no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

3oς Νόμος του Νεύτωνα

Συγγραφέας: | 11 Οκτωβρίου 2023
| Κανένα σχόλιο |
Καταγραφή

Νόμος Δράσης Αντίδρασης – Πειραματική Επίδειξη

Στο Κίεβο υπάρχει ένα καταπληκτικό Μουσείο Πειραμάτων με πολλές στημένες πειραματικές διατάξεις από κάθε τομέα της φυσικής, για χρήση και αξιοποίηση από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και φυσικά χομπίστες.

Η παρακάτω διάταξη επιδεικνύει τον 3ο Νόμο του Νεύτωνα

όπως και το παρακάτω πείραμα:

 

3ος Νόμος Νεύτωνα – Παρουσίαση

Δείτε το στο slideshare.net

 

Δείτε το στο slideshare.net

3ος Νόμος

Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα αναφέρεται και ως νόμος δράσης αντίδρασης. Σύμφωνα με αυτόν όταν ένα σώμα Α ασκεί μια δύναμη F σε ένα σώμα B τότε και το σώμα Β θα ασκεί μια δύναμη στο σώμα A. Οι δύο αυτές δυνάμεις είναι αντίθετες.

                                                      F = F΄

Παρατηρήσεις

1.  Οι δυνάμεις εμφανίζονται ανά ζεύγη. Η μία ονομάζεται δράση και η άλλη αντίδραση. Το ποια θα πούμε δράση και το ποια θα πούμε αντίδραση δεν έχει καμία σημασία. Η λέξη αντίδραση δεν έχει καμία σχέση με την “κάθετη αντίδραση” που υπάρχει ανάμεσα σε δύο σώματα όταν βρίσκονται σε επαφή.

2. Οι δυνάμεις δημιουργούνται και εξαφανίζονται ταυτόχρονα δηλαδή δεν ενεργεί πρώτα η δράση και σαν επακόλουθο της δράσης να έχουμε την αντίδραση απλά και οι δύο δυνάμεις συνυπάρχουν δεν νοείται η ύπαρξη της μιας χωρίς την άλλη.

3.  Οι δυνάμεις είναι αντίθετες σε κάθε στιγμή, έχουν δηλαδή ίσα μέτρα και αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτό γενικά είναι δύσκολο να το δεχθούμε γιατί ενώ οι δυνάμεις είναι αντίθετες βλέπουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτή η διαφορετικότητα οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως η μάζα ή σκληρότητα των αντικειμένων.

4.  Οι δυνάμεις ασκούνται σε διαφορετικά σώματα με αποτέλεσμα ΔΕΝ μπορούμε να βρούμε την συνισταμένη τους ΟΤΑΝ εξετάζουμε κάποιο από τα δύο σώματα ξέχωρα. Αν αντιμετωπίζουμε τα δύο σώματα ως σύστημα σωμάτων τότε η συνισταμένη της δράσης – αντίδρασης είναι μηδέν.

κάτω από: Α ΕΠΑΛ, Β Γυμνασίου, Εκπαιδευτικό Υλικό, Μηχανική, Φυσική
Ετικέτες:,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες