Ένα όμορφο έντομο-Η πεταλούδα

Η γνωριμία με το έντομο της πεταλούδας έγινε μέσα από διάφορους τομείς του Α.Π .του Νηπιαγωγείου.

Γλώσσα: Προφορική επικοινωνία

Ανιχνεύσαμε τις πληροφορίες απ ’τα παιδιά σχετικά με το έντομο πεταλούδα και για να βοηθήσει παρακολουθούμε βίντεο σχετικό με την πεταλούδα

https://www.youtube.com/watch?v=hggby_4gNqY

Μετά τα χωρίζουμε σε μικρές ομάδες με τον τροχό ονομάτων

 https://wheelofnames.com/view/cdk-5xt/

και αναλαμβάνουν να συλλέξουν εικόνες για  την πεταλούδα με την μηχανή αναζήτησης Google..

https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjL996Sj5bjAhUSjqQKHSe3DSsQ_AUIECgB&biw=1242&bih=568

Στόχος θα’ ναι η κατασκευή εννοιολογικού χάρτη με το λογισμικό Kidspiration με κεντρική ιδέα ,το θέμα μας(πεταλούδα) και τα παιδιά λένε τις λέξεις –κλειδιά δημιουργώντας έναν καταιγισμό ιδεών. Στη συνέχεια τον εκτυπώνουμε και τον τοποθετούμε στη γωνιά συζήτησης σαν πίνακας αναφοράς.

Γραφή:

-Στη συνέχεια σε φύλλο εργασίας ,που ‘χουμε στο Word (επεξεργασία κειμένου), που εικονίζονται τα μέρη του σώματος της πεταλούδας ,καλούνται να το ανοίξουν και να συμπληρώσουν αντίστοιχα με τη σειρά των αριθμών που’ ναι γραμμένα, τα μέρη του σώματος της.



Λήψη αρχείου

https://www.liveworksheets.com/3-kg69856yp

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Συμμετρίες. Ομαδοποιήσεις, Αντιστοιχίσεις

-Μετά συνεχίζουμε φτιάχνοντας συμμετρίες με τη ζωγραφική στο tux paint .Η νηπιαγωγός στο λογισμικό της ζωγραφικής έχει επιλέξει, από τις σφραγίδες, το σχήμα της πεταλούδας και έχει αφαιρέσει το μισό κομμάτι της. Τα παιδιά ανά ομάδες φτιάχνουν με το πινέλο την άλλη μισή πεταλούδα τους. Αφού τη φτιάξουν την αποθηκεύουν ώστε να χρησιμοποιηθεί στο portfolio τους και την εκτυπώνουν.

-Προχωρούμε με τη δημιουργία φύλλου εργασίας στο  Kidspiration για να πραγματοποιήσουμε Ομαδοποιήσεις-Ταξινομήσεις  όπου δύο(2)ομάδες καλούνται να τοποθετήσουν, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους ,σε κάμπιες και πεταλούδες, στη σωστή τους θέση (αντίστοιχη ομάδα) με το «σύρε και άσε» του ποντικιού.

-Συνεχίζουμε με τις αντιστοιχίσεις στο tux paint όπου η νηπιαγωγός έχει δείξει πως λειτουργεί και τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις σφραγίδες(πεταλούδες),τα χρώματα παίζουν και αντιστοιχούν με τις γραμμές, τις ίδιες πεταλούδες, ανά χρώμα.

Οι αντιστοιχίσεις μπορούν να συνεχιστούν, με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ,στο Kidspiration αφού τα παιδιά μπορούν να πραγματοποιούν τις αντιστοιχίσεις με «σύρε και άσε» των εικόνων ,από τη βιβλιοθήκη, προκειμένου να κάνουν τις σύνθετες ταξινομήσεις.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ :Φυσικό

-Προκειμένου, να εμπεδώσουμε ,τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, παρακολουθούμε στο youtube βίντεο ,με το θέμα αυτό,  όλα μαζί τα παιδιά, στη γωνιά του υπολογιστή

                    Η μεταμόρφωση της Πεταλούδας

https://www.youtube.com/watch?v=O1S8WzwLPlM

Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε μικρές ομάδες των 3-4 ατόμων συζητούν και καταγράφουν στον απλό online κειμενογράφο jamboard τις δικές τους ιδέες για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας 

https://jamboard.google.com/d/1ULUUlScXWvgGDtq2w8poF2IriAGl1tYiE-DRw-GVkL4/viewer

-Μετά ,με τη βοήθεια των παιδιών, στο Kidspiration φτιάχνουμε τον εννοιολογικό χάρτη του κύκλου της ζωής της πεταλούδας, επιλέγοντας από τη βιβλιοθήκη, τα εικονίδια, που θα βάζαμε και αντιγράφοντας τις αντίστοιχες λέξεις, με την κατάλληλη σειρά (σειροθέτηση).

-Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3561 ο κύκλος ζωής της πεταλούδας, και τα παιδιά παρατηρούν και παίζουν με την 2η άσκηση σέρνοντας τις εικόνες στην αντίστοιχη θέση(τοποθετεί το καθένα του, στο χώρο και στο χρόνο την αναπαραγωγική διαδικασία της πεταλούδας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ:

– Με την εφαρμογή 3D paint τα παιδιά σε 3 ομάδες των 4 παιδιών σχεδιάζουν με βάση τον αριθμό 8 ή με δύο(2) κύκλους και καρδιές φτιάχνουν την πεταλούδα(σαν περίγραμμα). Την αποθηκεύουν και την εκτυπώνουν και κάνουν χειροτεχνίες .Οι ομάδες εναλλάσσονται στον υπολογιστή.

Τα παιδιά που δεν μπορούν να εργαστούν στον υπολογιστή με την παραπάνω δραστηριότητα αναζητούν πίνακες ζωγραφικής με μηχανής αναζήτησης για παιδιά Junior Safe Search από πίνακες ζωγραφικής με πεταλούδες και ζωγραφίζουν τους δικούς τους πίνακες. Αποφασίζουν να φτιάξουν μια αφίσα με τις δημιουργίες τους με postermywall  (https://www.postermywall.com/index.php/posterbuilder/load/ccf4dd9fdc502d2650cae3a47bba0e88)