Το μουσουλμανικό τέμενος ανεξαρτήτου μεγέθους που είναι φτιαγμένο για να ανταποκρίνεται στις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων ονομάζετα τζαμι. Η λέξη σημαίνει χώρος προσευχής και συνάθροισης και η πλήρης ονομασία του είναι Μεστζίτ-ουλ-τζαμί και από εκεί προέρχονται και οι ονομασίες μετζίτ (τα πιο μικρά) και τζαμί (τα πιο μεγάλα). Πάντα χτίζονται κοντά σε νερά γιατί οι πιστοί έκαναν συμβολικούς εξαγνισμούς με νερό (αμπντέσια).
Τα κύρια δομικά στοιχεία είναι ο κυρίως ναός, το μεχράμπ (ιερό) κι ο μιναρές (ψηλός πύργος με κονική κατάληξη και περιμετρικό εξώστη. Από αυτό τον εξώστη ο μουεζίνης καλεί του πιστούς για προσευχή συγκεκριμένες ώρες. Το τζαμί αποτελείται από μία στεγασμένη αίθουσα, το haram και από το χώρο προσευχής που είναι ανοιχτός το sahm.
Tο Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ (στα τούρκικα Sultanahmet Camii) είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ξακουστό και για την αρμονία του. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως και αρχιτέκτονάς του υπήρξε ο Σεντεφχάρ Μεχμέτ Αγά (Sedefhar Mehmet Ağa) μαθητής του Μιμάρ Σινάν.
el.wikipedia.org
Aκολουθεί εικονική περιήγηση στο μπλε τζαμι