Το σχολείο μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

amea1 amea2

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των μαθητών μας και με αφορμή την ημέρα αυτή το σχολείο μας οργάνωσε και συμμετείχε σε σχετικές δράσεις.

Η Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικές οδούς από το Πάρκο της Αγίας Ειρήνης έως την Πλατεία Σαπφούς, την οποία διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς σε  συνεργασία με το  Σύλλογο ΣΥΝ-Εξέλιξη και την Ηλιαχτίδα.

Εκατοντάδες μαθητές/τριες με τους/τις εκπαιδευτικούς τους, κρατώντας μπαλόνια, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες πολίτες με αναπηρία στη Λέσβο και στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου υπάρχουν ζητήματα προσβασιμότητας

1

Νωρίτερα, μαθητές/τριες των Γ΄ και Δ1΄τάξεων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φανταστικό κόσμο της νοηματικής γλώσσας με τον κ. Χάρη Δεβεράκη, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψή του στο σχολείο μας. Μαζί του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πώς μπορούν να εκφράσουν το αλφάβητο, τα χρώματα, τις εποχές, τα φρούτα, τα ζώα, ακόμα και να τραγουδήσουν τα «Τρίγωνα Κάλαντα» με κινήσεις των χεριών.

Οι δράσεις αυτές είχαν ως σκοπό τους να υπενθυμίσουν στην Πολιτεία τις υποχρεώσεις της απέναντι στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τα οποία θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες όχι μόνο όσον αφορά το δικαίωμα στην εργασία και στην εκπαίδευση, αλλά και σε σχέση με την ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα, επιχείρησαν να σπάσουν στερεότυπα σε σχέση με την αναπηρία και να εμφυσήσουν την αξία της συμπερίληψης στη σκέψη των μαθητών/τριών μας.

 

Δράση για τη Διατροφική Αγωγή

31

Ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της διατροφής πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές των Γ΄ και Δ1΄τάξεων του σχολείου μας. Οδηγός μας σ’ αυτό το ταξίδι ήταν ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος κ. Αντώνης Ευσταθίου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Μέσα από παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού και ζωγραφική, μας μύησε στην υγιεινή διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μας μίλησε για τη Μεσογειακή Διατροφική Πυραμίδα. Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με την παρασκευή παραδοσιακής φρουτοσαλάτας με φρούτα εποχής, ντόπιο μέλι και ξηρούς καρπούς. Η δράση ενθουσίασε τους μικρούς μας μαθητές.