"Οι δρόμοι …..της Σοφίας"
2 Δεκ 2017

Λίγα λόγια για τη Βιολογική Γεωργία

Συντάκτης: ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΣΟΦΙΑ | Κάτω από: Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

 Fig-1-Photographs-of-the-site-of-La-Cage-near-Versailles-upper-left-general-view-of

 

Λίγα λόγια για τη Βιολογική Γεωργία

Η βιολογική γεωργία είναι  ένα σύστημα παραγωγής βασιζόμενο στην αμειψισπορά των καλλιεργειών, την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων και της ζωικής κοπριάς,  τη χλωρή λίπανση,  τη λογική χρήση των γεωργικών μηχανημάτων και τις βιολογικές μορφές καταπολέμησης.

Οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η βιολογική γεωργία συνδυαζόμενες κατάλληλα εξασφαλίζουν: α)  τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και την επαρκή θρέψη των φυτών, β) τον έλεγχο των εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων των καλλιεργειών. Οι βιοκαλλιεργητές  επιτυγχάνουν τα παραπάνω χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν στα συνθετικά χημικά φάρμακα και λιπάσματα.

Το έδαφος αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες της βιολογικής γεωργίας. Αφετηρία στη διαδικασία παραγωγής τροφής μέσα από την αλυσίδα έδαφος- φυτά – ζώο – άνθρωπος είναι πάντα το έδαφος. Υγιές έδαφος σημαίνουν υγιή φυτά. Υγιή φυτά σημαίνουν υγιή ζώα. Υγιή φυτά και ζώα σημαίνουν υγιείς ανθρώπους. Το υγιές έδαφος είναι το γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία και βιολογικά δραστήριο έδαφος. Είναι το έδαφος εκείνο, που χαρακτηρίζεται από καλή δομή και ποικιλία μικροβίων (πρωτόζωα, βακτήρια, μύκητες ) και άλλων οργανισμών (νηματώδεις, γαιοσκώληκες, ακάρεα, μορφές εντόμων, τρωκτικά κτλ.).

Τα σχόλια είναι κλειστά.