«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Το βιβλίο των θρησκειών

Χένρι Νότακερ – Βίκτορ Χέλερν – Γιοστέιν Γκάαρντερ, Το βιβλίο των θρησκειών, μετάφραση: Ε. Δ. Παπαγρηγοράκη, Μεταίχμιο, Αθήνα 2014, σ. , σχήμα 14Χ21 εκ., ISBN: 978-960-566-609-5.

ToVivliotonThriskionΤο βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση το 2011 και σε νέα έκδοση τον Μάρτιο του 2014 και αποτελεί εισαγωγή στην ιστορία και τη θεωρία των θρησκειών, απευθυνόμενο όχι μόνο σε νεαρούς αναγνώστες αλλά και σε μεγαλύτερους στην ηλικία.
Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Γιοστέιν Γκάαρντερ, καθηγητής φιλοσοφίας στη Μέση Εκπαίδευση, γνωστός από το μυθιστόρημά του «Ο κόσμος της Σοφίας», ο Βίκτορ Χέλερν, θεολόγος και ειδικός στη φιλοσοφία των θρησκειών, ο οποίος εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, και ο Χένρι Νότακερ, δημοσιογράφος και συγγραφέας σχολικών βιβλίων κοινωνιολογίας.
Η καθημερινή ζωή είναι συνδεδεμένη με ερωτήματα που ξεπηδούν από τα βάθη της ύπαρξης και τα οποία έχουν δύσκολες απαντήσεις. Τα περισσότερα από αυτά όπως τα «ποιος είμαι;», «υπάρχει θεός;», «πώς φτιάχτηκε ο κόσμος;», «υπάρχουν δυνάμεις που κυβερνούν την ιστορία;», «τί γινόμαστε όταν πεθαίνουμε», είναι κοινά σε πολλούς πολιτισμούς και δεν έχουν απαραίτητα θρησκευτική βάση. Οι θρησκείες επιχειρούν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι απαντήσεις των σημαντικότερων θρησκειών που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, ενώ παράλληλα δίνονται πολλά στοιχεία για την ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες προέκυψε η κάθε θρησκεία και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κομμάτι που αναφέρεται στις νέες χριστιανικές κινήσεις, αλλά και οι απαντήσεις που δίνουν στα μεγάλα ερωτήματα μη θρησκευτικές φιλοσοφίες ζωής όπως ο ουμανισμός, ο υλισμός και ο μαρξισμός.
Περιεχόμενα του βιβλίου:
Εισαγωγή
Θρησκευτική γνώση
Θρησκευτική αντίληψη – Πίστη
Θρησκευτική τελετουργία –Λατρεία
Θρησκευτική οργάνωση
Θρησκευτική εμπειρία
Τύποι θρησκειών
Θρησκείες με καταγωγή από τις Ινδίες (Ινδουισμός, Βουδισμός)
Θρησκείες της Άπω Ανατολής (Κομφουκιανισμός, Ταοϊσμός, Σιντοϊσμός, Τένρι-Κύο)
Θρησκείες της Αφρικής
Θρησκείες της Μέσης Ανατολής (Ιουδαϊσμός, Ισλαμισμός, Χριστιανισμός)
Μη θρησκευτικές Φιλοσοφίες (Ουμανισμός, Ματεριαλισμός ή Υλισμός, Μαρξισμός)
Νέες θρησκείες και Αντιλήψεις
Ηθική

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/spykarydis/2014/04/13/viblio-thriskeion/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων