Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως…
Η πρώτη μνεία για την ύπαρξη του τάφου της Αμφίπολης είχε γίνει από τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη. Ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης ήταν δώδεκα χρόνων το φθινόπωρο του 1955 όταν ανακάλυψε μια σπηλιά και τότε ο πατέρας του ειδοποίησε τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Έτσι το 1964 ο Λαζαρίδης ξεκίνησε τις ανασκαφές θέτοντας τις βάσεις για να ανακαλυφθούν οι θησαυροί της αρχαίας Αμφίπολης. Σήμερα η Κατερίνα Περιστέρη συνεχίζοντας το έργο του, έφερε στο φως μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014 διεθνώς.
Ο τύμβος, που έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον αρχαιολόγων, αποτελείται από τέσσερις συνολικά χώρους συνυπολογίζοντας την είσοδο και τα σκαλιά προς το εσωτερικό του τάφου. Ο μαρμάρινος περίβολος του κυκλικού τύμβου έχει περίμετρο 497 μέτρων και η έκτασή του αντιστοιχεί σε είκοσι στρέμματα περίπου κάτι που τον καθιστά στο σύνολό του το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο στην Ευρώπη με διεθνή ακτινοβολία. Ανασκάφηκε το 2012, έχει ύψος 3 μέτρα και είναι κατασκευασμένος από 2500 κυβικά μέτρα μάρμαρο Θάσου. Τον Αύγουστο του 2014 η ανασκαφή αποκάλυψε την είσοδο του τύμβου, όπου βρέθηκε θύρα πάνω από την οποία βρίσκονται δύο μαρμάρινες Σφίγγες στις οποίες λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά. Κατά την συνέχεια των ανασκαφών, στο εσωτερικό του τύμβου, πάνω σε πεσσούς βρέθηκαν σκαλισμένες δύο Καρυάτιδες. Ήδη και από το εξωτερικό του μνημείου αλλά και στις σφίγγες, στις Καρυάτιδες, υπάρχουν ίχνη χρωμάτων που διακοσμούσαν την κατασκευή και τα γλυπτά του. Τον Οκτώβριο του 2014 βρέθηκε επιδαπέδιο ψηφιδωτό στο δεύτερο θάλαμο με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Τα οστά που έχουν ανακαλυφθεί, όπως και τα υπολείμματα από σκελετό αλόγου, βρίσκονται στον τέταρτο χώρο και ανήκουν σε 5 άτομα.
Η ανασκαφή συνεχίζεται…
Αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας
Η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης έρχεται να ενισχύσει την ιστορική επιχειρηματολογία για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι επίβουλες προσπάθειες όμορων κρατών να γράψουν την ιστορία τους μέσα από τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας, με την κλοπή της ιστορίας μας και με επίμονη προπαγάνδα σκοντάφτει σε αδιάψευστες πηγές, μαρτυρίες και μνημεία.
Ο Μανώλης Ανδρόνικος με την ανασκαφή στη Βεργίνα επικύρωσε ότι η μακεδονική πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής μας κληρονομιάς. Ο τύμβος της Αμφίπολης αποτελεί μια επιπλέον περίτρανη απόδειξη στους ποικιλώνυμους που θέλουν να παραχαράξουν την ιστορία του τόπου μας.
Διαχρονική ελληνικότητα
Οι αρχαιολόγοι έκαναν τη δουλειά τους στην Αμφίπολη και μας χάρισαν έναν υπέροχο θησαυρό. Καθώς η ανασκαφή θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο κομμάτι του τεράστιου τύμβου, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να έχουμε και άλλα, ενδεχομένως πιο λαμπερά ευρήματα. Το ποιος είναι ο νεκρός, θα μας το πουν (;) οι γενετιστές, ίσως όμως και να μην το μάθουμε ποτέ. Ακόμη και αν δεν ταυτοποιηθεί ο σκελετός του νεκρού, από μόνο του το αποκαλυφθέν μνημείο με τις Καρυάτιδες, τις Σφίγγες και το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, είναι ένα εκθαμβωτικό πολιτιστικό κόσμημα που ακτινοβολεί ήδη σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει αξία πολύ μεγαλύτερη από την ιστορική. Δημιουργούν μία άλλη εικόνα της Ελλάδας. Αυτής που αξίζει στη σπουδαία αυτή χώρα. Την εικόνα μιας Ελλάδας που είναι αφετηρία των πολιτισμών όλου του κόσμου. Μιας Ελλάδας που κουβαλά μαζί της τη λάμψη του πνεύματος. Μιας Ελλάδας που δεν κατακτιέται και δεν υποτάσσεται. Μιας χώρας φτιαγμένης από τον πιο θαυμαστό πολιτισμό, από μάρμαρα που στέκονται αναλλοίωτα στους αιώνες, για να τα θαυμάσουν όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου. Τα ευρήματα της Αμφίπολης αλλάζουν τις ειδήσεις για την Ελλάδα. Αλλάζουν την εικόνα μιας Ελλάδας που διασύρθηκε για αυτά που χρωστά και ξεχάστηκε για αυτά που προσέφερε. Τα ευρήματα της Αμφίπολης επαναφέρουν το σεβασμό σε μια σπουδαία χώρα. Ξαναδημιουργούν ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού. Ενώνουν ξανά όλους αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα. Δικαιώνουν τους αγώνες για τη Μακεδονία μας και την ιστορική αλήθεια, που αγνοήθηκε προκλητικά. Ξεγυμνώνουν αυτούς που προκλητικά κατασκευάζουν ψεύτικα μνημεία, Μεγαλέξανδρους και Φιλίππους, για να παραχαράξουν την ιστορία. Και δείχνουν πως μία είναι η ζωντανή πραγματικότητα: τα αληθινά μνημεία και η αληθινή Μακεδονία είναι κομμάτι της ελληνικής γης.