ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Β3

Πλημμύρες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2000-2020, καταγράφηκαν πάνω από 380 πλημμύρες, με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, σε αυτές τις καταστροφικές πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους 132 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 38 στην Αττική. Παράλληλα, σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές στις υποδομές, αλλά και προβλήματα σε μετακινήσεις κλπ.

Μάλιστα, ο νομός Αττικής επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών, όπως αναφέρουν σε ανάλυση τους οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδου και Β. Κοτρώνη.

Οι περισσότερες πλημμύρες, συγκεκριμένα 73 από τις 112, καταγράφηκαν στις αστικές περιοχές, δηλαδή στην Αθήνα, στον Πειραιά και στα προάστια. Επίσης, 27 πλημμυρικά φαινόμενα επηρέασαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ενώ 12 περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Συνολικά οι πλημμύρες της συγκεκριμένης περιόδου είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 38 άνθρωποι στην περιοχή της Αττικής.

Οι φθινοπωρινοί μήνες, με πρώτο τον Νοέμβριο, υπήρξαν οι πιο καταστροφικοί, κάτι το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τη συγκεκριμένη εποχή είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σημειώνεται ότι οι πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 24 νεκρούς ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο, ενώ άλλα επτά πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από μία έως πέντε ανθρώπινες απώλειες.

 

Συντακτική ομάδα : Κωνσταντίνος Χ.
Χρήστος Χ.
Στέφανος Ν.
Θανάσης Π.
Πολυχρόνης Τ.
Γιώργος Π.

Αρχισυντάκτρια: Αθηνά Π.

 

 

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Οι συνέπειες τις απώλειας από την βιοποικιλότητα είναι οι παρακάτω: Οι υγρότοποι: παράκτια θαλάσσια ύδατα και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα μαγκρόβια δάση καταστρέφονται σταδιακά. Το 1/3 των τροπικών δασών που φιλοξενούν πάνω από το 50% των ειδών έχει εξαφανιστεί. Επίσης η απώλεια ενδιαιτημάτων επιδράει αρνητικά στην βιοποικιλότητα. Ο συνεχείς αυξημένος πληθυσμός απαιτεί περισσότερους πόρους.
Η ερημοποίηση της γης γίνεται με την απώλεια σωμάτων νερού, βλάστησης και άγριας ζωής. Οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και υπερεκμετάλλευση του εδάφους λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Το 1800-1980 το 98% των λιβαδιών μετατράπηκαν σε καλλιέργειες.
Ο κατακερματισμός είναι ο διαχωρισμός του τοπίου λόγω του ανθρώπου. Εμποδίζει την διασπορά της άγριας πανίδας και των φυτών. Περιορίζεται επίσης και η αναζήτηση τροφής.
Κάτι για το τέλος το ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφεται αλλά και ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα.
Εξαιτίας της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς πολλά ζώα αλλά και πτηνά έχασαν το σπίτι τους. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες η πυρκαγιά που είχε δημιουργηθεί έφερε μεγάλη απώλεια στην περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις καλλιέργειες τους εκτός όμως από αυτό χάθηκαν πολλά σπάνια είδη πτηνών και φυτών, με αυτές τις ανθρωπογενείς καταστροφές επηρεάζει *αρνητικα στο οξυγόνο του Έβρου.

Αικατερίνη Τ.
Κωνσταντίνα Τ.
Παναγιώτα Αλεξάνδρα Τ.
Αθηνά Π.
Κυριακή Σ.
Άννα Π.

Αρχισυντάκτρια:Άννα Κ.

 

 

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το 1900 έως και το 2017 η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 16-21 εκατοστά. Υπάρχουν δύο λόγοι για την εξήγηση αυτού του φαινομένου. Το 50% της αύξησης οφείλεται στο ότι το νερό είναι πιο θερμό οπότε αυξάνεται ο όγκος του. Το 42% οφείλεται στο λιώσιμο των παγετώνων και των πάγων σε μέρη όπως οι Άλπεις, η Γριλανδία και η Ανταρκτική. Το 8% οφείλεται σε αλλαγές στην αποθήκευση νερού στη στεριά. Κάποιες από τις χώρες που κινδυνεύουν είναι οι Μαλδίβες, που αποτελούνται από 1200 μικρέ κοραλλιογενή νησιά και το Κιριμπότι, το μικρό νησί στην καρδιά του Ειρηνικού ωκεανού. Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Κίνα, το Μπαγκλατές, η Ινδία, η Τζαγκάντα, η Φλώριντα και η πόλη της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με έρευνες, μέχρι το 2050 σχεδόν μισό εκατομμύριο από τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης θα ζουν σε απειλούμενη γη. Η ευπάθεια της Νέας Υόρκης στις πλημμύρες φάνηκε ξεκάθαρα το 2010 όταν η πόλη υπέστει μεγάλες και σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα Σάντι.

Ισιδώρα Π.
Αγγελική Τ.
Μαρία Τ.
Νίκη Π.

Αρχισυντάκτρια:Άννα Κ.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
βελτίωση οικονομίας και υγιεινές συνθήκες κλιματισμού εγκαταστήστε κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας που θα λειτουργούν αποκλειστικά με τα παράθυρα κλειστά.
Το χειμώνα προγραμματίστε τον θερμοστάτη σας επιλέγοντας χαμηλότερη θερμοκρασία για την νύχτα και για τις ώρες που απουσιάζετε Για από το σπίτι.
Μονώστε τον σπίτι σας, μονώστε και τις δεξαμενές θερμού νερού, τους σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και κοιλότητες των τοίχων.
Κλείστε τυχών χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιήστε μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.
Τοποθετήστε δίπλα τζάμια στα παράθυρα, έτσι μειώνεται η θερμική ενέργεια που χάνεται από τα παράθυρα.
Κλείνετε την βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά λίτρα νερού και ενέργειας.
Ελέγχετε την τουαλέτα σας για διαρροές.
Σιδερώνετε τα ρούχα σας όλα μαζί. Εξοικονομείτε έτσι την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του σίδερου κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
Τοποθετείστε το ψυγείο ή τον καταψύκτη μακριά από πηγές θερμότητας όταν βρίσκονται δίπλα σε μία πηγή θερμότητας καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια.

Λαμπρινή.Σ

Αρχισυντάκτρια:Άννα Κ.

 

 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ακριβώς έναν χρόνο πριν από τον καθορισμό του νέου στόχου μείωσης των εκπομπών, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050 κατά τη διάρκεια συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το 2050, η ΕΕ θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα βρει τρόπους να αντισταθμίσει τις εναπομένουσες και αναπόφευκτες εκπομπές. Η επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών θα ωφελήσει τους ανθρώπους και το περιβάλλον και θα περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη . Στα συμπεράσματά του Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για:

⦁ την οικονομική ανάπτυξη
⦁ τις αγορές
⦁ τις θέσεις εργασίας
⦁ τις τεχνολογικές εξελίξεις
Μέχρι το 2023 θα πρέπει να μειώσει πολλά πράγματα για την κλιματική αλλαγή όπως η οικονομία καυσαερίων αλλα και της ενέργειες που ξοδευουμε ας πούμε στον ηλεκτρισμό. Άλλος ένας τρόπος είναι η ανακύκλωση πολλών διαφορετικών προιόντων από πολλά περισσότερα υλικά.

Θανάσης Π.
Κυριάκος Ν.
Μιχαήλ Άγγελος Χ.

Αρχισυντάκτρια:Άννα Κ.