Το Παγκόσμιο Θρησκευτικό Τοπίο. Έκθεση για το μέγεθος και την κατανομή των μεγάλων θρησκευτικών ομάδων του κόσμου το 2010

Η δημογραφική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Φόρουμ Pew Research Center για τη Θρησκεία & Δημόσια Ζωή σε πάνω από 230 χώρες. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5,8 δισεκατομμύρια θρησκευτικά ενταγμένοι ενήλικες και παιδιά σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν το 84% του παγκόσμιου πληθυσμού που το 2010 υπολογιζόταν σε 6,9 δισεκατομμύρια. Παγκοσμίως, πάνω από οκτώ στους δέκα ανθρώπους εντάσσονται σε μια θρησκευτική ομάδα.

Αναλυτικότερα, 2,2 δισεκατομμύρια είναι Χριστιανοί (32% του παγκόσμιου πληθυσμού), 1,6 δισεκατομμύρια Μουσουλμάνοι (23%), 1 δισ. Ινδουιστές (15%), σχεδόν 500 εκατομμύρια Βουδιστές (7%) και 14 εκατομμύρια Εβραίοι (0,2%) σε όλο τον κόσμο ως το 2010. Επιπλέον, περισσότερα από 400 εκατομμύρια άτομα (6%) εντάσσονται στις λαϊκές ή παραδοσιακές θρησκείες, στις οποίες περιλαμβάνοναι: η αφρικανική παραδοσιακή θρησκεία, η κινεζική, θρησκείες της Αμερικής και των αυτοχθόνων της Αυστραλίας.

Υπολογίζεται ότι 58 εκατομμύρια άνθρωποι – ελαφρώς λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού – ανήκουν σε άλλες θρησκείες, στις οποίες συμπεριλαμβανονται η πίστη Μπαχάι πίστη, ο Τζαϊνισμός, ο Σικκισμός, ο Σιντοϊσμός, ο Ταοϊσμός, Tenrikyo, Wicca και ο Ζωροαστρισμός.

Ταυτόχρονα, η νέα μελέτη από το Pew Φόρουμ διαπιστώνει ότι περίπου ένας στους έξι  ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (1,1 δισ., ή 16%) δεν έχουν καμία θρησκεία. Αυτό καθιστά τους μη θρησκειακά ενταγμένους την τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα σε όλο τον κόσμο, πίσω από τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, και περίπου ίση σε μέγεθος με καθολικούς χριστιανούς. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από τους μη θρησκειακά ενταγμένους έχουν κάποιες θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις (όπως πίστη στο Θεό ή σε ένα παγκόσμιο πνεύμα), ακόμη και αν δεν ταυτίζονται με μια συγκεκριμένη πίστη.

Η γεωγραφική κατανομή των θρησκευτικών ομάδων ποικίλλει σημαντικά. Πολλές είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειονότητας των Ινδουιστών (99%), Βουδιστών (99%), οπαδών των λαϊκών ή παραδοσιακών θρησκειών (90%) και τα μέλη άλλων θρησκειών (89%).

Τα τρία τέταρτα των θρησκευτικά αγνώστων (76%) ζουν επίσης στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού. Ο αριθμός των μη ενταγμένων θρησκευτικά ατόμων μόνο στην Κίνα (περίπου 700 εκατ. ευρώ) είναι περισσότερο από το διπλάσιο του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι επίσης η κατοικία των περισσότερων μουσουλμάνων στον κόσμο (62%). Περίπου το 20% των Μουσουλμάνοι ζουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και σχεδόν το 16% κατοικεί στην υποσαχάρια Αφρική.

Από τις μεγάλες θρησκευτικές ομάδες που καλύπτονται σε αυτή τη μελέτη, οι χριστιανοί είναι οι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένοι. Περίπου ίσος αριθμός χριστιανών ζει στην Ευρώπη (26%), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (24%) και την υποσαχάρια Αφρική (24%).

Τέλος, η πλειονότητα των Εβραίων (44%) ζει στη Βόρεια Αμερική ενώ το 41% ζεί στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, σχεδόν όλοι στο Ισραήλ.

Η έκθεση καθώς και αναλυτικά στοιχεία για κάθε θρησκεία και τη γεωγραφική κατανομή της στον παρακάτω σύνδεσμο:

The Global Religious Landscape. A Report on the Size and Distribution of the World’s Major Religious Groups as of 2010:  http://www.pewforum.org/global-religious-landscape.aspx

Βλ. και το σχετικό άρθρο στα Νέα online, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο “Τρίτη «θρησκεία» στον κόσμο ο αθεϊσμός! Οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν κάποια από τις γνωστές θρησκείες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο”, http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4777146

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/spykarydis/2012/12/23/triti-thriskeia/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση