Κουρκουμάς, ένα εξαιρετικά χρήσιμο μπαχαρικό!

κουρκουμαςΑυτή η υπέροχη κιτρινόριζα ή χρυσόριζα, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιπερόριζα ή αλλιώς ginger, είναι καρύκευμα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος.

Τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων.

Από πού ν αρχίσω και πού να τελειώσω μιλώντας για τις θεραπευτικές της ιδιότητες!

Πάρτε λοιπόν μια γεύση και ξεναγηθείτε στα άδυτα αυτού του μπαχαρικού που εγώ προσωπικά ανακάλυψα στη μαγειρική πολύ πρόσφατα και νιώθω σαν τον …Κολόμβο που ανακάλυψε την  … Αμερική!

Θεραπευτικές ιδιότητες

Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση

– Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη

– Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου

– Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς

– Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης

– Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ http://enallaktikidrasi.com/2013/05/kourkoumi-i-kourkoumas-kai-oi-iperoxes-idiotites-tou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *