2η Συνάντηση του προγράμματος “European Folk Tales:Hidden Treasures” στη Ρώμη της Ιταλίας

‘Εξι εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ2/Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ Σχολείων που υλοποιεί το σχολείο με τίτλο European Folk TalesHidden Treasures /Ευρωπαϊκά Λαϊκά Παραμύθια: Κρυμμένοι Θησαυροί, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο “Principessa Mafalda” της Ρώμης στην Ιταλία στις αρχές Μαΐου 2017.

Οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Ιταλίας αλλά και με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα.

Για μια ακόμη φορά όλες οι χώρες συμμετείχαν στη δράση “European Market place ” όπου έγινε παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων, αντιπροσωπευτικών αντικειμένων και μνημείων της κάθε χώρας. Οι μαθητές του σχολείου ετοίμασαν μια όμορφη παράσταση με τραγούδια και θεατρικό βασισμένο σε ιταλικούς μύθους. Οι διοργανωτές της συνάντησης από το σχολείο της Ιταλίας φρόντισαν επίσης να ξεναγήσουν τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς σε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που τόσο απλόχερα διαθέτει η Ρώμη.

ada50366_opt aeb44526_opt aec20146_opt afc386e6_opt b2ff0846_opt b110b3f46_opt b310e4a06_opt b411d8fc6_opt b3129c2c6_opt

3η Συνάντηση του προγράμματος European Folk Tales: Hidden Treasures” στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

Το 11ο Δημοτικό Σχολείο  Αλεξανδρούπολης υποδέχτηκε δεκαέξι εκπαιδευτικούς από σχολεία πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και της Τουρκίας τα οποία συμμετέχουν  στο πρόγραμμα  Erasmus+ –  Δράση ΚΑ2/Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ Σχολείων  με τίτλο “European Folk Tales: Hidden Treasures”/ «Ευρωπαϊκά Λαϊκά Παραμύθια: Κρυμμένοι Θησαυροί». Το πρόγραμμα διαρκεί 2 χρόνια (2016-2018) και συμμετέχουν σχολεία από 6 χώρες: την Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη -11ο Δ.Σ), την Ιταλία (Ρώμη), την Πολωνία (Βαρσοβία), την Ρουμανία (Μπρανέστι), την Ιρλανδία (Δουβλίνο) και την Τουρκία (Άγκυρα). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2017 και ήταν η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων.

Οι ξένοι εκπαιδευτικοί γνώρισαν από κοντά τους μαθητές και όλους πλέον τους εκπαιδευτικούς του 11ου Δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης, παρακολούθησαν μαθήματα μέσα στις τάξεις καθώς και μια όμορφη παράσταση που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου με θεατρικά, που ήταν βασισμένα σε μύθους του Αισώπου, στα Αγγλικά, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Η επίσκεψη αυτή έδωσε παράλληλα την ευκαιρία στους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, να ενημερωθούν πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα αλλά και να παρουσιάσουν και να προβάλλουν οι ίδιοι πολιτιστικά στοιχεία και τρόφιμα της χώρας τους στη δράση «Ευρωπαϊκή αγορά» η οποία πραγματοποιείται σε κάθε συνάντηση του προγράμματος.

Πέρα από αυτό, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν χώρους ιστορικού, πολιτιστικού και οικολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον Αρχαιολογικό χώρο Ζώνης-Μεσημβρίας, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και την Μητρόπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, όπου συμμετείχαν σε δραματοποίηση μύθων της Θράκης, καθώς αυτό αποτελεί το θέμα του προγράμματός, στην Κοσμοσώτηρα Φερών, όπου τους ξενάγησε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κεραμάρης Κωνσταντίνος, στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου και στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης.

Οι ξένοι εκπαιδευτικοί έμειναν ενθουσιασμένοι με την φιλοξενία και με τις ομορφιές του τόπου μας, τον οποίο αν και σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 11ου Δημοτικού σχολείου προσπάθησαν να προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο. Η συμβολή του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου ήταν σημαντική στην όλη προσπάθεια.

Πολύ σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, τόσο με την παρουσία τους όσο και με την στήριξή τους, καθώς έπειτα από αίτημα του σχολείου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανέλαβε πρόθυμα τη μεταφορά των εκπαιδευτικών στις περιηγήσεις και παρέθεσε γεύμα στους επισκέπτες εκπαιδευτικούς την τελευταία βραδιά.SOFIA 389 SOFIA 356 SOFIA 354 SOFIA 348 SOFIA 343 SOFIA 340 SOFIA 366 SOFIA 373 SOFIA 384 SOFIA 334

Ευρωπαϊκά Λαϊκά Παραμύθια: Κρυμμένοι θησαυροί

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα E-twinning θα χρησιμοποιηθεί για τη συνεργασία και την  ανταλλαγή δραστηριοτήτων ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το 110 Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης .

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 6 χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

This e-twinning project will be used to collaborate and share activities as part of an Erasmus+ Project.
The project has 6 partner countries Greece, Ireland, Italy. Poland, Romania and Turkey.
Together we will discover the potential of Folktales to enhance learning and share our different cultures.
Our project is cross-curricular for primary school children including subjects such as drama, ICT, art, literacy and geography.

ΣΤΌΧΟΙ

– Folktales of partner countries will be shared through the use of drama and art
-Literacy and language skills will be developed
-Pupils and teachers will develop their ICT skills, furthering their abilities to communicate
-It will develop pupils’ creativity, imagination and other skills.
-It will develop the feeling of responsibility, pride and satisfaction and enhance presentation skills
-It will awake students’ interest to find out about the traditions of other countries

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Folktales shall be shared between partners
Students will dramatise plays which include involving elderly members of their school communities.
Training will be undertaken in digital skills and drama workshops.
Teachers and pupils will communicate using social media, email, our twinspace as well as face to face meetings

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Digital stories of traditional folktales shall be created and shared
Plays will be written and performed based on traditional folktales
A new shared folktale will be written

 

1η Συνάντηση του προγράμματος “European Folk Tales: Hidden treasures” στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας

Πέντε εκπαιδευτικοί του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ2/Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ Σχολείων που υλοποιεί το σχολείο με τίτλο European Folk Tales: Hidden Treasures /Ευρωπαϊκά Λαϊκά Παραμύθια: Κρυμμένοι Θησαυροί, η οποία πραγματοποιήθηκε στο St Damians National School του Δουβλίνου της Ιρλανδίας. τον Νοέμβριο του 2016.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 2 χρόνια και σε αυτό συμμετέχουν σχολεία από 6 χώρες, την Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη-11ο Δ.Σ), την Ιταλία (Ρώμη), την Πολωνία (Βαρσοβία), την Ρουμανία (Μπρανέστι), την Ιρλανδία (Δουβλίνο) και την Τουρκία (Άγκυρα).

Οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Ιρλανδίας αλλά και με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα. Διοργανώθηκε επίσης European Market place όπου έγινε παρουσίαση παραδοσιακών προϊόντων της κάθε χώρας καθώς και μνημείων και αντικειμένων τους.

Οι διοργανωτές της συνάντησης φρόντισαν επίσης να ξεναγήσουν τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς σε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος τόσο μέσα στο Δουβλίνο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 321 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 328 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 330 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 382 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 388 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 393 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 407 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 408 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 410 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 435 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 443 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 466 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 482 ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΦΙΑ 488

 

4η Συνάντηση του προγράμματος “European Folk Tales: Hidden Treasures” στη Βαρσοβία της Πολωνίας

Πέντε εκπαιδευτικοί του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης μαζί με συναδέλφους τους από άλλες 5 Ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στην τέταρτη συνάντηση του προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ2/Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ Σχολείων, που υλοποιεί το σχολείο με τίτλο European Folk Tales: Hidden Treasures / Ευρωπαϊκά Λαϊκά Παραμύθια: Κρυμμένοι Θησαυροί, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο Prezedszkole Nr 240 στη Βαρσοβία της Πολωνίας από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου 2017. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της σχολής Φυσικής Αγωγής του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και οι μικροί μαθητές λαμβάνουν ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά την αθλητική τους εκπαίδευση. Στο σχολείο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με προσωπικό καθώς οι μαθητές έχουν όλα τους τα γεύματα εκεί μέχρι να σχολάσουν το απόγευμα. Τα παιδιά μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο από τις 7 (όσοι το επιθυμούν) και να αποχωρίσουν το αργότερο μέχρι τις 5 το απόγευμα. 

Η συγκεκριμένη συνάντηση περιλάμβανε διήμερο σεμινάριο πάνω σε καινοτόμες μεθόδους και προγράμματα που παρέχει η χρήση της τεχνολογίας για την δημιουργία και παρουσίαση παραμυθιών με τη μορφή e-booκ. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα προγράμματα “Story bird”, “story jumper”, “flipsnack”, “issuu” κ.α. και οι εκπαιδευτικοί ανά ομάδες έπρεπε να δημιουργήσουν ένα e-book με ένα παραμύθι/ μύθο από τη χώρα τους και να το παρουσιάσουν στις άλλες ομάδες. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ενός προαστίου της Βαρσοβίας, που βρισκόταν κοντά στο Νηπιαγωγείο-εταίρο μας από την εταιρεία πληροφορικής “oeiizk“. Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες των δύο ομάδων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας εδώ: 

https://www.storyjumper.com/book/index/44708156/59ddfdff07140

https://www.storyjumper.com/book/index/44708166/59ddf5d4dc71b

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Βαρσοβίας αλλά και με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα. Οι μαθητές του σχολείου είχαν ετοιμάσει μια υπέροχη παράσταση για τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς με χορούς, τραγούδια και δρώμενα. Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε η συνεργασία του σχολείου με σύλλογο ηλικιωμένων γυναικών οι οποίες συμμετείχαν στους εορτασμούς. Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου σε όλες τις εκδηλώσεις. από την παρουσία τους στο σχολείο μέχρι τη βοήθειά τους ως ξεναγοί, φωτογράφοι, μάγειρες, κ.α.

Οι διοργανωτές της συνάντησης από το σχολείο της Πολωνίας φρόντισαν επίσης να ξεναγήσουν τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς σε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος τόσο μέσα στη Βαρσοβία όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε την παλιά πόλη της Βαρσοβίας όπου ενημερωθήκαμε για την ιστορία της πόλης από ξεναγό, το κέντρο Copernicus, το κεντρικό πάρκο της πόλης με το θερινό παλάτι του βασιλιά, το κάστρο/παλάτι της Βαρσοβίας, το Μέγαρο Πολιτισμού και Τεχνών όπου απολαύσαμε τη θέα της πόλης από τον 30 όροφο κ.α. 

Φυσικά αφιερώσαμε χρόνο για τον σχεδιασμό του προγράμματος και τις υποχρεώσεις του δεύτερου και τελευταίου έτους. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:

-Δημιουργία ενός ενιαίου e-book από τους μαθητές όλων των σχολείων του προγράμματος με έναν κοινό ήρωα που αποφασίστηκε να είναι o Franki, η αλεπού. 

– Ανταλλαγή καρτών και στολιδιών για τα Χριστούγεννα

– Δημιουργία ερωτηματολογίου για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σχετικά με την πορεία του πριγράμματος

– Κατασκευές  με ανακυκλώσιμα υλικά εμπνευσμένα από ένα παραμύθι και έκθεση των δημιουργημάτων κ. α.

Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή με τρένο στην πόλη της Κρακοβίας όπου ξεναγηθήκαμε και απολαύσαμε τα μνημεία της πόλης.

Φύγαμε από τη Βαρσοβία και την Πολωνία με τις καλύτερες εντυπώσεις. Γευτήκαμε τα νόστιμα φαγητά τους, γνωρίσαμε τους υπέροχους, υπερήφανους για τη χώρα και τον πολιτισμό τους ανθρώπους και θαυμάσαμε τις ομορφιές του τόπου τους. 

Ραντεβού σε μερικούς μήνες στη επόμενη συνάντηση.

Μπορείτε να δείτε μια PPT παρουσίαση του προγράμματος στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.slideshare.net/secret/gectXNYnIBcwsy

Έχουμε δημιουργήσει και ένα video με στιγμές από την επίσκεψη στη Βαρσοβία : 

https://youtu.be/otGassUuzX4

https://www.youtube.com/watch?v=otGassUuzX4&feature=youtu.be

Με τη χρήση του προγράμματος “storyjumper” οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν από κάθε χώρα έπρεπε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 να δουλέψουν με τους μαθητές τους και να δημιουργήσουν 3 e-books πάνω σε μύθους/παραμύθια της χώρας τους. Δείτε τις δημιουργίες του σχολείου μας :

https://www.storyjumper.com/book/index/49380076/5a84ae2f88c4a

https://www.storyjumper.com/book/index/48748896/5a84a6125e59c

https://www.storyjumper.com/book/index/44707956/59ddf63c82bdc

 

Τα προγράμματα πάνω στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι εκπαιδευτικοί ήταν τα εξής:

davinci_marker

issuu

storyjumper

storybird

youblisher

flipsnack

 

22406068_1829273333753018_1037760309792969409_n22308850_1829272757086409_2774799892648714941_n21765674_1829551820391836_3988866634528091120_o 22282056_1827550070592011_4467035755199826676_n 22448097_1829551967058488_2110683424040446191_n 22448144_1829551820391836_3988866634528091120_n

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων