Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., και τέλειωσε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομητιανός. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, απ’ το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. Ονομάστηκε Κολοσσαίο εξαιτίας των τεράστιων διαστάσεών του, το τεράστιο πέτρινο αμφιθέατρο της Ρώμης που βρισκόταν στη ΝΑ. πλευρά του FΟRUM, της ρωμαϊκής αγοράς.

Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Το Κολοσσαίο κατασκευάστηκε για να στεγάζει τις εκδηλώσεις που θα ψυχαγωγούσαν τους υπηκόους της απέραντης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι θεατές κάθονταν σε συγκεκριμένες θέσεις ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη. Το 1349 καταστράφηκε ολόκληρη η νότια πτέρυγα του Σταδίου και από τότε άρχισε να καταρρέει, άλλοτε εξ’ αιτίας φυσικών καταστροφών, και άλλοτε με την υπαιτιότητα των κατοίκων που χρησιμοποιούσαν τα δομικά υλικά για την ανέγερση άλλων κτιρίων. Η οριστική παύση της λειτουργίας του διατάχθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον Πάπα Βενέδικτο. Σήμερα τα απομεινάρια του χρησιμοποιούνται αρκετά σπάνια, για τη διεξαγωγή επιλεγμένων μουσικών συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων γιατί η ηχορύπανση που προκαλείται μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Το ύφος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα. Πάνω από τον 4ο όροφο υπήρχε στοά. Το εσωτερικό του Κολοσσαίου ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του είχε κονίστρα που χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια. Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Η ορχήστρα είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να πραγματοποιούνται ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες τοις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού το Κολοσσαίο ήταν συνδεδεμένο με τα βασανιστήρια των Χριστιανών μαρτύρων(Η πραγματικότητα όμως είναι  ότι έγιναν στο Σίρκο Μάσσιμο, το οποίο τώρα καλύπτεται με χώμα, αλλά οι ιταλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σύντομα θα αρχίσουν οι ανασκαφές). Ο Πάπας το επισκέπτεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, εις μνήμην τον χριστιανών μαρτύρων.

el.wikipedia.org

Για να μπορέσουν τα παιδιά να αποκτήσουν μία πιο σφαιρική και virtual εικόνα του Κολοσσαίου παραθέτουμε και τα παρακάτω video

 

<a href="http://“>
<a href="http://“>