«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Όταν κάποιοι πεινούν…

Έως και το 50% του συνόλου των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο χάνονται, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη σίτιση των ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με το βρετανικό Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών, κάθε χρόνο οι χώρες παράγουν τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων, από τους οποίους τα 1,2 έως δύο δισεκατομμύρια ποτέ δεν καταναλώνεται. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στον αναπτυσσόμενο όσο και στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι απώλειες υπάρχουν τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της αγοράς, λόγω της ελλιπούς αποθήκευσης.

Στην υποσαχάρια Αφρική και την Ινδία, το 35-50% των φρούτων και των λαχανικών που καλλιεργούνται χάνεται».

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τα απόβλητα οφείλονται στις κακές πρακτικές μάρκετινγκ. Οι αυστηροί κανονισμοί που αφορούν τις ημερομηνίες λήξης, αλλά και οι προσφορές ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα χρειάζονται.

Αντίστοιχη σπατάλη παρατηρείται στο νερό και στους ενεργειακούς πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διανομή των τροφίμων. Σύμφωνα με το βρετανικό Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ο περιορισμός της σπατάλης θα μπορούσε να εξασφαλίσει 60-100% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με σήμερα, γι’αυτό και καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν στην αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου και στην αποθάρρυνση πρακτικών κατασπατάλησης τροφίμων τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της κατανάλωσης.

Αναφορές
http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9783000/9783689.stm
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=492320

Εικόνα: http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/1001C08F523572067EE3A8542411B416.jpg

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/spykarydis/2013/01/10/food/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων