Eλιά ..ελίτσα …ένα δέντρο θησαυρός!!!

Νοέμβρης…ο μήνας συγκομιδής -μαζέματος της ελιάς:

Στο μάθημα της τηλεκπαίδευσης αναζητήσαμε πληροφορίες για το δεντράκι που μας δίνει πλουσιοπάροχα τον καρπό και τα παράγωγα του: τις ελιές και το λάδι τους , το ελαιόλαδο.

Αγαπούν να ζουν-φυτρώνουν και να μεγαλώνουν σε συγκεκριμένα μέρη της χώρας μας όπως βλέπουμε στο χάρτη που ακολουθεί:

Παίξαμε με το αρχικό της γράμμα…ψάξαμε και βρήκαμε λεξούλες από το Ε,ε ,σχηματίσαμε το γράμμα με χάρτινες  γραμμούλες …αλλά και λεξούλες σύνθετες όπως ελαιο +ψωμί=ελαιόψωμο ή και λάδι+ξύδι= λαδόξυδο….υπάρχουν τόσες πολλές…..

Δείτε και μια ιστορία για το γράμμα …https://www.youtube.com/watch?v=1N38VNR_q8s&t=140s

αλλά και μία σειρά από παροιμίες και αινίγματα για το λάδι.

ΠΑΡΟΙΜΙΑ:  Άνθρωπος χωρίς υπομονή, λυχνάρι δίχως λάδι.

ΑΙΝΙΓΜΑ : Δίνω γεύση στο φαϊ σου, βιταμίνες στο κορμί σου , τη σαλάτα νοστιμίζω και υγεία σου χαρίζω!!!

Για προσπάθησε να βρεις τη λέξη ελιά στο παρακάτω φύλλο εργασίας :



Λήψη αρχείου

Και προσπάθησε να γράψεις τα μέρη της ελιάς πατώντας στο πληκτρολόγιο της συσκευής που χρησιμοποιείς για να συνδεθείς στα τηλεμαθήματα….https://www.liveworksheets.com/1-dg1525528hm

Παρακολουθήσαμε τις εργασίες για το μάζεμα της ελιάς που οδηγούν στην επεξεργασία τους στο ελαιοτριβείο…ας τις ξαναθυμηθούμε αλλιώς σε animation….https://www.youtube.com/watch?v=FQ0LvDt6lZA

Τραγουδήσαμε και παίξαμε παιχνίδια ισορροπίας, με κουτάλι και ελιές …που φτιάξαμε με τα χεράκια μας  αφού πρώτα  χρησιμοποιήσαμε αληθινές για να κάνουμε προσθέσεις και αφαιρέσεις…..πειράματα με λάδι και υλικά που μπερδεύονται ή όχι με αυτό…….Και πολλά πολλά άλλα που δεν φτάνει μία εβδομάδα να λέμε….!!!

Πειραματιστείτε και εσείς με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου…..φτιάξτε το δικό σας αρωματικό λάδι με ρίγανη , κανέλα, ή γαρύφαλλο…και ανακαλύψτε ψάχνοντας να βρείτε πώς σχετίζεται η ελιά με τη μουσική και τη ζωγραφική….πλαστελίνες , χρώματα, και φυσικά όρεξη για δημιουργία….

Όταν επιστρέψουμε στην τάξη μας από κοντά θα διαβάσουμε την ιστορία για το πώς πήρε το όνομα της η πόλη της Αθήνας από την θεά Αθηνά…όταν προσέφερε για δώρο στον λαό της το δέντρο της ελιάς….το δέντρο που μας δίνει το υγρό χρυσάφι…!!! Μέχρι τότε μη ξεχνάτε τις μοναδικές του ιδιότητες που το κάνουν απαραίτητο στο φαγητό και αναντικατάσταστο για το σώμα….αλήθεια περνά στο σώμα μας μόνο από το φαγητό; Για σκεφτείτε….

 

 

 

 

CC BY-ND 4.0 Eλιά ..ελίτσα …ένα δέντρο θησαυρός!!! από ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΕΒΑΙΑΣ διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.