Το σχολείο μας!!!

Από τον πρώτο καιρό που έφτασαν στη Νέα Ορεστιάδα οι πρόσφυγες από το Κάραγατς (1923), χρειάστηκε να στηθεί πρόχειρα ένα σχολείο για τα παιδιά. Κτίρια δεν υπήρχαν και αναγκαστικά τα μαθήματα γίνονταν υπαίθρια. Το 1927 ετοιμάστηκε το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας. Το κτίσμα ήταν πέτρινο και οι αίθουσες βρίσκονταν στο ισόγειο και στο 1ο όροφο, ενώ είχε και υπόγειο που χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκη για τα ξύλα που έφερναν οι μαθητές για τις σόμπες του σχολείου.

Το σχολείο πέρασε και μία πολύ θλιβερή περίοδο, όταν στα χρόνια της κατοχής και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1943, που εμφανίστηκε ευλογιά στην Ορεστιάδα, οι Γερμανοί το μετέτρεψαν σε απομονωτήριο για τους αρρώστους. Στο ισόγειο κρατούσαν όσους είχαν προσ-βληθεί από την ευλογιά και στον επάνω όροφο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν «κολλήσει». Τους νεκρούς τους έθαβαν στην αυλή του σχολείου μαζί με άφθονο ασβέστη.

Το 1976 το παλαιό πέτρινο κτίριο κατεδαφίστηκε και στη θέση έγινε αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχει, στο κέντρο της πόλης.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας, το πρώτο σχολείο που κατασκευάστηκε στην πόλη, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ορεστιάδας, αφού όλες οι γενιές των κατοίκων της πέρασαν από αυτό.

*Με πληροφορίες από το βιβλίο του Τάκη Τσονίδη “Η Ορεστιάδα μας”.

Μελίνα Πρ.  Στ’ 2, Σχολικό Έτος: 2018-2019

 

Κατηγορίες: Η πόλη μας, Ιστορικά στοιχεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *