Μαθητικός Διαγωνισμός “Παιχνίδι και μαθηματικά”

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει τον Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά “Παιχνίδι και μαθηματικά” για τους μαθητές των τελευταίων 2 τάξεων του Δημοτικού. Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι να έρθουν οι μαθητές/τριες σε επαφή με ασκήσεις –
δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες:
 Θα αντιληφθούν ότι τα μαθηματικά κρύβουν ομορφιά και αναπτύσσουν ευρύτητα σκέψης.
 Θα εκτιμήσουν τη χρήση των μαθηματικών σε πολλές εφαρμογές και προβλήματα της καθημερινής ζωής.
 Θα χρησιμοποιήσουν τη μαθηματική τους σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.

Για τη φετινή σχολική χρονιά ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου τις 2 πρώτες διδακτικές ώρες.

Οι μαθητές/τριες κάθε τάξης καλούνται να απαντήσουν σε 10 θέματα. Τα 5 πρώτα από αυτά είναι θέματα κλειστού τύπου, ενώ τα 5 τελευταία είναι θέματα πλήρους ανάπτυξης διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ορισμένα από τα ερωτήματα – δραστηριότητες που περιέχει ο διαγωνισμός, δίνονται ως παιχνίδι κατά το οποίο οι μαθητές/τριες καλούνται να συμπληρώσουν κάποια κενά ή να σχεδιάσουν κάτι, ως απάντηση. Ορισμένα ερωτήματα απαιτούν την επίλυση ενός προβλήματος. Η αξιολόγηση των γραπτών γίνεται σε πρώτο χρόνο από τους/τις εκπαιδευτικούς της τάξης και σε δεύτερο χρόνο από την Επιτροπή του Περιοδικού «Μικρός Ευκλείδης», που αποτελεί και την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, καθώς και από συνεργάτες της επιτροπής υπό την επίβλεψή της.

Στον διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» βραβεύεται ο/η μαθητής/τρια που έχει την υψηλότερη επίδοση ανά τάξη (ή τμήμα τάξης όπου υπάρχουν). Μπορούν να βραβευθούν και περισσότεροι από ένας μαθητές/τριες αν υπάρχουν ισοβαθμίες. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στα Παραρτήματα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για βράβευση των μαθητών που θα διακριθούν. Όλοι οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν παίρνουν από την Ε.Μ.Ε. βεβαίωση συμμετοχής, ενώ οι διακριθέντες έπαινο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *