Δημοσιευμένο στην κατηγορία Ήθη κι έθιμα

Χριστουγεννιάτικα έθιμα της χώρας μας

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της χώρας μας:

https://blogs.sch.gr/kotheodoro/wp-admin/post.php?post=22&action=edit

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Πάμε θέατρο

Πάμε θέατρο με τα παιδιά μας

Η εξοικείωση του παιδιού με το θέατρο μπορεί να γίνεται από πολύ νωρίς. Από πολύ μικρά τα παιδιά είναι τα ίδια πολλές φορές σε ρόλους , αναπαριστούν, αυτοσχεδιάζουν, μιμούνται. Είναι βέβαιο πως το θέατρο προωθεί την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και πέρα από αυτό, συντελεί στην ψυχοπνευματική του ανάπτυξη. Οι εξαιρετικές παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, μουσικής, για παιδιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις αντίστοιχες παραστάσεις για «μεγάλους».

Με απλό τρόπο περνούν μηνύματα για ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή και γίνονται ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο. Συνέχεια ανάγνωσης «Πάμε θέατρο με τα παιδιά μας»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Ήθη κι έθιμα

Ήθη κι έθιμα των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα

Τα έθιμα των Χριστουγέννων διαφέρουν από τόπο σε τόπο, έχουν, όμως, έναν κοινό παρονομαστή: την ελπίδα που φέρνει η γέννηση του Χριστού.

Οι μωμόγεροι, έθιμο της Βόρειας Ελλάδας

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει στην κυριολεξία σχετικά με τους Καλικάντζαρους, που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν τον κόσμο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, τότε δηλαδή που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική, οι σκανδαλιές τους απερίγραπτες και ο μεγάλος φόβος τους η φωτιά.

Στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας εμφανίζεται το έθιμο των μεταμφιέσεων, που φαίνεται πως έχει σχέση με τους καλικάντζαρους. Οι μεταμφιεσμένοι, που λέγονται Μωμόγεροι, Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, φοράνε τομάρια ζώων (λύκων, τράγων κλπ) ή ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά. Γυρίζουν στο χωριό τους ή στα γειτονικά χωριά, τραγουδούν και μαζεύουν δώρα. Άμα συναντηθούν δυο παρέες, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.

(Από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Παπάκι») Συνέχεια ανάγνωσης «Ήθη κι έθιμα των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Δημιουργικές διακοπές

Χριστούγεννα με την οικογένεια

Είμαστε μία μόλις «ανάσα» πριν τα Χριστούγεννα. Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη αυτή  γιορτή ακόμη πιο ξεχωριστή για όλη την οικογένεια. Είναι μια υπέροχη αφορμή για να έρθει πιο κοντά όλη η οικογένεια και να «χτίσει» νέες αναμνήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να νιώσουν πιο έντονα τη «μαγεία» των Χριστουγέννων.

Ακολουθεί, λοιπόν, μια  λίστα με ιδέες που σίγουρα αξίζει να υλοποιήσουμε  για να δώσουμε σε αυτές τις γιορτές μια ιδιαίτερη «νότα»! Συνέχεια ανάγνωσης «Χριστούγεννα με την οικογένεια»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Πλοηγούμαι με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το Internet αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Η χρήση του από τα παιδιά έχει συχνά ως στόχο να επικοινωνήσουν με συνομιλήκους, να αναζητήσουν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να παίξουν παιχνίδια, να δούνε ταινίες, να ακούσουν μουσική ή ακόμα και να ψωνίσουν online.

Αν και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όλους, το διαδίκτυο φιλοξενεί ταυτόχρονα και πολλούς κινδύνους, για τους οποίους οι γονείς καλούνται να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους ανήλικους χρήστες. Οι κίνδυνοι που ενέχει η χρήση του διαδικτύου περιλαμβάνει

  • τον εθισμό,
  • τον διαδικτυακό εκφοβισμό 
  • την παιδική πορνογραφία

Συνέχεια ανάγνωσης «Πλοηγούμαι με ασφάλεια στο διαδίκτυο»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Διάβασμα στο σπίτι

Επιχείρηση: διάβασμα στο σπίτι

Η επιχείρηση «Διάβασμα στο Σπίτι» αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ γονέων και παιδιών με τα νεύρα και τις φωνές να κυριαρχούν στην προσπάθεια κάθε πλευράς να εξηγήσει τα «θέλω» και τις ανάγκες της.

  • «Διαβάζουμε καθημερινά πολλές ώρες, είναι σωστό;»
  • «Είναι καλό να κάθομαι συνεχώς δίπλα του όταν διαβάζει;»
  • «Πότε πρέπει να ξεκινάμε το διάβασμα και με ποια μαθήματα;»
  • «Πειράζει που καμιά φορά του λύνω εγώ τις ασκήσεις;»

Αυτά είναι τα βασικότερα ερωτήματα που  θέτουν επισταμένως οι γονείς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τη λήξη των μαθημάτων. Συνέχεια ανάγνωσης «Επιχείρηση: διάβασμα στο σπίτι»