καβ

Θερμοπύλες, Κ.Π. Καβάφης

Θυμόμαστε τη μάχη των Θερμοπυλών;

O Ξέρξης, ο βασιλιάς των Περσών, οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Ελλάδος. Oι Έλληνες έκαναν σύσκεψη στον Ισθμό της Κορίνθου και αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες ενωμένοι. Αρχηγοί θα ήταν οι Σπαρτιάτες. Η μεγάλη στρατιά των Περσών ξεκίνησε την άνοιξη του 480 π.Χ. σκορπίζοντας τον φόβο σε όλα τα μέρη από όπου περνούσε. Ποτέ ξανά οι άνθρωποι δεν είχαν δει τόσο πολύ στρατό. Oι Πέρσες, αφού πέρασαν τον Ελλήσποντο, κινήθηκαν προς την Ελλάδα. O ελληνικός στρατός με αρχηγό τον βασιλιά της Σπάρτης ,Λεωνίδα κατευθύνθηκε προς τις Θερμοπύλες. Στο στενό αυτό πέρασμα 7.000 Έλληνες παρατάχθηκαν, για να εμποδίσουν τους Πέρσες. O Ξέρξης, όταν έφτασε στις Θερμοπύλες, ζήτησε από τους Έλληνες να παραδώσουν τα όπλα. Η απάντηση του Λεωνίδα ήταν: «Μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις). Κι η μάχη άρχισε. Oι Πέρσες δεν μπορούσαν στο στενό να πολεμήσουν πολλοί μαζί. Όσοι προσπαθούσαν να περάσουν έπεφταν νεκροί. Από τη δύσκολη αυτή θέση τούς έβγαλε ο ΕφιάλτηςΝτόπιος, από την Τραχίνα καθώς ήταν, ήξερε την περιοχή καλά.  Oδήγησε τους Πέρσες από το άλλο μέρος του βουνού και τους έφερε πίσω από τους Έλληνες. O Λεωνίδας κατάλαβε ότι θα κυκλωθεί ο στρατός του. Είπε τότε σ’ όσους ήθελαν να φύγουν. Έμειναν 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες. Oι Έλληνες αναγκάστηκαν να δώσουν τη μάχη σε δύο μέτωπα. Και σκοτώθηκαν όλοι. O θάνατός τους όμως έμεινε στην ιστορία ως απόδειξη μεγάλης φιλοπατρίας. O ποιητής Σιμωνίδης τιμώντας τη θυσία τους έγραψε το παρακάτω επίγραμμα: «Διαβάτη, πες στους Λακεδαιμονίους ότι εδώ είμαστε θαμμένοι, πιστοί στις εντολές τους»

Ο Καβάφης έγραψε το 1903 το ποίημα «Θερμοπύλες», το ύφος και το περιεχόμενο του οποίου θυμίζει αρχαίο επίγραμμα. Το ποίημα αναφέρεται ρητά στη μάχη των Θερμοπυλών, αλλά δίνει και άλλες συμβολικές προεκτάσεις στη θυσία των Σπαρτιατών. Παράλληλα με τη συναίσθηση του χρέους προς την πατρίδα ο ποιητής εξαίρει την προσωπική στάση των πολεμιστών και τονίζει τη σημασία της οφειλόμενης τιμής σε αυτούς που, παρά τις δυσκολίες, αγωνίζονται για να διαφυλάξουν τις αξίες και την ελευθερία τους. Με την λέξη “Θερμοπύλες” συμβολίζουμε κάθε ιερό και συλλογικό σκοπό για ένα ευρύ καλό.

Αυτοβιογραφικό σημείωμα του Κ. Π. Καβάφη

πππΕίμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.

 

Στο ποίημα του Καβάφη, “Θερμοπύλες”, μπορούμε να διακρίνουμε πολλά ιστορικά στοιχεία, ταυτόχρονα όμως το ποίημα δεν παύει να είναι και χρονολογικά επίκαιρο.

Αρχικά ο Καβάφης αξιοποιώντας το ιστορικό γεγονός της μάχης των Θερμοπυλών, συνθέτει ένα ποίημα για να επαινέσει όσους θέτουν στη ζωή τους «Θερμοπύλες», όσους θέτουν δηλαδή κάποιο σημαντικό για εκείνους σκοπό και τον υπερασπίζονται μέχρι τέλους. Επιπλέον ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά του ποιήματος είναι πως ο ποιητής δεν προσδιορίζει τι ακριβώς είναι οι Θερμοπύλες, αφήνοντας έτσι στον αναγνώστη την ελευθερία να φανταστεί, ποιος σκοπός αξίζει να είναι τόσο σημαντικός. Έτσι μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι από αυτό το συμβολισμό ο Καβάφης εννοεί έμμεσα τους ανθρώπους που ζουν με ηθικές αρχές και παραμένουν αμετακίνητοι στα ιδανικά τους.

Επιπρόσθετα ένα στοιχείο που αρέσει ιδιαίτερα στο ποίημα του Καβάφη είναι ο παραλληλισμός που κάνει ο ποιητής με τους Σπαρτιάτες που προδόθηκαν από τον Εφιάλτη και με τους ανθρώπους της σημερινής εποχής. Ο ποιητής, ολοκληρώνοντας το ποίημά του, τονίζει δηλαδή πως πρέπει να επιμένουμε στα πιστεύω μας και να παραμένουμε ακλόνητοι στις πεποιθήσεις μας, παρόλο που γνωρίζουμε ότι στο τέλος μπορεί και να μην επικρατήσουν.

Τα ποιήματα του Κ. Καβάφη διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με το περιεχόμενό τους :

  • Ιστορικά
  • Διδακτικά – φιλοσοφικά
  • Αισθησιακά-Ηδονικά

Πού θα κατατάσσατε τις “Θερμοπύλες”;

Παρουσίαση του ποιήματος  Θερμοπύλες

 

Ενδεικτική ανάλυση

ΘΕΜΑΤΙΚΑ   ΚΕΝΤΡΑ:

  • Τιµή σε αυτούς που αγωνίστηκαν και πέθαναν ηρωικά

  • Το ήθος και η υψηλή συναίσθηση του χρέους
  • Η σθεναρή αντίσταση παρά την πλήρη επίγνωση για τις µοιραίες εξελίξεις

Οι ενότητες

1. Στ. 1-3: Η οφειλόμενη τιμή σε όσους συναισθάνονται την ευθύνη του χρέους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν παρεκκλίνουν από αυτό (μη κινούντες: θα περιμέναμε καλύτερα τον τύπο “μη κινούμενοι” ).

2. Στ. 4-10: Τα ηθικά γνωρίσματα αυτών των ανθρώπων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υψηλές ηθικές αξίες που εκφράζουν οι “μαχητές” σε συνδυασμό με την ανθρώπινη φύση τους

α) Είναι δίκαιοι και απόλυτα υπεύθυνοι όσον αφορά τη δική τους δράση, αλλά δείχνουν λύπη κι    ευσπλαχνία στους συνανθρώπους τους:    

β) Είναι γενναιόδωροι (γενναίοι) και συνδράμουν όσους χρειάζονται  βοήθεια όσο  μπορούν κάθε φορά, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα

  γ) Τρίτο ηθικό γνώρισμα των ανθρώπων αυτών είναι η φιλαλήθεια χωρίς ωστόσο να μισούν όσους     ψεύδονται:

3. Στ. 11-14: Περισσότερη τιμή πρέπει σε όσους μένουν σταθεροί στις αξίες ακόμη κι όταν

   προβλέπουν ότι ο αγώνας τους θα προδοθεί, θα αποτύχει.

Συμβολισμοί

α) Οι Θερμοπύλες αποτελούν σύμβολο αυτοθυσίας για την προάσπιση αξιών και ιδανικών. Εδώ  συμβολίζουν το καθήκον που επιβάλλεται στον άνθρωπο κάθε εποχής όχι από την επιταγή του νόμου αλλά από το εσωτερικό του. Αυτό τον καθηλώνει στην εκπλήρωση του χρέους του ακόμη κι όταν γνωρίζει ότι όλα προοικονομούν την αποτυχία, την ήττα. 

β) Ο Εφιάλτης συμβολίζει την προδοσία (από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες) που αναγκάζει τον άνθρωπο να απομακρυνθεί από τις αξίες και τα ιδανικά του τις εσωτερικές ανθρώπινες αδυναμίες, τους υλικούς πειρασμούς και τις ενάντιες εξωτερικές συνθήκες που δρουν ανασταλτικά στην τήρηση του χρέους .

γ) Οι Μήδοι συμβολίζουν τον εχθρό, την βαρβαρότητα που επέρχετα, τα αξεπέραστα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στον άνθρωπο κατά την προσπάθειά του να πραγματώσει τους υψηλούς στόχους. 

Οι μετοχές

– μή κινούντες, συντρέχοντες, ομιλούντες: βρίσκονται σε αρχαιοελληνικούς τύπους, συντακτικά είναι επιρρηματικές τροπικές και προσδιορίζουν τα ρήματαόρισαν και φυλάγουν έχοντας όλες το ίδιο υποκείμενο με αυτά. Σημασιολογικά δίνουν κάποια ηθικά γνωρίσματα των ανθρώπων που όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

– Η μετοχή ψευδομένους διαφέρει. Είναι ουσιαστικοποιμένη και δεν έχει βέβαια το ίδιο υποκείμενο με τις υπόλοιπες. 

Μορφή:

-Το ποίημα αποτελείται από 14 ιαμβικούς ενδεκασύλλαβους ανομοιοκατάληκτους στίχους χωρισμένους σε δύο στροφικές ενότητες.

Στον παρακάτω στίχο που προέρχεται από τη δημοτική μας ποίηση:
ο γέ
ρο Δή
μος πέ
θανε
ο γέ
ρο Δή
μος πά
ει
1  2
3   4
5     6
7 8
9 10
11 12
13  14
15
μπορούμε να παρατηρήσουμε το εξής:
  • α) ο στίχος αποτελείται από δεκαπέντε συνολικά συλλαβές, γι’ αυτό και ονομάζεται δεκαπεντασύλλαβος
  • β) ο στίχος αποτελείται από τονισμένες και άτονες συλλαβές. Ο τόνος (γραμματικός ή μουσικός) πέφτει σε κάθε δεύτερη συλλαβή·τονίζονται δηλαδή οι εξής συλλαβές: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14
  • γ) ο συνδυασμός μιας άτονης (συμβολίζεται με το σημείο: ∪) και μιας τονισμένης συλλαβής (συμβολίζεται με το σημείο: ) δημιουργεί το μετρικό πόδι που ονομάζεται ίαμβος (= ∪), ενώ το μέτρο του στίχου καλείται ιαμβικό. Επομένως ο προαναφερόμενος στίχος είναι ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος

Μπορείτε να διαβάσετε αναδεικνύοντας τον ιαμβικό ενδεκασύλλαβο στίχο;

“Tιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των
όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.”

– Η γλώσσα αποτελεί ένα μεικτό και ιδιάζον γλωσσικό σύνολο. Είναι η δημοτική με λέξεις της καθαρεύουσας (μη κινούντες) και  ιδιωματισμούς της Πόλης (φυλάγουν).

πππ 1

Ακούμε μελοποιημένο το ποίημα

Ενδεικτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

 1. Βρείτε τις μετοχές του ποιήματος και εξηγήστε το συντακτικό και σημασιολογικό τους ρόλο.
  Οι μετοχές που χρησιμοποιούνται από τον ποιητή («μη κινούντες», «συντρέχοντες», «ομιλούντες», «τους ψευδομένους») βρίσκονται όλες σε ενεστώτα χρόνο για να δηλώσουν ενέργειες που γίνονται εξακολουθητικά. Οι κάτοχοι των ιδιοτήτων που ορίζονται από τις μετοχές, λοιπόν, είναι σταθεροί στις εκδηλώσεις του ήθους που τους διακρίνει. Έτσι, οι ‘Σπαρτιάτες’ όλων των εποχών δε γυρίζουν την πλάτη στο χρέος τους από φόβο μήπως κακοπάθουν («μη κινούντες»), αλλά μένουν πιστοί στα ιδανικά τους και θυσιάζονται γι’ αυτά. Είναι γενναιόδωροι, όταν έχουν την οικονομική δυνατότητα, και συνδράμουν όποιον έχει ανάγκη ακόμη και από το υστέρημά τους («συντρέχοντες»). Ασπάζονται, ομολογούν και υπηρετούν πάντα την αλήθεια («ομιλούντες») δείχνοντας μεγαλοψυχία απέναντι σε εκείνους που παραποιούν την πραγματικότητα προς δικό τους όφελος («τους ψευδομένους»).
  Όλες οι μετοχές, εκτός από «τους ψευδομένους», είναι επιρρηματικές και δηλώνουν τον τρόπο με το οποίο εκφράζουν τα τιμώμενα πρόσωπα του ποιήματος, οι διαχρονικοί και αιώνιοι ήρωες, το άμεμπτο ήθος τους και το ψυχικό μεγαλείο που τους χαρακτηρίζει· ήθος και μεγαλείο που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ανηθικότητα κάποιων ατόμων που βρίσκονται στο δρόμο τους και προσπαθούν να τους εμποδίσουν, ανθρώ-πων που η μόνιμη επιλογή τους –κάτι που φανερώνει και η επιθετική μετοχή «τους ψευδομένους»– είναι η επίτευξη της προσωπικής τους ευημερίας με κάθε δυνατό μέσο.
2. Πώς ορίζει ο Καβάφης το ήθος των ανθρώπων που εξαίρει στο ποίημά του;
  Οι μαχητές του ποιήματος παρουσιάζονται από το δημιουργό του να διακατέχονται από πίστη και αφοσίωση σε υψηλές ηθικές αξίες και ανυπέρβλητα ιδανικά, όπως στο καθήκον, στη δικαιοσύνη, στην ισότητα, στη μεγαλοδωρία, στην τιμιότητα, στην ειλικρίνεια και στη γενναιοψυχία («από το χρέος μη κινούντες», «δίκαιοι κι ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις», «γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι», «πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε», «την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους»).
   Δεν παραλείπει, όμως, να αναφερθεί και στην ευάλωτη και ευαίσθητη ανθρώπινη πλευρά τους· εκείνη που θλίβεται και συντρέχει τον πόνο των άλλων, που πάσχει οικονομικά, που διαισθάνεται τον κίδυνο της μάχης και τη βέβαιη φυσική τους απώλεια, τη θυσία τους στο βωμό της γενναιότητας και του καθήκοντος, ( «… με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία», «… όταν προβλέπουν … πως ο Εφιάλτης θα φανεί … κι οι Μήδοι … θα διαβούνε»). Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή έχουν πλήρη επίγνωση της θυσίας τους, ο ποιητής συνθέτει αυτό το αρχαιοπρεπές επίγραμμα, για να υπερτονίσει τη δόξα και την τιμή που τους αρμόζει διαχρονικά.
3. Με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο ο Νεοέλληνας ποιητής αποδίδει τιμή στους αρχαίους υπερασπιστές των Θερμοπυλών;
  Ο ποιητής αισθάνεται υπέρτατο θαυμασμό και δέος, θα έλεγε κανείς, απέναντι στους ανθρώπους που είχαν υψηλή συναίσθηση του ηθικού τους χρέους, αφού επέλεξαν να υπηρετήσουν την αρετή σε όλες της τις εκφάνσεις. Το γεγονός επίσης ότι δεν προβάλλονται ως θεϊκές προσωπικότητες, απρόσβλητες από ανθρώπινα συναισθήματα (όπως αυτό του φόβου και της αγωνίας, της θλίψης και της ευσπλαχνίας) τους κάνει περισσότερο άξιους για αιώνια τιμή, γιατί αυτόβουλα επιλέγουν να (αυτο)θυσιαστούν για την ευημερία των υπολοίπων συνανθρώπων τους, για το κοινό καλό της πατρίδας και για να λάμψει η ελευθερία και η δικαιοσύνη, που πάντα στήριζαν με το λιτό και ορθό τρόπο ζωής τους. Με αυτή την παρουσίαση των ηρώων, ο ποιητής αποσκοπεί στην προβολή του ήθους τους ως αιώνιο παράδειγμα προς μίμηση από κάθε άνθρωπογιατί καθένας οφείλει να ασπάζεται την αρετή και να τη διαφυλλάττει με κάθε αγώνα και παρά τα όποια φυσικά ή πρόσθετα εμπόδια.
4. Τι συμβολίζουν οι Θερμοπύλες, οι Μήδοι και ο Εφιάλτης; 
  Οι Θερμοπύλες, μέσω του συμβολικού παραλληλισμού που κάνει ο ποιητής, ταυτίζονται με τη θυσία των ενάρετων για τη διαφύλαξη των υψηλών ιδανικών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της φιλοπατρίας. Οι Μήδοι αντικατοπτρίζουν τους εξωτερικούς παράγοντες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τις ηθικές αξίες ενός ανθρώπου ή ενός κράτους και ο Εφιάλτης τους πειρασμούς που προκύπτουν από την ιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει κάποιους ανθρώπους, ώστε να τυφλώνονται και να ακολουθούν τα μονοπάτια του προσωπικού συμφέροντος αδιαφορώντας για το κοινό καλό.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα ποιήματα του Καβάφη ΕΔΩ

Αξίζει να διαβάσουμε και να ακούσουμε ένα από τα πιο γνωστά, πολυσυζητημένα κι επίκαιρα ποιήματα του Καβάφη: ΙΘΑΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση