Ανάμεσα στις πολλές ιστορίες της Βίβλου, κορυφαία εικόνα είναι αυτή του Πύργου της Βαβέλ, το χτίσιμο του οποίου, ως σημάδι ανθρώπινης αλαζονείας, προκάλεσε την οργή του Θεού. Για περίπου 2.000 χρόνια αυτή η μυθική εικόνα κυριαρχούσε, εις βάρος της αλήθειας και των σπουδαίων επιτευγμάτων της Βαβυλώνας. Έως τις μέρες μας, οπότε οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και η επιστημονική έρευνα άρχισαν να εμφανίζουν την πραγματική ιστορία αυτής της παρεξηγημένης πόλης, της οποίας οι κρεμαστοί κήποι ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

 Η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη πόλη που είχε χτιστεί ποτέ, η Βαβυλώνα, εντυπωσίασε τον Ηρόδοτο τόσο που έγραψε ότι δεν είχε ξαναδεί τόσο μεγαλοπρεπή πόλη. «Εκεκόσμητο δε ως ουδέν άλλο πόλισμα των ημείς ίδμεν», σημείωσε στο πρώτο βιβλίο της Ιστορίας του. Τον 5ο αιώνα π.Χ. στον οποίο έγραφε ο Ηρόδοτος όμως, η πόλη ήταν ήδη περίπου 2.000 ετών. Η πρώτη αναφορά που βρέθηκε για πόλη με αυτό το όνομα είναι από το 2.500 π.Χ. Η πόλη ήκμασε υπό του νομοθέτη Χαμουραμπί λίγο μετά το 1.800 π.Χ. και ύστερα από πολλά χρόνια παρήκμασε. Η πόλη αναγεννήθηκε από τον Ναβουχοδονόσορα Β΄, ο οποίος βασίλεψε από το 606 έως το 562. Το 539, η Βαβυλώνα κατελήφθη από τους Πέρσες.

news.kathimerini.gr

Η ακμή ελληνικών πόλεων τον 6ο αιώνα και η άνθηση του εμπορίου στον ελλαδικό και μικρασιατικό χώρο, πέρα από τη ζώνη επιρροής της Βαβυλώνας, συνέβαλε στην πτώση της. Έτσι, όταν το 330 π.Χ. ο Μεγαλέξανδρος κατέλαβε την πόλη, στην οποία θα πέθαινε επτά χρόνια αργότερα, ήταν περσική. Σε συνεργασία με το φιλόλογο της τάξης σας εντοπίστε στοιχεία τα οποία μελετούσαν οι αρχαίοι έλληνες και επιστήμες από τις οποίες επηρεάστηκαν.

Παρακάτω προβάλλεται απόσπασμα της ταινίας του D.W. Griffith, «Μισαλλοδοξία (Η Αιώνια Μάχη της Αγάπης)». Γυρισμένη το 1916, μέρος της ταινίας αναπαριστά την είσοδο του Πέρση πορθητή Κύρου στη Βαβυλώνα. Χρησιμοποίησε 16.000 άτομα για να δημιουργήσει εικόνες εμπνευσμένες από τις πρόσφατες αρχαιολογικές αποκαλύψεις του χαμένου κόσμου της Βαβυλώνας.

 

<a href="http://“>