5η Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+/ΚΑ2 στην Άγκυρα της Τουρκίας

Η 5η συνάντηση του προγράμματος “European Folk tales” που υλοποιεί το σχολείο μας πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας από τις 12 έως τις 16 Μαρτίου 2018. Τέσσερις εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν στην συνάντηση που διοργάνωσε το σχολείο T.C. Meb Onder Ata Ilkokulu που βρίσκεται στην περιοχή Kecioren της Άγκυρας.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ταξιδέψαμε στην Άγκυρα αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης. Στο αεροδρόμιο μας υποδέχτηκε η Emel η υπεύθυνη του προγράμματος μαζί με τους συνεργάτες μας από την Ιταλία και τη Ρουμανία οι οποίοι είχαν φτάσει πριν λίγο.  Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και ετοιμαστήκαμε για την επίσκεψη στο σχολείο την άλλη ήμερα.

Δευτέρα 12 Μαρτίου

Η πρώτη μέρα του προγράμματος. Στις 8 το πρωί ήμαστε όλοι ‘έτοιμοι για την επίσκεψη στο σχολείο. Μετακινηθήκαμε με πουλμανάκι. Στην είσοδο του σχολείου τα παιδιά μας επιφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς  μας υποδέχτηκαν  με γλυκά/λουκούμια και αφίσες που έγραφαν “Welcome to Turkey”.  O Διευθυντής μας υποδέχτηκε στο σχολείο τους  και έπειτα κάθε χώρα συνοδεία δυο μαθητών ξεναγήθηκε στο σχολείο. Τα παιδιά μέσα στις τάξεις μας παρουσίασαν τραγούδια, μικρά θεατρικά και μας πρόσφεραν μικρά συμβολικά δώρα και γλυκά. Επισκεφτήκαμε επίσης την έκθεση κεντημάτων και χειροτεχνίας που λειτουργεί στο σχολείο από μητέρες των μαθητών οι οποίες είχαν ετοιμάσει και χαρακτηριστικά εδέσματα για εμάς.

Για την παράσταση των παιδιών του σχολείου μετακινηθήκαμε στο κοντινό ιδιωτικό σχολείο Cozum Kolejy το οποίο διέθετε μεγάλο θέατρο και απολαύσαμε τα παιδιά σε χορούς, τραγούδια, σκετσάκια, την αναπαράσταση του Τούρκικου γάμου, ακούσαμε ομιλίες των υπευθύνων κ.α. Γευματίσαμε στην τραπεζαρία του κολεγίου.

Αμέσως μετά, επιστρέψαμε στο σχολείο όπου μια καλλιτέχνιδα της τέχνης εκτύπωσης “Ebru” μας παρουσίασε τον τρόπο που δουλεύει και μπορέσαμε κι εμείς να δημιουργήσουμε με τον ίδιο τροπο τα έργα μας.

Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο της Άγκυρας και συνομιλήσαμε με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου καθώς και με τον Προϊστάμενο εκπαίδευσης. Κατόπιν, επισκεφτήκαμε το κάστρο Estergon που λειτουργεί σαν μουσείο, όπου περιηγηθήκαμε και γνωρίσαμε από κοντά έναν χαράκτη αραβικής γραφής. Το βράδυ ο Δήμαρχος μας παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο του κάστρου, με τοπικά εδέσματα  γλυκά και μουσική. Η πρώτη ημέρα τελείωσε με έντονες εικόνες και ευχαρίστηση για όλα αυτά που βιώσαμε.

Τρίτη- Τετάρτη- Πέμπτη – 13-14-15 Μαρτίου 2018

Οι 3 ημέρες ήταν αφιερωμένες στο σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής δραματοποίησης σαν εκπαιδευτικά εργαλεία.

Υλοποιήθηκε από την εταιρεία “Utopia -Education & Art” και την κυρία Seniz Turan, ειδική στη δημιουργική δραματοποίηση με μη-προνομιούχες ομάδες ατόμων σε σχολεία και διεθνή projects. Είναι επίσης η ιδρύτρια του “Playback theatre performance group” που εδρεύει στη Σμύρνη.  To σεμινάριο υλοποιήθηκε σε χώρο του ξενοδοχείου στο οποίο διαμέναμε από τις 10:00-12:30 και από τις 3:00-5:00 με μια στάση δύο ωρών για μεσημεριανό φαγητό. Για το απογευματινό μάθημα μετακινούμασταν στο χώρο του σχολείου.

Η δημιουργική δραματοποίηση είναι μια μέθοδος διδασκαλίας που στοχεύει στην εξέλιξη των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται με παιδιά όλων των ηλικιών. Σκοπός της είναι η προώθηση και διάχυση των τεχνικών και εκπαιδευτικών πρακτικών στην τάξη καθώς και η παρουσίαση των θεατρικών τεχνικών με σκοπό να εμπλουτιστούν και να βελτιωθούν οι διδακτικές δεξιότητες στα σχολεία.  Το σεμινάριο περιελάμβανε δραστηριότητες δραματοποίησης για παιδιά και μεθόδους επίδειξης για το πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μέθοδοι διδασκαλίας περιελάμβαναν ομαδικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμό, αφήγηση, τεχνικές θεάτρου κ.α.

Πέρα από το διδακτικό κομμάτι του το σεμινάριο ήταν για όλους διασκεδαστικό και ευχάριστο, μας έκανε να έρθουμε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο και μέσα από τη δραματοποίηση μας ζητήθηκε να “τσαλακώσουμε” τον εαυτό μας, να ξεπεράσουμε συστολές, ντροπή και αμηχανία και να βγάλουμε κομμάτια του εαυτού μας που μερικοί από εμάς ούτε τα είχαμε φανταστεί.

Το σεμινάριο μας έδωσε υπέροχες και πολύτιμες ιδέες για δραματοποίηση παραμυθιών και ιστοριών με τους μαθητές μας.  Το βασικό ήταν ότι δεν βασιζόταν τόσο στη χρήση της γλώσσας αλλά στη γλώσσα του σώματος κάτι πολύ σημαντικό για την αξιοποίησή των τεχνικών αυτών μέσα στην τάξη, δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε μαθητές με multiple intelligences (πολλαπλή νοημοσύνη) και όχι μόνο με δεξιότητες εγγραμματισμού (literacy skills).

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση στην πόλη της Άγκυρας, με αγγλόφωνο ξεναγό. Επισκεφτήκαμε την παλιά πόλη και το κάστρο, το Μουσείο ανατολικού πολιτισμού, το μαυσωλείο του Ατατούρκ, το Ηaci bayram Mosque, τη στήλη του Ιουλιανού, το ναό του Αυτοκράτορα Αυγούστου και γευματίσαμε σε παραδοσιακό εστιατόριο μέσα στο κάστρο. Φυσικά πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα παλιατζίδικα και τους καφενέδες και δοκιμάσαμε τούρκικο καφέ ψημένο στη χόβολη, ο οποίος αν και είναι της ίδιας φιλοσοφίας με τον “ελληνικό”, διαφέρει στη γεύση! Πάντα συνοδευόμενος από ένα Turkish delight / lukum/ λουκούμι!!!

Το βράδυ απολαύσαμε το αποχαιρετιστήριο δείπνο μας στο Roof garden του ξενοδοχείου με παραδοσιακό φαγητό και γλυκά και τουρκική μουσική. Εκεί ανταλλάξαμε τα δώρα μας, τραγουδήσαμε και χορέψαμε τραγούδια της κάθε χώρας του προγράμματος και τελειώσαμε αυτή την όμορφη πολυπολιτισμική βραδιά γεμάτοι ικανοποίηση και την απόλυτη συνειδητοποίηση ότι ο πολιτισμός, η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι οι μόνοι τρόποι  αποφυγής κάθε είδους μισαλλοδοξίας και εξομάλυνσης των όποιων διαφορών. Αυτός είναι ο ύψιστος σκοπός της εκπαίδευσης και ένας βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από την Άγκυρα μέσω Κωνσταντινούπολης για Θεσσαλονίκη. Το απόγευμα βρισκόμασταν πίσω στην πόλη μας! Ευχαριστούμε την Εmel και φυσικά όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Άγκυρας που μας συνόδευαν ακούραστα όλες αυτές τις ημέρες για την όμορφη αυτή συνάντηση.

Μπορείτε να δείτε ορισμένες φωτογραφίες από την επίσκεψη παρακάτω.

Έχουμε δημιουργήσει και ένα video για την επίσκεψη στην ‘Άγκυρα. Μπορείτε να το δείτε στον σύνδεσμο:

Το σχολείο

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων