Το blog της Σοφίας

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Claire Cain Miller / The New York Times Τα ρομπότ απειλούν τις θέσεις εργασίας

Ιαν 201828

Εκμεταλλευόμενες την τεχνολογία, οι βιομηχανίες χάλυβα έχουν μειώσει τους υπαλλήλους τους κατά 75% τις τελευταίες πέντε δεκαετίες χωρίς να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή.

Η πρώτη θέση εργασίας που έχασε η 56χρονη Σέρι Τζόνσον εξαιτίας του αυτοματισμού ήταν σε μια τοπική εφημερίδα, όπου εργαζόταν ως σελιδοποιός και παράλληλα τροφοδοτούσε με χαρτί τις εκτυπωτικές μηχανές. Αργότερα έβλεπε τις μηχανές να μαθαίνουν τη δική της δουλειά. Γράφτηκε σε ένα τμήμα εκμάθησης υπολογιστών, αλλά δεν αρκούσε και ήταν πολύ αργά. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων να επαναφέρει τις θέσεις εργασίας τους θέτοντας όρια στο εμπόριο, στις υπεράκτιες εταιρείες και στη μετανάστευση. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν, όμως, πως εκείνο που απειλεί περισσότερο τις θέσεις εργασίας τους είναι ο αυτοματισμός.

 

«Όταν εξετάσει κανείς βαθύτερα τις εξελίξεις, βλέπει ότι ο αυτοματισμός υπήρξε πολύ πιο σημαντικός παράγοντας», τονίζει ο Λόρενς Κατζ, καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ, που μελετά τις μεταβολές τεχνολογίας και αγοράς εργασίας. Ωστόσο, κανένας από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δεν μίλησε για τον αυτοματισμό. Η τεχνολογία δεν προσφέρεται για αντίπαλος όπως η Κίνα ή το Μεξικό, δεν είναι εύκολο να ανακόψει κανείς την πορεία της, ενώ πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίες βρίσκονται στις ΗΠΑ και ωφελούν τη χώρα με πολλούς και διάφορους τρόπους.

 

Προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε όμιλο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας: «Θέλουμε να συνεχίσετε με την απίστευτη αυτή καινοτομία, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να συνεχίσετε». Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάρτιο στο Business Insider, ο Αντριου Πούτζντερ, στον οποίο ανέθεσε ο Τραμπ το υπουργείο Εργασίας, είχε εκθειάσει την υπεροχή των ρομπότ έναντι των εργαζομένων. «Είναι πάντα ευγενικά, άκρως παραγωγικά, δεν παίρνουν ποτέ άδεια, δεν αργούν ποτέ και δεν υπάρχει με τα ρομπότ κίνδυνος διάκρισης φύλου, ηλικίας ή φυλής» ήταν το σχετικό σχόλιό του. Η παγκοσμιοποίηση και ιδιαιτέρως το ελεύθερο εμπόριο με την Κίνα από την αρχή της δεκαετίες του 2000 ευθύνεται, βέβαια, για την απώλεια ορισμένων θέσεων. Σύμφωνα με έρευνες πολλών οικονομολόγων, το εμπόριο με την Κίνα οδήγησε σε ταχύτατη εξαφάνιση 2 με 2,4 εκατ. θέσεων εργασίας.

 

Τμήματα της χώρας που επηρεάζονται από τις εισαγωγές εμφανίζουν υψηλότερη ανεργία και ο πληθυσμός τους έχει μειωμένα εισοδήματα για το υπόλοιπο της ζωής του. Προϊόντος του χρόνου, πάντως, ο αυτοματισμός επέφερε μεγαλύτερες επιπτώσεις από την παγκοσμιοποίηση και αυτές οι θέσεις εργασίας θα είχαν χαθεί έτσι κι αλλιώς.

 

Ας δούμε τι έχει γίνει στη βιομηχανία χάλυβα. Από το 1962 μέχρι το 2005 έχασε 400.000 άτομα, το 75% του εργατικού της δυναμικού. Σύμφωνα, όμως, με μελέτη που δημοσίευσε το 2015 το περιοδικό America Economoic Review, οι πωλήσεις της δεν μειώθηκαν. Ο λόγος είναι η νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται στη χαλυβουργία. Μια άλλη μελέτη του πανεπιστημίου Ball State εκτιμά πως περίπου το 13% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στον μεταποιητικό τομέα οφείλεται στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά οι υπόλοιπες οφείλονται στην αύξηση της παραγωγικότητας εξαιτίας του αυτοματισμού. Σε βάθος χρόνου ο αυτοματισμός συνήθως οδηγεί σε καλά αποτελέσματα. Οδηγεί στην απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και στη δημιουργία κάποιων άλλων. Πολλοί εμπειρογνώμονες, όμως, αρχίζουν να ανησυχούν ότι αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς τα πράγματα. Ακόμη και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν καταγράφεται ανάκαμψη στις θέσεις εργασίας και στις αποδοχές σημαντικής μερίδας εργαζομένων και ιδιαιτέρως ανδρών χειρωνακτών χαμηλής εξειδίκευσης. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, ο αυτοματισμός οδηγεί σε αδιέξοδο την πρώτη γενιά εργαζομένων που πλήττει, καθώς συνήθως δεν διαθέτουν τις δεξιότητες για να απασχοληθούν σε νέες και πιο σύνθετες εργασίες.

 

Και οι αλλαγές δεν πλήττουν μόνον τις χειρωνακτικές εργασίες. Οι υπολογιστές μαθαίνουν γρήγορα να κάνουν την εργασία των υπαλλήλων γραφείου και των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, οι τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν είναι σε θέση να προσφέρουν αυτοματοποιημένα το 45% των δραστηριοτήτων που κάνουν οι άνθρωποι και πληρώνονται γι’ αυτές. Εκείνες που είναι κάπως πιο ασφαλείς, είναι όσες απαιτούν δημιουργικότητα, φροντίδα ανθρώπων και επικοινωνία.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή, 29/12/2016

http://www.kathimerini.gr/889715/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ta-rompot-apeiloyn-tis-8eseis-ergasias

Ο αριθμός φ

Ιαν 201818

 

Μαθηματικά και Τέχνη

Ιαν 201818

Χρησιμοποιώντας τον όρο μαθηματικά εννοούμε την επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την συστηματική εξέταση των φυσικών μεγεθών, των σχημάτων, των σημείων, των αριθμών και τις μεταξύ τους σχέσεις. Ως προς τη τέχνη, απευθυνόμαστε στην έκφραση του καλού και του ωραίου μέσα από τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Σύμφωνα με την γνώμη των αισθητικών, η τέχνη πηγάζει από την έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου να θαυμάζει και να αναπαριστά το ωραίο. Η καλλιτεχνική τάση είναι μια αυτόνομη τάση της ανθρώπινης ψυχής στο χώρο της τέχνης, που εκφράζει την αισθητική φύση του ανθρώπου.

Πηγή έμπνευσης στην τέχνη αποτέλεσε η γεωμετρία. Γεωμετρία είναι ο κλάδος των μαθηματικών που ασχολείται με χωρικές σχέσεις, δηλαδή με τη σύνθεση του χώρου που ζούμε. Εμπειρικά, αλλά και διαισθητικά, οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν τον χώρο μέσω συγκεκριμένων θεμελιωδών ιδιοτήτων, που ονομάζονται αξιώματα. Τα αξιώματα δε μπορούν να αποδειχτούν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με μαθηματικούς ορισμούς για τα σημεία, τις ευθείες, τις καμπύλες, τις επιφάνειες και τα στερεά για την εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων.

  1. Η τέχνη διαφοροποιείται από την επιστήμη. Τόσο η τέχνη, όσο και η επιστήμη αναζητούν την αλήθεια. Ο επιστήμονας όμως αναλύει, ενώ ο καλλιτέχνης συνθέτει. Επιπλέον, η επιστήμη βασίζεται στο λογικό στοχασμό, ενώ η τέχνη στην εικόνα, το χρώμα, στο σχήμα, στην ιδέα, στην ερμηνεία της ζωής.
  2. Οι καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από τα μαθηματικά, αναμφισβήτητα, ανέβασαν κατά πολύ τον πήχη στη τέχνη, δημιούργησαν καλλιτεχνικά ρεύματα και τάσεις και πέρασαν στην αιωνιότητα μέσα από τη δουλειά τους. Δεν γνωρίζουμε, αν τα μαθηματικά υπήρξαν τα εργαλεία στην ανάπτυξη της τέχνης ή η τέχνη είναι φυσική προέκταση των μαθηματικών. Οπωσδήποτε, όμως, η φιλοσοφία των μαθηματικών οδηγεί στην τέχνη.Μαθηματικά_και_τέχνη

ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΑΛ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015

Νοέ 201521

2015-mathimatika-themata-epal-klimaka

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

Νοέ 201521

Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Δευτέρα 23-03-18

ΑΛΓΕΒΡΑ : ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Τετάρτη 25-04-18

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ: ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ

B΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Τετάρτη 25-03-18

ΑΛΓΕΒΡΑ: ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Καλό Διάβασμα!!

Καλό Διάβασμα!!

 

 

Καλημέρα κόσμε!

Νοέ 201510

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

από κάτω από: Διάφορα | 1 Σχόλιο »    


Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων