Μέχρι ποια ηλικία όμως  χρειάζονται τα παιδιά αυτή τη διατήρηση του μύθου στο πρόσωπο του Αγίου Βασίλη; Η διατήρηση του μύθου, και πότε αυτή η μυθοπλασία διακόπτεται, αντιπροσωπεύει κάθε παιδί ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο, που διανύει.

ΧΡΙΣΤΟΥΓ.ΕΙΚΟΝΑ1Το δίλλημα που έρχονται οι γονείς να επιλέξουν είναι πότε είναι κατάλληλη περίοδος και ηλικία του παιδιού, έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ μικρό ούτε πολύ μεγάλο.

Η απάντηση σε αυτό το δύσκολο ερώτημα είναι ότι κάθε παιδί ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

 

Ωστόσο η μορφή του Αϊ Βασίλη είναι πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά, εστία χαράς, γιορτής και δημιουργίας, είναι ωφέλιμο να τα αφήσουμε να νοιώσουν αυτά τα συναισθήματα που προέρχονται από τον μύθο, την μαγεία, την φαντασία! Με τον τρόπο αυτό χωρίς λογοκρισία δίνουμε στα παιδιά τα εφόδια της αισιοδοξίας που αργότερα μεγαλώνοντας  μπορούν να στηριχθούν στον δρόμο για την αντιμετώπιση της δύσκολης πραγματικότητας.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Από την άλλη μεριά εάν δεν θέλουμε, να παρερμηνεύσουμε την πραγματικότητα στα παιδιά, μπορούμε να τους παρουσιάσουμε την αληθινή ιστορία του Αγίου Βασίλη και να διηγηθούμε την ζωή του. Στηριζόμενοι ότι ο Άγιος αγαπούσε πολύ τα παιδιά, και πάντα ήθελε όλα να είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα, και στο βάθος των αιώνων οι γονείς για να τιμήσουν την μνήμη του χαρίζουν δώρα αγάπης .

Εάν αποφασίσετε είτε να πείτε την αλήθεια στα παιδιά είτε όχι, εκείνα κάποια στιγμή μεγαλώνοντας θα είναι σε θέση να την αντιληφθούν από μονά τους και να κατανοήσουν  τη στάση σας και την απόφασή σας. Τα παιδιά είναι ικανά, και με τον δικό τους τρόπο θα μας φανερώσουν μέχρι ποτέ χρειάζονται τον «Άγιο Βασίλη», και ποτέ πραγματικά δεν χρειάζονται να πιστεύουν με τον τρόπο που πίστευαν ως τώρα, στον τροφαντό γέροντα με την κατακόκκινη στολή και την μακριά γενειάδα που κουβαλά κάθε χρόνο τον σάκο με τα παιχνίδια! ΑΓ.ΒΑΣΙΛΗΣimages

Κατηγορίες: ΕΠΟΧΙΚΑΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΝΑ

ΜΑΝΤΙΚΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ


Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση