Ως επέκταση του µαθήµατος προτείνεται και το έργο το η «καλύβα του μπαρμπα-Θωμά».Η «καλύβα του μπαρμπα-Θωμά», (Uncle Tom’s Cabin or, Life Among the Lowly) είναι βιβλίο της αμερικανίδας συγγραφέως Χάριετ Μπίτσερ Στόου το 1852. Το 1850, ο νόμος ο οποίος υποχρέωνε τους πολίτες να καταδίδουν τους σκλάβους που δραπέτευαν την ενέπνευσε για να γράψει την “Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά”. Αυτό το έργο δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων και είχε άμεση επίπτωση στον Εμφύλιο Πόλεμο. Μεταφράστηκε σε τριάντα πέντε γλώσσες.Θέμα του βιβλίου, είναι η ιστορία ενός σκλάβου, που ζει σ’ ένα μεγάλο αγρόκτημα, ευτυχισμένος με την οικογένειά του. Όταν ο κύριός του αναγκάζεται να τον πουλήσει ο μπαρμπα-Θωμάς πέφτει στα χέρια ενός σκληρού και ρατσιστή αφέντη, όπου και πεθαίνει καρτερικά.

Αυτό που αντιτίθεται στη δουλεία και εμφανίζεται συνέχεια μέσα στο κείμενο είναι η πίστη και ο χριστιανισμός. Η συγγραφέας προβάλλει το χριστιανισμό ως το στήριγμα και την παρηγοριά αυτών των ανθρώπων. Οτιδήποτε και να τους συμβεί και όσες τραγικές καταστάσεις κι αν έχουν να αντιμετωπίσουν στηρίζονται στην πίστη τους και αντλούν από κει ελπίδες, δύναμη και κουράγιο.

Όταν ο Μπαρμπά-Θωμάς βασανίζεται, μέχρι και την τελευταία του στιγμή, για να τον σκοτώσουν, λέει: «Αυτές οι κουβέντες [οι βρισιές του αφεντικού] όμως δεν έφταναν στα αυτιά του Θωμά. Μια άλλη, πολύ υψηλότερη φωνή του μιλούσε και του έλεγε:‘Μη φοβάσαι αυτούς που σκοτώνουν το σώμα. Μετά απ’ αυτό δεν έχουν τίποτ’ άλλο. ‘Μη φοβάσαι αυτούς που σκοτώνουν το σώμα. Μετά απ’αυτό δεν έχουν τίποτ’ άλλο να κάνουν’……. Ένιωθε σαν να ‘χε δύναμη χίλιων ψυχών….… αφέντη, αν ήσουν άρρωστος ή κινδύνευες κι εγώ μπορούσα να σε σώσω, θα σου έδινα το αίμα της καρδιάς μου. Κι αν είναι, πίνοντας μου το αίμα, να σωθεί η δική σου η ψυχή, σ’ το χαρίζω μετά χαράς, όπως κι ο Κύριος έχυσε το δικό του αίμα για μένα. …..Σε συγχωρώ μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής μου!» (Μπίτσερ Στόου, 1996: 430-432).

Η συγγραφέας αντιδιαστέλλει το χριστιανισμό από τη δουλεία μέσα από την απέραντη αγάπη και τη συγχώρεση. Δουλεία και χριστιανισμός δεν μπορούν να  συνυπάρξουν. Υπάρχουν σήμερα περιπτώσεις ανθρώπων που διατείνονται ότι είναι Χριστιανοί αλλά συμπεριφέρονται σαν δυνάστες; Μπορείτε να αναγνωρίσετε σύγχρονους μπαρμπα-Θωμάδες;<a href="http://“>