Ποια είναι άραγε (ίσως) η επίδραση της κοινωνικής ομάδας στη συμπεριφορά του ατόμου;
Η ομορφιά της διαφορετικότητας! Οι όροι των διακρίσεων, μισσαλοδοξίας, ομοφοβίας, ξενοφοβίας, προκαταλήψεων, στερεότυπων δεν αφορούν στην ισότητα των ανθρώπων μεταξύ τους.
Όχι στις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις σε βάρος κοινωνικών ομάδων, και μάλιστα, των πιο ευάλωτων!
Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ένας από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους της μη βίαιης κοινωνικής αλλαγής του εικοστού αιώνα. Ηγήθηκε μαζικών ειρηνικών διαδηλώσεων, τις οποίες οι λευκοί αστυνομικοί αντιμετώπισαν διά της βίας, με αστυνομικούς σκύλους και πυροσβεστικές αντλίες, δημιουργώντας έτσι διαμάχες που κατέληξαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Οι μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν σε πολλές κοινότητες κορυφώθηκαν με μια πορεία προς την Ουάσιγκτον που αριθμούσε περισσότερα από 250.000 άτομα που διαμαρτύρονταν. Εκεί ο Κινγκ έδωσε τον περίφημο λόγο του «Έχω ένα όνειρο», στον οποίο οραματίστηκε έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις.
Το Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης)του σκηνοθέτη Pepe Danquart είναι μια ταινία μικρού μήκους και έχει κερδίσει το όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 1994. Γυρίστηκε στο Βερολίνο και απέσπασε το Οskar καλύτερης ταινίας μικρού μήκους. Ο τίτλος της ταινίας είναι ένα λογοπαίγνιο. Η λέξη είναι σύνθετη (Schwarz (=μαύρος) fahrer (= επιβάτης) και σημαίνει «λαθρεπιβάτης». Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η θεματική της παραμένει το ίδιο επίκαιρη: ξενοφοβία, προκαταλήψεις, ρατσισμός και η κοινωνία που δε βλέπει, δεν ακούει και δεν αντιδρά.
Ένας νεαρός νέγρος μπαίνει σε τραμ και κάθεται δίπλα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Αυτή ενοχλείται έντονα και αρχίζει να του φαίρεται άσχημα. Μονολογώντας τον προσβάλλει συνεχώς και αυτόν, αλλά και τους άλλους μετανάστες. Στο επίκεντρο της ταινίας είναι αφενός ο μονόλογος της γυναίκας που διακατέχεται από προκαταλήψεις και ξενοφοβία και αφετέρου η παθητικότητα και η αδιαφορία των άλλων επιβατών. Οι υπόλοιποι επιβάτες παρακολουθούν σιωπηλοί τα γεγονότα. Στο τέλος ο νεαρός νέγρος, παίρνει την εκδίκησή του και η απρόσμενη τιμωρία της γυναίκας κάνει την ταινία να μοιάζει με σάτιρα.
Μία έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Υπηρεσίας Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που κυκλοφόρησε το 1998, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές. Είτε αυτός αφορά, χρώμα δέρματος, φυλή, καταγωγή, θρησκεία, σωματότυπο, φύλλο ή ακόμα και τα πιο απλά, διαφορετικότητα στις προτιμήσεις ένδυσης ή διασκέδασης.Σε μονοσέλιδα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών τύπου ρατσισμού ο οποίος αρχικά κατευθύνεται για παράδειγμα προς στον Ντιεντονέ που είναι έγχρωμος αλλά μέχρι το τέλος της ιστορίας, ο ίδιος είναι αυτός που φέρεται ρατσιστικά απέναντι σε άλλους, δείχνοντας μας έτσι ότι όλοι είμαστε και θύματα και θύτες ρατσιστικών διαθέσεων ή σχολίων γενικότερα.
Σχεδιάγραμμα
–Οργανωμένο σύνολο ατόμων (υπάρχουν μορφές οργάνωσης, π.χ. τάξη)
-που επικοινωνούν μεταξύ τους (υπάρχουν κοινές δραστηριότητες, π.χ. μάθημα, διάλειμμα)
-έχουν κοινούς σκοπούς(επιδιώκεται κάτι κοινό, π.χ. μάθηση)
-και αποκτούν αίσθηση της ομάδας (πραγματοποιείται με απόκτηση «ταυτότητας», π.χ. μαθητής)
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
- Πρωτογενείς: δημιουργούνται εκ φύσεως, στα πρώτα βήματα της ζωής του ατόμου (π.χ. οικογένεια, παρέα)
Δευτερογενείς: δημιουργούνται με επιλογή του ατόμου στην πορεία της ζωής του (π.χ. επαγγελματικοί σύλλογοι)
- Ανοιχτές: Συμμετοχή με συμπλήρωση κάποιας προϋπόθεσης (π.χ. επαγγελματικοί σύλλογοι. Προϋπόθεση: κατοχή τίτλου επαγγέλματος)
Κλειστές: Συμμετοχή με συμφωνία της ομάδας (π.χ. Φιλική Εταιρεία, συμμορίες)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Πολυπολιτισμός: συμβίωση πολλών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων (παράδειγμα: ξένοι μετανάστες)
Παγκοσμιότητα: ομοιόμορφος χαρακτήρας τρόπου ζωής (παράδειγμα: ξένη μουσική και τρόπος διασκέδασης κοινός σε πολλές χώρες) και επέκταση ανθρώπινης δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ. πολυεθνικές εταιρείες)
- Προκατάληψη: η αρνητική αντίληψη για άτομα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων
Ρατσισμός: η αρνητική στάση απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες (ως προς το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, τη χώρα, την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία, την υγεία κλπ.)
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ-ΛΟΓΟΙ
α) κοινωνικότητα
β) κοινά ενδιαφέροντα
γ) ανάγκη μίμησης και απόκτησης ταυτότητας
δ) ανάγκη ανάδειξης
ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Με παύση κοινού σκοπού λόγω:
α) διαφωνίας (π.χ. Φιλική Εταιρεία)
β) αλλαγής συμφερόντων (π.χ. αγροτικές ομάδες)
γ) κοινωνικών συνθηκών (π.χ. αντιδικτατορικές ομάδες)