Σπυρέλη


Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά

Το Δέκατο χρόνο της κυκλοφορίας του συμπληρώνει με το 20ο τεύχος  (2013) το εξαμηνιαίο περιοδικό «Τα Αιτωλικά» που εκδίδει στην Αθήνα από το 2003 η Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙΠΟΕ). Εκδότης-Διευθυντής Παναγιώτης Κοντός.

Μετά τη μόνιμη στήλη «Πολιτι(στι)κά» του Χρήστου Κορέλα (σ. 7-8) ακολουθεί το ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά (σελ. 9-78). Συμμετέχουν με κείμενά τους: 1) Ελένη Πολίτου- Μαρμαρινού, «Ο μουσικός Παλαμάς». 2) Τάκης Καρβέλης «Η αποφασιστική παρέμβαση του Κ. Παλαμά και η συμβολή του στην εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας». 3) Δημήτρης Πιστικός « Παλαμάς, Καβάφης και ολίγος Καρούζος, φωτοσκιάσεις μέσα από ένα βαθύ ελληνικό μου όνειρο».4) Νίκος Αντωνάτος «“Φοινικιά” – με τον έρωτα και με το μεθύσι- του Κ. Παλαμά». 5) Νίκος Αλ. Παπανικολάου «Ο κύριος Γενικός». 6) Χρυσούλα Σπυρέλη «Από την έμπνευση στην δυστοκία του ποιήματος ή Γιατί ο Παλαμάς δεν έγραψε Το Τραγούδι του Καραϊσκάκη».

Λογοτεχνικού ενδιαφέροντος είναι επίσης  «Ο πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης» άρθρο της Άννας Χρυσογέλου- Κατσή (311-323), η παρουσίαση του περιοδικού «Η Ιωνική Μέλισσα» από τον Γιώργο Πετρόπουλο (324-330), «Η κατσαρόλα» του Πάνου Λαζαρόπουλου (331-335), « Το Γιοφύρωμα του Άσπρου» του Νικ. Παραλίκα (336-339), «Ο σαρκασμός του Κ. Καρυωτάκη» του Δημ. Μποσινάκη (340-349), το ποιητικό ανθολόγιο του Γιάννη Καρύτσα (374-395) καθώς και τα ποιήματα του Σωκράτη Μελισσαράτου, Φάνη Κοντού, Π.  Μπερερή. Ακολουθούν οι  βιβλιοπαρουσιάσεις / βιβλιοκρισίες  των Αλέξη Ζήρα, Μαρίκας Θωμαδάκη, Διονύση Μπερερή,  Χριστίνας Μπασέα- Μπεζαντάκου, Κώστα Κονταξή, Γιώργου Πετρόπουλου, Θωμά  Στ. Χούτα , Ελένης Καρασαβίδου. (396-429) και η αναγγελία των νέων εκδόσεων (430-440).

Οι υπόλοιπες συνεργασίες είναι αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού, οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου: Γιάννης Καρύτσας, Μιχ. Κοτίνης, Θωμάς Σ. Χούτας, Ιωάννης Κατσαβός, Παναγιώτης Μανιώτης, Πέτρος Μπερερής, Γεώργιος Βλάχος, Γρηγόρης Βαρελάς, Ιωάννης Νερατζής, Κώστας Ξυγκάς -Νερομανιώτης, Ελένη Κατσούλη, Σαπφώ Μορτάκη, Σπύρος Κοτσάφτης, Αθανάσιος Βασ. Δημητρούκας, Βασίλειος Αθ. Δημητρούκας, Μαρία Αγγέλη, Ευάγγελος Μιλλεούνης και Χ. Πίττας.

Στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού διαβάζουμε τις νεκρολογίες του Π.Ι.Κ. (Μνήμη Κώστα Καππέ και Βαγγέλη Κόμβου), την καταγραφή των πολιτιστικών εκδηλώσεων και το Ταχυδρομείο (επιμέλεια Μπάμπη Κουβέλη).





     
Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση