Συμμετοχή του Σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ξένων Γλωσσών

Πύργος Άιφελ

  Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (https://edl.ecml.at/), στις 26 Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε με
απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) στις 6η Δεκεμβρίου 2001,
σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (European Day of Languages) είναι:
➢ Η προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών.
➢ Η διατήρηση και η περαιτέρω καλλιέργεια και ανάδειξη του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης.
➢ Η εκμάθηση και άλλων γλωσσών, εκτός των ευρύτερα γνωστών.➢ Η συμπερίληψη των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών στις γλώσσες που μαθαίνουν οι μαθητές, κ.λπ. Για το 2022 έχει επιλέξει το εξής θέμα εορτασμού: «Όλες οι γλώσσες στην Ευρώπη έχουν αξία».

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, οι μαθητές της Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξης, μαζί με την καθηγήτρια Μυρσίνη Αχειλαρά, είχαν την ευκαιρία μέσα από το μάθημα των Γαλλικών να έρθουν σε επαφή με ακούσματα από άλλες γλώσσες πέραν της μητρικής τους γλώσσας και να ανακαλύψουν ομοιότητες, διαφορές αλλά και τον πολιτισμικό πλούτο που κρύβει κάθε γλώσσα ξεχωριστά. Έτσι άκουσαν και έμαθαν να τραγουδάνε νανουρίσματα στα Γαλλικά (Frère Jacques, Brille,brille petite étoile ), στα Ιταλικά (Ninna Nanna) και στα Ισπανικά (La letsuza).

Επίσης ζητήθηκε από τους μαθητές της ΣΤ ΄τάξης να συλλέξουν πληροφορίες από το διαδίκτυο πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα οι οποίες κοινοποιήθηκαν στην ολομέλεια της τάξης στο επόμενο μάθημα. Τέλος, αποφασίστηκε από κοινού με τους μαθητές η εκπόνηση ενός έργου (κατασκευή αφίσας) με θέμα την ειρήνη, μια λέξη με σημαντική αξία στις μέρες μας. Οι μαθητές αναζήτησαν σε μια γλώσσα που εκείνοι επέλεξαν τη λέξη ειρήνη και όλοι μαζί προχώρησαν στην ολοκλήρωση του έργου τους.

Συμμετοχή του Σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

.jpg

Μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μάλιστα αρκετοί μαθητές μας έλαβαν μέρος στην  διαγωνισμό λογοτεχνικού κειμένου με τίτλο “Η Μικρασιατική καταστροφή και η Λέσβος (1922-2022): 100 χρόνια διωγμένοι απ’ τις όμορφες και αλησμόνητες πατρίδες” που διοργανώθηκε από την  Εταιρία Αιολικών Μελετών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης.

Μετά από τη βράβευσή των μαθητών, πολλοί από αυτούς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μαζί με τη δασκάλα της ΣΤ΄ Δημοτικού Πέρσας Κεχαγιά και τον Διευθυντή του Σχολείου Κωνσταντίνο Καρατόλιο την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή», που οργάνωσε στη ΦΕΜ ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι». Στην έκθεση είχε την καλοσύνη να μας ξεναγήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου “το Κιρκινέτσι», Στρατής Μπαλάσκας.