Ελληνική Μουσική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Orfeu-atenas.jpg

Με την έκφραση «ελληνική μουσική» εννοούμε συνήθως την μουσική και τα τραγούδια που δημιούργησαν και δημιουργούν Έλληνες και Ελληνίδες, επώνυμα ή ανώνυμα, ατομικά ή συλλογικά, στον ελλαδικό χώρο αλλά και εκτός αυτού. Η ελληνική μουσική διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η ελληνική μουσική του σήμερα σχετίζεται με παλιότερες μορφές της, υποστηρίζεται όμως από πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικολόγους, με κυριότερο τον Σαμουέλ Μπω-Μποβύ,[1] ότι υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη από την αρχαία ελληνική μουσική έως και το δημοτικό τραγούδι, η οποία μαρτυρείται, εκτός από τη γλώσσα, στο ρυθμό, τη δομή και τη μελωδία.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Σωκράτης Μάλαμας

A-1453082-1292106735.jpeg

Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής.  Λόγοι εργασίας των γονέων του τον έκαναν να βρεθεί στη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Το μπουζούκι που του έκανε δώρο ο πατέρας του αποτέλεσε το αρχικό του ερέθισμα για τη μουσική. Στα δεκατρία του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα ως επιβράβευση για τις επιδόσεις του στα σχολικά μαθήματα και στα δεκαεφτά του παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Ματούλα Ζαμάνη

 

 

Η Ματούλα Ζαμάνη έχει μισή καταγωγή από την Παναγία Τρικάλων και μισή από το Μέτσοβο.
Είναι δραματική σοπράνο που έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως η Μάρθα Φριντζήλα, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, και με την “Ορχήστρα του δρόμου” με την οποία πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.
Η “Ορχηστρα του Δρόμου” αποτελείται από τους: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Έλλη Πασπαλά.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Σαν παιδί – Φώτης Σιώτας

Ο Φώτης Σιώτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόληση του με τη μουσική άρχισε σε ηλικία έξι ετών, σαν μέλος της παιδικής χορωδίας Αγίας Τριάδος. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στο βιολί και το τραγούδι. Υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων της πόλης, όπως Ποδηλάτες, Boomstate και Ευοί Ευάν.

Το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις, όσο και στη δισκογραφία, (13000 μέρες, Δρόμοι, Έξω, Βραχνός Προφήτης, Αγρύπνια, Τα
ζωντανά, Διάφανος, Η βροχή απο κάτω, Ο Σαμάνος, Ο ελάχιστος εαυτός). Στο “Ελάχιστος εαυτός” έκανε την ενορχήστρωση, καθώς και εκτέλεσε το περισσότερο ηχητικό υλικό. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Θανάσης Παπακωνσταντίνου ο τραγουδοποιός

papakonstantinou-es

Δυσκολεύομαι να αποτυπώσω ακριβώς αυτό που νιώθω για την περίπτωση του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Όσες φορές και αν το εξηγήσω, πάντα θα αφήνω κάτι ανείπωτο. Το βέβαιο είναι ότι τον θαυμάζω και τον ξεχωρίζω. Αν και τον ανακάλυψα πιο αργά από ότι του άξιζε (και μου άξιζε), τον ακολουθώ πια με πίστη και περηφάνια.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δεν είναι ένας ακόμη τραγουδοποιός, δεν αποτελεί ένα σημείο των καιρών, δεν απευθύνεται μόνο σε αριστερούς νεολαίους που εκσφενδονίζουν τσίπουρα στον αέρα. Ο Θανάσης είναι σπουδαίος και έχει ένα αξιόλογο και συνειδητοποιημένο κοινό.

Όσοι τον στηρίζουν, το κάνουν γιατί τους αρέσει πραγματικά. Δεν είναι εύκολος ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δεν μπορείς να τον ακούσεις απλώς για να περάσει η ώρα, δεν μπορείς να τον ακούσεις αν δεν τον κατανοήσεις, αν δεν αποδομήσεις τους συμβολισμούς του. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας στη Ρόδο!!!

Ο νέος δίσκος του Θανάση με ερμηνευτή τον Σωκράτη, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, στάθηκε αφορμή για να αποφασίσουν, σαν 

έτοιμοι από καιρό, τη σύμπραξη για το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι.

Ο Θανάσης έχει να εμφανιστεί στη σκηνή κοντά στα δύο χρόνια, τον δε Σωκράτη, όσο και να τον ακούς, δεν χορταίνεις το απαράμιλλο χαλκιδικιώτικο ντουέντε.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση