ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Β4

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 
20230117 114740
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, η στάθμη του νερού ανεβαίνει κατά 3,6 χιλιόμετρα αυτού του ρυθμού οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί την διαστολή του θαλασσινού νερού και το λιώσιμο των πάγων. Οι ειδικοί επιστήμονες, ισχυρίζονται ότι ο ρυθμός της ανόδου αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στην διάρκεια του 21ου αιώνα.

Η στάθμη της θάλασσας, δεν πρόκειται να ανέβει παντού ομοιόμορφα αλλά να διαφέρει από τόπο σε τόπο. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι τα ρεύματα και οι καταιγίδες που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές. Η άνοδος, θα επηρεάσει, κατά πασά πιθανότητα , σημαντικά τις παράκτιες και νησιώτικες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα , οι πλημμύρες θα γίνουν πιο σφοδρές και η πιθανότητα να πλημμυρισει

 

 

 

 

 
ΛΙΩΣΙΜΟ ΠΑΓΩΝ

Οι πάγοι είναι πολύ σημαντικοί για όλο τον πλανήτη.

Το λιώσιμό τους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς ανεβαίνει η στάθμη του νερού με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμύρες. Επίσης, τα ζώα που ζουν στους πάγους, όπως οι πιγκουίνοι και οι αρκούδες, χάνουν τις φωλιές τους με αποτέλεσμα να μην έχουν που να μείνουν.

Η τήξη των πάγων της Γης είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και συνδέεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αφορά στους δύο πόλους της Γης και περιοχές που υπάρχουν παγετώνες, όπως η Γροιλανδία, που θεωρείται επίσης το «Σημείο Μηδέν» για τις συνέπειες της τήξης των πάγων από την επιστημονική κοινότητα.Από το 1990 έως σήμερα, 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τις αρκτικές περιοχές του πλανήτη έχουν λιώσει και μάλιστα σήμερα αυτό συμβαίνει με ρυθμό κατά 57% ταχύτερο, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.

Το 2060 θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα η χρονιά – ορόσημο για το λιώσιμο των πάγων της Γης, που τότε θα γίνει μη αναστρέψιμο, εφόσον συνεχιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τους σημερινούς ρυθμούς. Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, προειδοποιεί πως το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, εφόσον λιώσει, θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 60 μέτρα παγκοσμίως – γεγονός ολέθριο για τον άνθρωπο. Το όριο που θέτουν οι επιστήμονες όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου για το επόμενο διάστημα, την ώρα που η αναθεωρημένη Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει η αύξηση αυτή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Στην ίδια μελέτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής μπορεί να αποτελέσει «σοβαρή απειλή» για τις περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και κοντά στις ακτές, όπως το Μπαγκλαντές.

Συντακτική ομάδα: Άγγελος Γ., Θανάσης Μ., Χρήστος Κ., Αποστόλης Κ., Βασίλης Κ., Θοδωρής Ζ.

Αρχισυντάκτης: Ευάγγελος Κ.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ

amazonios fotia
Στις μέρες μας πολλά δάση καταστρέφονται εξαιτίας πυρκαγιών που οφείλονται είτε σε ανθρώπινες δραστηριότητες είτε σε αυξημένες θερμοκρασίες. Ένα από αυτά είναι η περιοχή του Αμαζονίου. Σε αυτήν, τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι, οι οποίοι επηρέασαν και την ζωή πολλών ανθρώπων, φυτών και ζώων.
Συγκεκριμένα, Η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι πάνω από http://72.000 φωτιές είχαν ξεσπάσει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου από την αρχή του έτους, θέτοντας σε κίνδυνο ένα από τα τελευταία καταφύγια βιοποικιλότητας του πλανήτη και δημιουργώντας ανησυχία για τις δυνατότητες της περιοχής ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εν μέσω της ανάκλησης μιας σειράς μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τον ακροδεξιό ηγέτη της χώρας.
Ο Αμαζόνιος ή ` ο πνεύμονας του πλανήτη ‘ έχει υποστεί αρκετές πυρκαγιές έχοντας ως αποτέλεσμα αρνητικές συνέπειες προς τη φύση. Ωστόσο η δυνατότητα του τροπικού δάσους να το κάνει αυτό μειώνεται, σύμφωνα με μελέτη του 2015. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει όταν ακόμη και χωρίς φωτιές και αποδάσωση ο Αμαζόνιος δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην εκτίναξη των επιπέδων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Ι, Χρύσα Μ, Κωνσταντίνα Κ , Κωνσταντίνα Π, Λούση Τ.

Αρχισυντάκτρια:Ζηνοβία Κ.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ

Αν γνωρίζουμε ποιο είναι το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό των επιπτώσεων των καταναλωτικών επιλογών μας στο περιβάλλον.
Οι μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν σημαντικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, όταν πρόκειται για παράδειγμα για τις μεταφορές, τα τρόφιμα, τα είδη ένδυσης, τα απορρίμματα κ.λπ. Ορίστε μερικές συμβουλές:
Φαγητό
• Να καταναλώνετε τοπικά και εποχικά προϊόντα
• Περιορισμός στην κατανάλωση κρέατος, ιδίως μοσχαρίσιου
• Επιλογή ψαριών που προέρχονται από τη βιώσιμη αλιεία
• Για τα ψώνια σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά και να αποφεύγετε τα προϊόντα με υπερβολική πλαστική συσκευασία
• Να προσπαθείτε να αγοράζετε μόνο όσα χρειάζεστε, για να μην πετάτε φαγητό
Ένδυση
• Να περιποιείστε τα ρούχα σας
• Προσπαθείτε να ανταλλάσσετε ρούχα, να δανείζετε τα δικά σας ή να δανείζεστε ή να αγοράζετε μεταχειρισμένα
• Να αγοράζετε ρούχα που έχουν φτιαχτεί υπεύθυνα, π.χ. από ανακυκλωμένο υλικό ή με οικολογικό σήμα
Μεταφορές
• Χρησιμοποιείστε το ποδήλατο ή τις δημόσιες συγκοινωνίες
• Σκεφθείτε έξυπνα: πότε και πώς οδηγείτε
• Δοκιμάστε το τρένο για τις επόμενες διακοπές σας
Ηλεκτρική ενέργεια και σκουπίδια
• Χαμηλώστε τη θέρμανση κατά 1°, ακόμα κι αυτό θα κάνει τη διαφορά
• Να κλείνετε το νερό όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή πλένετε τα πιάτα
• Να βγάζετε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές και να μην αφήνετε το τηλέφωνό σας να φορτίζει όταν έχει γεμίσει η μπαταρία
• Περιορίσετε τα σκουπίδια σας και μάθετε να τα ανακυκλώνετε

Ομάδα: Άγγελος Μ., Αλέξανδρος Μ., Αντώνης Ν., Γιώργος Κ., Χρήστος Τ., Μαργαρίτης Τ.

Αρχισυντάκτρια:Ζηνοβία Κ.