Μηνιαία αρχεία: Μάιος 2025

“Επίσκεψη σε ξωκλήσι του χωριού μας”
Μία διαφορετική επίσκεψη πραγματοποιήθη κε από τους μαθητές/τριες των Α’ και Γ’ τάξεων του σχολείου μας. Το μικρό ξωκλήσι του Σταυρού υποδέχτηκε με χαρά μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εκεί μας περίμενε ο ιερέας της Παναγιούδας, πατήρ Σαράντος, που μας οδήγησε στο εσωτερικό του μικρού ναού με τις όμορφες αγιογραφίες και το σκαλιστό τέμπλο. Μας διηγήθηκε την ιστορία ανακάλυψης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη και επισήμανε ότι ο σταυρός είναι το σπουδαιότερο σύμβολο της θρησκείας μας. Στην μικρή του αυλή, με τα ανθισμένα παρτέρια, απολαύσαμε το δεκατιανό μας και ξεκουραστήκαμε.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας – 20 Μαΐου 2025
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μέλισσας, οι μαθητές/τριες των Α’ και Γ’ τάξεων προσκάλεσαν στο σχολείο δύο ερασιτέχνες μελισσοκόμους, γονείς συμμαθητών τους. Ο κ. Τριχώνας και κ. Θωμάς, μέλη του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Λέσβου, δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση. Μίλησαν στα παιδιά γι’αυτό το μοναδικό και τόσο οργανωτικό έντομο και την σπουδαιότητα του ρόλου του στην επιβίωση του κόσμου. Έδειξαν στους μικρούς μαθητές/τριες τη στολή του μελισσοκόμου, την κυψέλη, τις κυρήθρες, το καπνιστήρι. Τέλος, όλα τα παιδιά ορίστηκαν “μελισσοπροστάτες” και τους δόθηκε ένα βαζάκι αγνό μέλι.

“Ταξίδι της τροφής”
Την Πέμπτη 22 Μαϊου με τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τη κ.Δέσποινα Σταματάκη στα πλαίσια του προγράμματος “Ταξίδι της τροφής”. Τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα σχετικά με την σπατάλη τροφίμων, την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, ενώ παράλληλα ευαισθητοποίηθηκαν ως προς τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης προϊόντων που περισσεύουν. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και εξέφρασαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, ως προς τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Ευχαριστούμε θερμά την κ.Δέσποινα Σταματάκη για την όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση και ευχόμαστε εις το επανιδείν!


Η Ανακύκλωση Αιγαίου Στο Σχολείο Μας
Σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας είχαμε μια ξεχωριστή επίσκεψη! Η Ανακύκλωση Αιγαίου ήρθε στο σχολείο μας και ενημέρωσε τους μαθητές της Β’ και Δ’ τάξης για τη σημασία της ανακύκλωσης και πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Μετά την παρουσίαση, τα παιδιά βγήκαν στην αυλή, όπου συμμετείχαν σε διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα την ανακύκλωση. Ήταν μια όμορφη και χρήσιμη εμπειρία για όλους!

Δράση Φιλαναγνωσίας
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Μετάβαση από Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο”, πραγματοποιήθηκε δράση φιλαναγνωσίας στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό για τη φετινή σχολική χρονιά την κ.Μαρία Δεληγιάννη. Οι μικροί μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου που θα έρθουν τον Σεπτέμβριο στην Α τάξη του σχολείου μας, ξεναγήθηκαν από την κ.Μαρία στον χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης, ενημερώθηκαν για τον τρόπο δανεισμού,τον τρόπο καταχώρησης και καταγραφής των βιβλίων και γνώρισαν μερικούς απ’τους τίτλων των βιβλίων. Οι νηπιαγωγοί, η κ.Άννα και η κ.Μερόπη διάβασαν στα παιδιά παραμύθια ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μια υπέροχη δράση που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον φανταστικό κόσμο του βιβλίου!

Ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη
Την ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές/τριες του σχολείου μας την Παρασκευή 16 Μαίου. Το πρώτο μέρος της επίσκεψης ήταν στις Κατακόμβες της Αγίας Μαγδαληνής στον Σκόπελο της Λέσβου. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, γνώρισαν τον ζήλο των χριστιανών να σώσουν τη θρησκεία απ’τους διωγμούς των Ρωμαίων και τους τρόπους διάσωσης τους μέσα στις Κατακόμβες. Το δεύτερο μέρος της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε στον Αύλωνα της Γέρας για αθλητικές δραστηριότητες και φαγητό. Οι μαθητές/τριες είχαν μια μοναδική εμπειρία για γνώση, εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών οριζόντων τους, αθλητισμό και διασκέδαση! Και του χρόνου με υγεία!

La Chandeleur-Γιορτή της Κρέπας
Οι μαθητές της Ε’ τάξης, στα πλαίσια του πολιτισμικού μέρους του μαθήματος των Γαλλικών, είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν και να γευτούν γλυκές κρέπες με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Γαλλικής Γλώσσας του σχολείου μας.
Το έθιμο της παρασκευής κρέπας αναβιώνει κάθε χρόνο σε κάθε σπίτι της Γαλλίας, στις 2 Φεβρουάριου. H γιορτή αυτή ονομάζεται La Chandeleur και έχει τις ρίζες της στους ρωμαϊκούς χρόνους. Η κρέπα πρέπει να είναι στρογγυλή και χρυσαφένια, δηλαδή να έχει το σχήμα και το χρώμα του ηλίου. M’ αυτόν τον τρόπο, παρακαλούσαν τον ήλιο να τους διασφαλίσει μια άφθονη σοδειά από σιτάρι.
Αργότερα, οι Iεραπόστολοι μετέτρεψαν το παγανιστικό αυτό έθιμο σε χριστιανικό και το συνέδεσαν με την Υπαπαντή του Ιησού Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου.



















