Hajj 2013: Οι Μουσουλμάνοι προετοιμάζονται για το προσκύνημα στη Μέκκα

Το Hajj συνδυάζει ευσέβεια και πάθος και οι προσκυνητές περπατούν με τα πόδια από τη Μέκκα στη Μίνα με σκοπό να ζητήσουν συγχώρεση από τον Αλάχ

Η Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί τον ύψιστο παγκοσμίως προορισμό προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους οι οποίοι συρρέουν από όλη την υφήλιο για το πιο σημαντικό ετήσιο προσκύνημα της θρησκείας τους, το Hajj.
Το ετήσιο πενθήμερο προσκύνημα -θα πραγματοποιηθεί από τις 13 – 18 Οκτωβρίου- είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και είναι ο πέμπτος πυλώνας του Ισλάμ, ένα θρησκευτικό καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφόσον αντέχει το κόστος.
Το Hajj συνδυάζει ευσέβεια και πάθος και οι προσκυνητές περπατούν με τα πόδια από τη Μέκκα στη Μίνα με σκοπό να ζητήσουν συγχώρεση από τον Αλάχ.
Σημείο προσκυνήματος αποτελεί το τζαμί Αλ Χαράμι με την Κάαμπα, ένα κυβικό κτίσμα που το σκεπάζει ένα μαύρο ύφασμα με πολύτιμα κεντήματα. Ο Μωάμεθ το ονόμασε «Σπίτι του Αλάχ». Μέσα σ αυτόν τον κύβο, που έχει ύψος 15 μέτρα, βρίσκεται η ιερή Μαύρη Πέτρα.
Ως ένα μεγάλο γεγονός που αποκτά σημασία για τη διεθνή ιστορία, είναι η εμφάνιση του προφήτη Μωάμεθ μέσα από τις μεμονωμένες φυλές και τις πόλεις των οάσεων. Από τη Μέκκα το 622 μ.Χ. αρχίζει η χρονολογική μέτρηση των μουσουλμάνων και η νεότερη αραβική ιστορία. Στην κοιτίδα του Ισλάμ βρίσκονται οι ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα.
Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ανήκει στην αυστηρή θρησκευτική αίρεση των Σουνιτών, τους Βαχαβίτες, οι οποίοι τηρούν το Ραμαζάνι τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού σεληνιακού έτους. Σε αυτό το διάστημα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου απαγορεύεται να φάνε, να πιουν η να καπνίσουν. Όποιος παραβαίνει το νόμο τιμωρείται με φυλάκιση που διαρκεί για τους μη Άραβες μέχρι τη λήξη του ραμαζανιού, ενώ για τους ντόπιους μπορεί η ποινή να είναι μεγαλύτερη.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν προειδοποιήσει πως πρόκειται για μία αυστηρά θρησκευτική εκδήλωση και δεν θα δεχθούν φασαρίες.

Αναδημοσιεύεται από το Πρώτο Θέμα: http://www.protothema.gr/world/article/315548/hajj-2013-oi-mousoulmanoi-proetoimazodai-gia-to-proskunima-sti-mekka/
Επιλέξτε τον σύνδεσμο για να δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το προσκύνημα στη Μέκκα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/spykarydis/2013/10/01/hajj-2013/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση