ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

Εθισμός στο διαδίκτυο και διαδικτυακά παιχνίδια

Ο αριθμός των ανηλίκων και γενικά των νέων που σπαταλούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, συνεχώς αυξάνεται. Τα διαδικτυακά παιχνίδια, τα blogs και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν το ενδιαφέρον και τον χρόνο τους. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα εθισμού με καταστροφικές συνέπειες για το άτομο. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις και πολλές φορές τα άτομα φαίνεται να ζουν σε μια πλασματική πραγματικότητα.

Παρατηρούνται φαινόμενα όπως διαταραχές του ύπνου, εμμονές, δυσκολία στην επικοινωνία, διαταραχές συμπεριφοράς, απώλεια του χώρου και του χρόνου, άγχος, κατάθλιψη. Τα διαδικτυακά παιχνίδια λειτουργούν ακόμα πιο εθιστικά όταν δημιουργούν στον παίχτη-χρήστη μια αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας και τον εγκλωβίζουν μέσα σε αυτήν αποκόπτοντας τον από τον πραγματικό κόσμο.

Η χρήση του internet σε λογικά πλαίσια είναι απολύτως φυσιολογική. Όμως οι δραστηριότητες και οι καθημερινές μας συνήθειες δεν πρέπει να αλλάζουν. Ο πραγματικός κόσμος και οι αληθινοί φίλοι δεν κρύβονται πίσω από μια οθόνη. Οι αληθινές- πρόσωπο με πρόσωπο- συνομιλίες και οι κοινωνικές επαφές μας είναι ανεκτίμητες. Το παιγνίδι σε μια αλάνα με τους φίλους δε συγκρίνεται με ένα παιγνίδι στο διαδίκτυο. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμιά διαδικτυακή δραστηριότητα.

 

Συγγραφέας: στις 9 Μαρτίου 2015 στις 22:58


Τα σχόλια είναι κλειστά.