Οι Υπολογιστές στην Αρχαιότητα

Yπολογιστές στην Αρχαιότητα

Άβακας

  Γύρω στο 2200 π.Χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εµπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ‘Η ανάγκη είναι η µητέρα της δηµιουργίας’. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δηµιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό Αριθµητήριο που χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Το επίσημο όνοµά του είναι Άβακας.Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήμερα. Αναφέρουμε, επίσης, ότι αρκετά σχολεία σε φτωχές χώρες του Κόσμου χρησιμοποιούν τον Άβακα όχι μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αλλά και σε µεγαλύτερες.

Το Κόσκινο του Ερατοσθένη, 130 π.Χ.

Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, μεγάλος μαθηματικός, ανακάλυψε μια μέθοδο για να υπολογίζει τους πρώτους αριθμούς. Το ‘κόσκινο’ του ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη για την εποχή του και ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του σημαντικού αυτού προσώπου.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων

150 με 100 π.Χ Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει τεράστιο πολιτισμό και, φυσικά, ενδιαφέρθηκαν για τις Επιστήμες όπως Μαθηματικά, Αστρονομία κ.α. Οι πληροφορίες που έχουμε για την αρχαία ελληνική τεχνολογία είναι κυρίως γραπτές. Οι μόνοι μηχανισμοί (ή θραύσματά τους) που έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ο Βυζαντινός μηχανισμός.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής». Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. -πιθανά στη Ρόδο- και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια. Κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη το πλοίο που τον μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα Αντικύθηρα και ανακαλύφθηκε γύρω στα 1900 από ομάδα σφουγγαράδων. Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι διαστάσεις του είναι 16 x 32 x 9 cm (ίδιες με αυτές ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή). Αποτελούνταν από ένα κέλυφος με ενδεικτικούς πίνακες στην εξωτερική του όψη και ένα πολυσύνθετο μηχανισμό 32 τροχών στο εσωτερικό του. Ο πίνακας έδειχνε την ετήσια κίνηση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο καθώς και τις ανατολές και τις δύσεις των λαμπρών άστρων και αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους.[1]

Διεξαγωγή Χριστουγεννιάτικου bazaar 2014 – 2015

Στο 32ο Δημοτικό σχολείο Πατρών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικο bazaar για το τρέχον σχολικό έτος  2014 – 2015, με την συμμετοχή των μαθητών/τριών και την Βοήθεια των Εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, από τις 21/12/14 έως και τις 23/12/2015.  τα χρήματα θα διατεθούν για την υλοποίηση διαφόρων δράσεων του σχολείου μας, όπως:

  • ένα μέρος από τα χρήματα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του αδελφοποιημένου σχολείου της Αιθιοπίας.
  • ένα άλλο μέρος για την αγορά διαφόρων υλικών για το σχολείο
  • Επίσης για την προμήθεια αγαθών και  την ενίσχυση απόρων οικογενειών  κ.λ.π

Κατά τη διεξαγωγή του Παζαριού, θα πραγματοποιηθούν και διάφορα δρώμενα όπως:

  • Παρουσίαση παιδικού Κουκλοθέατρου
  • Παιδική συναυλία από μαθητές/τριες με την χρήση μουσικών οργάνων
  • Διανομή μικρών δώρων από το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στους μαθητές/τριες
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή από την Α, Β και Γ τάξη του σχολείου.
  • και διάφορα άλλα happening.

Γι’ αυτούς, λοιπόν τους λόγους, σας προσκαλούμε να έρθετε στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar και πιστεύουμε ότι θα περάσουμε όλοι πολύ καλά.

Με πάρα πολλές ευχές, για ότι καλύτερο για το καθένα σας, σας στέλνουν την αγάπη τους, οι μαθητές/τριες, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 32ου Δημοτικού σχολείου

καλά Χριστούγεννα  και

Καλή Χρονιά