Skreka Sofia

Το πρώτο μου blog

Πλησιάζουν Χριστούγεννα!!!

Δεκ 20199

από κάτω από: Γιορτές | με ετικέτα  |  Δεν υπάρχουν σχόλια »    

ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δεκ 20193

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Γενικά | με ετικέτα  |  Δεν υπάρχουν σχόλια »    

ΓΕΛ Αμφίκλειας: Επίσημη αναγόρευση του σχολείου ως «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Δεκ 20192

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το σχολείο μας αναγορεύτηκε και επίσημα «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Γενικά | με ετικέτα  |  Δεν υπάρχουν σχόλια »    

Πληροφορικός Γραμματισμός – Διδακτικές χρήσεις του Web 2.0

Μαρ 20177

Σενάριο Επιμορφωτικό Γραμματισμος Web 2.0

ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΤΖΟΥΡΩΜΑ

Φεβ 20177

ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΤΖΟΥΡΩΜΑ

« … Ήταν Αποκριές. Γενική ευθυμία επικρατούσε στην πόλη. Ένα ηλιόλουστο διάλειμμα μιας συννεφιασμένης ημέρας. Οι Έλληνες φαίνονται αποφασισμένοι να χαρούν αυτή τη διασκέδαση, που ακόμα και οι αποχαυνωμένοι τύραννοί τους δεν μπορούν να εμποδίσουν. Πολλοί φορούσαν μάσκα και άλλοι είχαν μουτζουρώσει τα πρόσωπά τους. Χοροπηδούσαν, ξεφώνιζαν, τραγουδούσαν. Τελικά στήθηκε χορός, ένας κύκλος για τους άντρες, ένας για τις γυναίκες. Στην αρχή οι χορευτικές κινήσεις γίνονταν με περπατητό ρυθμό, ύστερα η μουσική ζωήρεψε, έγινε πιο γρήγορη και έφθασε σε ένα κινητικό παραλήρημα. Οι εξαντλημένοι χορευτές αποσύρονταν και έμπαιναν άλλοι».

… Γράφει ο Άγγλος περιηγητής Dodwell που επισκέφτηκε το 1801 (ή 1805) το Γαλαξίδι τις μέρες της Αποκριάς. Απ’ τις αφηγήσεις του γνωρίζουμε ότι η προέλευση του εθίμου είναι πολύ παλαιότερη απ’ την εποχή των καραβιών (1840 και μετά).

« … Στην εποχή των καραβιών, την Καθαρή Δευτέρα οι Γαλαξιδιώτες έτρωγαν και έπιναν σε συντροφιές ή στα σπίτια τους ή με καλό καιρό σε κήπους και στις γύρω εξοχές. Και «εν ευθυμία τελούντες» πήγαιναν όλοι στην «αγορά» όπως έλεγαν τότε την προκυμαία. Οι άνδρες φορούσαν παλιά, άχρηστα ρούχα και καπέλα. Απ’ τους ώμους τους, σταυρωτά, κρεμούσαν δυο μεγάλες πάνινες σακούλες. Η μία είχε αλεύρι και η άλλη χαρτοπόλεμο. Στη μέση τους και στο μπροστινό μέρος κρεμούσαν μπουκάλια γεμάτα με λουλάκι ρευστό ή με βερνίκι παπουτσιών. Όλα τα καφενεία είχαν εγχώρια όργανα. Τις μέρες της αποκριάς ενισχύονταν από τσιγγάνους με το τούμπανο και την καραμούζα…»

«…Σχετική προφορική παράδοση υποστηρίζει, ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, με ιδιόμορφες εκδηλώσεις κατά τις οποίες οι διασκεδάζοντες είχαν χρωματίσει τα πρόσωπά τους, όπως οι παλιάτσοι των ιπποδρομιών, τους εντυπωσίασαν και τις μεταφύτευσαν στο Γαλαξίδι. Και για να μιμηθούν τους γλεντοκόπους της Σικελίας, χρησιμοποίησαν λευκό άλευρο μαζί με το λουλάκι και το βερνίκι. Η επιτυχία ήταν τόση ώστε από τότε είχε καθιερωθεί ως ανεξάλειπτο έθιμο το διαβόητο αλευρομουτζούρωμα της Καθαρής Δευτέρας, μοναδικό σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο υπάκουαν με θρησκευτική πίστη και το τηρούσαν με ευλάβεια όλοι οι άρρενες Γαλαξιδιώτες κάθε ηλικίας και τάξεως…»

(Αποσπάσματα από το βιβλίου του Ευθυμίου Γουργουρή «Το Γαλαξίδι στον καιρό των Καραβιών»).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Φεβ 20175

– Έχετε σκεφτεί ποτέ τον Μπετόβεν να παίζει μπέιζμπολ με τον Μπάχ και τον Μάλερ;
– Μήπως έτυχε ποτέ να ακούσετε μια μουσική και να μην είστε σίγουροι από ποια χώρα προέρχεται;
– Θα θέλατε να γνωρίσετε τα μουσικά όργανα και την ιστορία της μουσικής παίζοντας;
Το “ΜΙΝΟΡΑΚΙ” προτείνει ελεύθερα online διαδραστικά εκπαιδευτικά λογισμικά μουσικής, με γνώσεις αλλά και παιχνίδια, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κάντε κλικ στους τίτλους των λογισμικών και… καλή διασκέδαση!
1) “ΕΜΜΕΛΕΙΑ” του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
2) “ΜΕΛΟΔΥΣΣΕΙΑ” του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
3) “DSOKIDS” της Dallas Symphony Association.
4) “SFSKIDS” της San Francisco Symphony.
5) “SPHINXKIDS” της New York Philharmonic.
6) “NYPHILKIDS” της New York Philharmonic.

Αναδημοσίευση από το “Μινοράκι“, το μουσικό ηλ. περιοδικό του 2ου Γυμνασίου Λαμίας

Η ιστορία των υπολογιστών

Ιαν 201723

H Ιστορία των υπολογιστών είναι κλάδος της ιστορίας των επιστημών και της τεχνολογίας εν γένει, που ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή της γέννησης και ανάπτυξης των υπολογιστικών συστημάτων στη διάρκεια του χρόνου.

Βασικές εξελίξεις του υλικού υπολογιστών

Το υλικό του υπολογιστή (computing hardware) αποτελεί σημαντικό τμήμα της υπολογιστικής διαδικασίας και της αποθήκευσης δεδομένων. Η αρχική μορφή του υλικού των υπολογιστικών συσκευών ήταν, πιθανότατα, κάποια ράβδος με εγκοπές. Μεταγενέστερα βοηθήματα αποθήκευσης πληροφοριών είναι τα Φοινικικά πήλινα σχήματα, που αντιπροσώπευαν τον αριθμό αντικειμένων (ζώων ή καρπών) σε δοχεία. Παρόμοιοι «αριθμοί» έχουν βρεθεί σε Μινωικές ανασκαφές. Αυτά φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν από εμπόρους, λογιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους της εποχής.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Γενικά | με ετικέτα  |  Δεν υπάρχουν σχόλια »    

Καλές Γιορτές!!!!!!!!!!!!

Δεκ 20162

Επιτέλους είμαστε στο μήνα Δεκέμβρη!!!!

Καλά Χριστούγεννα!!!!

images

από κάτω από: Γιορτές | με ετικέτα  |  Δεν υπάρχουν σχόλια »    

Hello world!

Οκτ 201214

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων