Μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν χθες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικού τύπου μάθημα. Με αφορμή την τοποθέτηση πάνω από την κεντρική θύρα του σχολείου μας, αντίγραφου του πίνακα του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών», είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της Αναγέννησης και να τη συγκρίνουν με την αντίστοιχη του Μεσαίωνα. Επιπλέον, μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για τα ρεύματα σκέψης της Αναγέννησης και για το πώς αυτά συνδέονταν με την Αρχαία Ελλάδα. Είχαμε ακόμα την ευκαιρία να αναφερθούμε σε κάποιες από τις διαπρεπέστερες προσωπικότητες της Αρχαιότητας, οι οποίες απεικονίζονται στον πίνακα.
«Η Σχολή των Αθηνών» φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και είναι δημιούργημα του Ραφαήλ. Το πρωτότυπό του είναι μια νωπογραφία που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό. Σε αυτό απεικονίζονται φιλόσοφοι, μαθηματικοί, ρήτορες, ιστορικοί κ.α. από την αρχαία Ελλάδα, Ανάμεσά τους ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, που αποτελούν τις κεντρικές μορφές στη σύνθεση, ο Επίκουρος, ο Πυθαγόρας, ο Παρμενίδης, ο Σωκράτης, ο Ηράκλειτος, ο Αντισθένης κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίγραφό του δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα στη Γαλλία και ότι η ταπισερί αυτή κοσμούσε από το 1789 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Η τοποθέτηση του πίνακα σε περίοπτη θέση στο σχολείο μας θα αναβαθμίσει αισθητικά τους χώρους μας. Επιπλέον, συνοψίζει και τη δική μας φιλοσοφία. «Causarum Cognitio», είχε ονομάσει το έργο του αρχικά ο Ραφαήλ, δηλαδή «να γνωρίζεις τις αιτίες» και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς σήμερα.