ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ-ΣΤΕΦΑΝΙ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Δύο δραστηριότητες:

ΜΑΙΟΣ-ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: σε ένα λευκό χαρτί ή σε χαρτόνι σχεδιάζουμε 5 κυκλάκια με το καπάκι (νερού ή γάλατος) και μέσα σε αυτά γράφουμε με κεφαλαία γράμματα τη λέξη ΜΑΙΟΣ. Σε 5 καπάκια γράφουμε τα ίδια γράμματα σε ίδιο μέγεθος. Στόχος είναι η αντιστοίχηση γραμμάτων απ΄την αρχή, απ΄το Μ, ως το τέλος το Σ.

Αν θέλουμε μπορούμε να δουλέψουμε το φώνημα Μ, βάζοντας κι άλλες λεξούλες που αρχίζουν από Μ στο παιδί για να τις ΄΄γράψει΄΄ και να τις πει, συλλαβιστά (μαμά, μωρό, μάτια, μύτη, μέλι, μέρα, μέσα,μετρώ, μηδέν κλπ).

Κατασκευή πρωτομαγιάτικου στεφανιού: σε ένα χαρτόνι από χαρτόκουτα κάνουμε το περίγραμμα ενός κύκλου με τη βοήθεια ενός πιάτου και εσωτερικά έναν άλλο κύκλο, με ένα μικρότερο σε διάμετρο πιάτο.

Στη συνέχεια κόβουμε τον εξωτερικό κύκλο με ψαλίδι και τον εσωτερικό με ένα χαρτοκόφτη βάζοντας από κάτω ένα ξύλο κοπής ή σουπλά.

Μετά βάζουμε το παιδί να ζωγραφίσει το στεφάνι με νερομπογιές, εφόσον υπάρχουν, διαφορετικά δεν πειράζει, γιατί το καφέ χαρτόνι θα καλυφθεί απ΄τα λουλούδια και τα φύλλα.

Κατόπιν σε χρωματιστά χαρτιά κόβουμε λωρίδες κατά πλάτος του Α4 και μετά τις κόβουμε στη μέση. Το επιθυμητό μήκος είναι οι 10 πόντοι και πλάτος μισό πόντο.


Έπειτά βάζουμε το παιδί να κολλάει τις άκρες των λωρίδων φτιάχνοντας θηλιές.


Μετά κόβουμε χρωματιστούς κύκλους που ήδη έχουμε κάνει το περίγραμμά τους με ένα καπάκι νερού. Πάνω σε αυτούς τους κύκλους κολλάει το παιδί με τη βοήθειά μας 5-6 θηλιές.


Αφού ετοιμάσουμε τα πολύχρωμα λουλουδάκια, σχεδιάζουμε σε ένα πράσινο χαρτί διπλωμένο στα 4, φυλλαράκια. Τα κόβουμε και τα κολλάμε στο εσωτερικού του στεφανιού.

Μετά κολλάμε και τα λουλουδάκια μας κι έτοιμος ο ΄΄΄Μάης” μας!!

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!!!

ΣΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΞΥΛΑΚΙΑ

ΣΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΞΥΛΑΚΙΑ:

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε χαρτόνι, χρωματιστά ξυλάκια και μαρκαδόρους χρωματιστούς. Τοποθετούμε πάνω στο χαρτόνι τα ξυλάκια σε σχηματισμό τριγώνου, τετραγώνου και ορθογωνίου και σχεδιάζουμε το περίγραμμα τους με τα χρώματα που αντιστοιχούν σε κάθε ξυλάκι.


Στόχος της δραστηριότητας ο σχηματισμός των σχημάτων με αντι-στοίχηση χρωμάτων στο περίγραμμά τους.
Αν δεν έχουμε χρωματιστά ξυλάκια, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους μαρκαδόρους για να φτιάξουμε τα σχήματα με τα ανάλογα χρώματα.

Καλή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ

ΤΑΥΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ
Σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόκουτου σχεδιάζουμε κύκλους με τη βοήθεια ενός καπακιού (7-8εκ.). Οι κύκλοι σχεδιάζονται 3*3 σα να είναι ένα τετράγωνο.


Σχεδιάζουμε με το καπάκι σε χρωματιστά χαρτόνια κύκλους 14 κίτρινους, 14 κόκκινους, 12 πράσινους, 17 μπλε και 9 ροζ ή ο, τι άλλο χρώμα έχετε.

Σε μικρά χαρτόνια σχεδιάζετε 9 κύκλους διαμέτρου όσο το καπάκι ενός μπουκαλιού νερού και φτιάχνετε έτσι καρτέλες οδηγούς(εγώ έφτιαξα 11). Μετά σχεδιάζουμε με το καπάκι του μπουκαλιού χρωματιστούς κύκλους ίσους στον αριθμό με τους μεγάλους και τους κολλάμε στις καρτέλες οδηγους ως εξής:

Τώρα είμαστε έτοιμοι να απασχολήσουμε το παιδί. Του δίνουμε μια κάρτα οδηγό και τους μεγάλους χρωματιστούς κύκλους που αναλογούν στην κάρτα και του ζητάμε να τους τοποθετήσει στο μεγάλο χαρτόνι-βάση.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΤΡΙΓΩΝΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΤΡΙΓΩΝΑ:
Θα χρειαστούμε κομμάτια από εσωτερικό χαρτόκουτου (κομμένα σε μέγεθος Α4 περίπου), μαρκαδόρους, χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνια, χάρακα για σχεδιασμό τριγώνων και ψαλίδι. Σχεδιάζουμε πρώτα σε χρωματιστά χαρτόνια τα τρίγωνα, μετά τα κόβουμε και τα χρησιμοποιούμε ως πατρόν και σχεδιάζουμε το περίγραμμά τους στο σκληρό χαρτόνι. Βάζουμε αριθμούς στα όμοια τρίγωνα και το παιδί τα τοποθετεί ταυτίζοντάς τα με βάσει το χρώμα αλλά και τον αριθμό. Τέλος, μπορεί να το βοηθήσετε να τα κολλήσει πάνω στο σκληρό χαρτόνι.

ΨΑΡΙ:

ΔΕΝΤΡΟ:

AΛΕΠΟΥ:

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ:


Σε ένα σκληρό χαρτόνι (από χαρτόκουτο!!) σχεδιάζουμε ένα τετράγωνο 25*25 εκατοστά με το χάρακα. Μοιράζουμε το τετράγωνο σε 5*5 τετραγωνάκια.* Μετά ίδιων διαστάσεων τετραγωνάκια τα σχεδιάζουμε στα χρωματιστά χαρτόνια.

Έπειτα, κόβουμε μικρότερα χαρτόνια 10*10 στα οποία σχεδιάζουμε τετράγωνα 2*2 εκατοστά. Σε χρωματιστά χαρτόνια κόβουμε ίδια τετραγωνάκια 2*2 εκατοστά που τα κολλάμε πάνω στα μικρά αυτά χαρτόνια, σε διάφορους συνδιασμούς.

Κατόπιν τα μικρά αυτά πολύχρωμα τετραγωνάκια τα δίνουμε στο παιδί να τα χρησιμοποιήσει ως οδηγό για το γέμισμα του μεγάλου τετραγώνου.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Θα μπορούσαμε να την τροποποιήσουμε φτιάχνοντας μια βάση τετραγώνου με λιγότερα τετράγωνα π.χ.με 2*2 τετράγωνα ή 3*3 τετράγωνα. Τον ανάλογο αριθμό τετραγώνων πρέπει να βάλουμε και στο μικρό τετράγωνο οδηγό.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!!!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΥΣ

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΙ ΤΖΕΓΚΑ
Για το ντόμινο θα χρειαστούμε δύο κομμάτια από χαρτόκουτο, χρωματιστά ορθογώνια τουβλάκια και μαρκαδόρους με τους οποίους θα ζωγραφίσουμε δύο διαδρομές, μια σε σχήμα S και μια σε ευθεία. Στις διαδρομές αυτές τα παιδιά θα τοποθετήσουν τα τουβλάκια σε απόσταση 3 πόντων μεταξύ τους.

1.σε ευθεία γραμμή (το πιο εύκολο)

2. σε διαδρομή S

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΝΤΟΜΙΝΟ
Χρησιμοποιώντας ορθογώνια τουβλάκια βάζουμε παρέα με τα παιδιά τρία τρία τα τουβλάκια οριζόντια και μετά κάθετα. Έτσι, χτίζουμε έναν πύργο τζέγκα και μετά αφαιρούμε ένα ένα προσπαθώντας να μη μας πέσει ο πύργος.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΟΥ

ΤΑΥΤΙΣΗ ΣΧΗΜΑΤΩΝ: TETΡΑΓΩΝΟ, ΤΡΙΓΩΝΟ, ΚΥΚΛΟΣ, ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε τουβλάκια ξύλινα ή πλαστικά τύπου lego, χαρτόνια από χαρτόκουτο κομμένα σε σχήμα περίπου Α4, μαρκαδόρους για το σχηματισμό των περιγραμμάτων των σχημάτων και για κύκλους διάφορους χρωματιστούς κύκλους-καπάκια από γάλα-χυμό.

ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ:



ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ:
<a

href=”https://blogs.sch.gr/sofkatouni/files/2020/04/20200426_121339-2.jpg”>

TΡΙΓΩΝΑ:

ΚΥΚΛΟΙ:

ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΣΧΗΜΑΤΩΝ:

TAYTIΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΑ:

KAΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!!

ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ- ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

https://drive.google.com/open?id=1u4G06rT6KKaJSYZTuMv0FXII-s6ISORK

2.ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠ΄ΤΟ ΘΥΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ…

https://drive.google.com/open?id=18f8asSIHod0Te9vIGN710vb1UhMdOAa8

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ

ΑΓΑΠΩ????:

http://lexicon.keng.gr/%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1/

XAIΡΟΜΑΙ????:

http://lexicon.keng.gr/%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%86-%cf%87-%cf%88-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%89/

ΘΥΜΩΝΩ????:

http://lexicon.keng.gr/%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b5-%ce%b6-%ce%b7-%ce%b8-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b9/

ΛΥΠΑΜΑΙ????:

http://lexicon.keng.gr/%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%bb-%ce%bc-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd/

ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ:ΕΙΝΑΙ Η AΓΑΠΗ ????.

https://www.youtube.com/watch?v=HvrrP1evHyo&t=5s

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΑΥΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

ΤΑΥΤΙΣΗ Κ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Στην πρώτη δραστηριότητα θα χρειαστούμε ένα χαρτόνι Α4 ή χαρτί Α4. Πάνω σε αυτό θα σχηματίσουμε 15 κυκλάκια ίδιας διαμέτρου με τα καπάκια και μέσα σε αυτά θα ζωγραφίσουμε emoji..Τα ίδια ακριβώς θα ζωγραφίσουμε και σε 15 καπάκια. Στόχος της δραστηριότητας η ταύτιση των ίδιων φατσούλων-συναισθημάτων.

Στην δεύτερη δραστηριότητα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα κουτί παπουτσιών, τέσσερα χάρτινα ή πλαστικά ποτηράκια και καπάκια από γάλα ή νερό (όλα στο ίδιο χρώμα και μέγεθος). Μετράμε το πλάτος απ΄τα ποτηράκια, τα τοποθετούμε σε ευθεία μέσα στο κουτί και τα κολλάμε κι από πάνω κόβουμε το καπάκι του κουτιού σε ορθογώνιο πλάτους όσο είναι τα ποτήρια.
Στο ορθογώνιο του καπακιού που περισσεύει κολλάμε τέσσερα καπάκια-φατσούλες (χαρά,λύπη, θυμός,αγάπη). Σε 40 καπάκια λευκά ζωγραφίζουμε φατσούλες με τα παραπάνω συναισθήματα ανά δεκάδες. Στόχος της δραστηριότητας η ταξινόμηση των συναισθημάτων ανά κατηγορία, να τοποθετήσει δηλ.το παιδί τις ανάλογες φατσούλες στα ανάλογα ποτήρια.


Τέλος, ζωγραφίζω με προγραφικά (πάνω σε τελείες) το συναίσθημα της χαράς!!

https://drive.google.com/open?id=1FJRiFiPTHN2hfrQkG7ZJTOBQOibQpR0Y

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ-ΠΑΖΛ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Σήμερα θα κατασκευάσουμε με χαρτόνια από χαρτόκουτα χάρτινα προσωπάκια στο ίδιο μέγεθος και ίδιο σχήμα(οβάλ ή κύκλο). Παίρνοντας πχ ένα στρογγυλό ποτήρι ζωγραφίζουμε το περίγραμμα 5 κύκλων. Στον κάθε κύκλο (εγώ τα έκανα οβάλ) ζωγραφίζουμε φατσούλες, μια χαρούμενη, μια λυπημένη, μια θυμωμένη, μια που νιώθει αγάπη και μια που κοροιδεύει.

Εγώ έφτιαξα δύο θυμωμένες, διαλέγετε όποια σας αρέσει. Μετά κόβουμε τα χαρτόνια στη μέση και το παζλ είναι έτοιμο.

Παρουσιάζουμε τις φατσούλες στα παιδιά, λέμε τις λέξεις:χαρά, λύπη, θυμός, αγάπη, κοροιδία(το τελευταίο λίγο δύσκολο να κατανοήσουν τα παιδιά, οπότε αφήστε το). Παίζουμε με τα παιδιά τις ανάλογες γκριμάτσες με το πρόσωπό μας και ζητάμε απ΄τα παιδιά να κάνουν την ίδια γκριμάτσα, δίνοντας έμφαση στα χειλάκια και στα φρύδια-μάτια.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε στο τραπέζι το πάνω μέρος απ΄τις φατσούλες και ζητάμε να βάλει το άλλο μισό και να ονομάσει το συναίσθημα.

Τέλος, ζωγραφίζουμε σε ένα χαρτόνι τέσσερα παιδάκια χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου. Από πάνω γράφουμε τις λέξεις αναφοράς, λύπη, χαρά, θυμός και αγάπη. Σε τέσσερα λευκά καπάκια από χυμό ή γάλα ζωγραφίζουμε τα ανάλογα συναισθήματα-φατσούλες και ζητάμε απ΄το παιδί να κάνει αντιστοίχηση λέξεων και φατσούλων(αυτή η δραστηριότητα είναι ιδανική για παιδιά που διαβάζουν).

Αν τα παιδιά δε διαβάζουν, τότε ζωγραφίζουμε τα χαρακτηριστικά προσώπου-συναισθήματα στο χαρτόνι και το παιδί ταυτίζει τα καπάκια με τα συναισθήματα με τις ζωγραφιστές φατσούλες!!<a