siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

τό γὰρ περισσὰ πράσσειν οὐκ ἔχει νοῦν οὐδένα είναι καθάρια τρέλα να θέλεις ό,τι ξεπερνάει τη δύναμη σου….

Απρ 201126

Συγχρονία

Στους στίχους που έχουν προηγηθεί η Αντιγόνη, κόρη τοι Οιδίποδα και της Ιοκάστης καλεί την αδερφή της Ισμήνη έξω από το ανάκτορο στη Θήβα για να της ανακοινώσει την διαταγή του βασιλιά, του Κρέοντα, ο οποίος ήταν αδερφός της Ιοκάστης και θείος τους. Η διαταγή του Κρέοντα ήταν να ταφούν τ δύο αδέρφια τους, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, αντίστοιχα ο ένας με τιμές και ο άλλος αφού πρόδωσε την πατρίδα του να παραμείνει άταφος. Έπειτα η Αντιγόνη προσπαθεί να κεντρίσει τη φιλοτιμία της αδερφής της Ισμήνης έχοντας έτσι στόχο να την βοηθήσει να θάψει τον αδελφός τους Πολυνείκη. Μάλιστα στο σημείο αυτό η απόφαση της Αντιγόνης προοικονομεί την εξέλιξη του μύθου. Οι χαρακτήρες όμως των δύο αδερφών διαφέρουν, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Αντιγόνη ” Φύση ισχυρή”, ατρόμητη ακόμα και μπροστά στο θάνατο, σκληρή και πείσμων μπροστά στην δειλία της Ισμήνης. Αντίθετα η Ισμήνη παρουσιάζεται πιο διστακτική, αδύναμη, προσαρμοσμένη στις νόρμες της ανθρώπινης εξουσίας ενώ παράλληλα αντιλαμβανόμαστε τον φόβο της απέναντι στο πρόσωπο του Κρέοντα και όλα αυτά αποδεικνύονται και από τον πονεμένο της μονόλογο στους στίχους 49 έως 68. Η Ισμήνη οπότε θέλει να βοηθήσει αλλά δεν μπορεί εξαιτίας της αδυναμίας του χαρακτήρα της, ενώ η Αντιγόνη ο θεατρικός αντίποδας της Ισμήνης και θέλει και μπορεί.

Διαχρονία

Είναι αλήθεια πως στην σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα δειλίματα και σοβαρές αποφάσεις. Όπως ακριβώς και η Ισμήνη αναφέρει στην φράση της …Είναι καθάρια τρέλα να θέλεις ότι ξεπερνάει τη δύναμη σου.. έτσι και οι άνθρωποι στις μέρες μας φτάνουν συχνά στο σημείο να νιώθουν πως δεν μπορούν να καταβάλλουν άλλες προσπάθειες για να πετύχουν τους στόχους τους είτε πιστεύουν ότι μπορεί να τους πραγματοποιήσουν αργότερα και να αποδώσουν σ’ αυτούς είτε όχι. Έτσι δεν ρισκάρουν στην ζωή τους με αποτέλεσμα να μην γνωρίσουν ποτέ αν θα πετύχαιναν κάποιον από τους στόχους που ήθελαν να φέρουν σε πέρας. Βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που ρισκάρουν στην ζωή τους και καταβάλλουν δυνάμεις που υπερβαίνουν τις ήδη  υπάρχουσες τους έχοντας στόχο να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους και τις επιθυμίες τους, όπως ακριβώς και η Αντιγόνη.

Μητρούση Γεωργία  Β’ 3

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων