Τι πραγματικά σημαίνει «Άγιος Βασίλης»;

  • Πως καταφέρνει έως σήμερα να συναρπάζει τόσο τα παιδιά;
  • Πόση ανάγκη έχουν τα παιδιά από τον μύθο του Αγίου Βασίλη;
  • Tι συμβάλει και διατηρείται ο μύθος ανά τους αιώνες;
  • Χρειάζεται να διατηρούμε στα παιδιά το μύθο του;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς αυτές τις μέρες των γιορτών!

 

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά και συγκεκριμένα στα παραπάνω ερωτήματα, προς διευκόλυνση κάθε γονιού, που τον απασχολούν αυτές οι διαδικασίες

Υπάρχει ως ένας καλοδεχούμενος επισκέπτης που κάθε 1η του χρόνου ξεκινά από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και ταξιδεύει ανά τον κόσμο χαρίζοντας ευτυχία και χαρά!

  1. Αιώνες τώρα αναλαμβάνει να κάνει τα όνειρα των παιδιών πραγματικότητα, είναι πάντοτε συνεπής στην άφιξη του, κάθε χρόνο, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έρχεται πάντοτε, φορτωμένος με δώρα για τα παιδιά.
  2. Τα παιδιά τον περιμένουν ανυπόμονα, για να τους αφήσει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τα δώρα και τα παιχνίδια που του ζήτησαν,  μέσα από τα γράμματα και τις ευχές τους,  κάνει τις επιθυμίες τους πραγματικότητα, με στόχο να τα κάνει να χαμογελούν από την ευτυχία της έκπληξης!

Στην διατήρηση του μύθου έχουν συμβάλει πολύ σημαντικά οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι τον αναγνωρίζουν ως φίλο και σύμμαχο των παιδιών.

 

Τα μικρά παιδιά έλκονται από κάθε τι που εμπεριέχει μυστήριο, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι στα προτερήματα του Αϊ Βασίλη προστίθεται και το συναρπαστικό μυστήριο της ύπαρξης του.

 

Ερωτήματα των παιδιών όπως : που ζει; που μένει; Πως καταφέρνει να είναι συνεπείς κάθε χρόνο στο ραντεβού του; Αφού είναι χοντρός πως χωρά στην καμινάδα; Πως ξέρει τι δώρο ήθελα; Γιατί δεν έρχεται και στην γιορτή μου; Πως προλαβαίνει να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά; Που βρίσκει τα λεφτά για να φτιάξει τα παιχνίδια; Ερωτήματα τέτοιου είδους λοιπόν, και οι απαντήσεις τους παίρνουν διάσταση στο παιδικό μυαλό, και δημιουργούν ένα πολύ γερό «έδαφος» μια πολύ καλή βάση, για ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των παιδιών και των γονιών, κάτι που λειτουργεί ως στήριγμα για την προέκταση την εξέλιξη και την διατήρηση του μύθου του Αϊ Βασίλη. Ωστόσο ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση του μύθου, κάνοντας τον Άγιο ποιο συναρπαστικό, είναι η προσμονή των ημερών, των δώρων, και η έκπληξη που ακολουθεί.

Μέχρι ποια ηλικία όμως  χρειάζονται τα παιδιά αυτή τη διατήρηση του μύθου στο πρόσωπο του Αγίου Βασίλη;

xmas_tree

Η διατήρηση του μύθου, και πότε αυτή η μυθοπλασία διακόπτεται, αντιπροσωπεύει κάθε παιδί ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο, που διανύει. 

Κατηγορίες: ΕΠΟΧΙΚΑΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΝΑ

ΜΑΝΤΙΚΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ


Περισσότερες πληροφορίες

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων