siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

«’Αναρχίας, δέ μεῖζον ούκ ἐστιν κακόν.»

Απρ 201126

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: «Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο κακό από την αναρχία.»

Ο Κρέοντας με αυτή του τη δήλωση, δε θέλει να φανεί ότι χαρίζεται σε συγγενείς με τη δικαιολογία ότι, αν δείξει επιείκεια στα συγγενικά του πρόσωπα θα αποδειχθεί μεροληπτικός και ασυνεπής. Κατά τον  Κρέοντα ο νόμος και τα διατάγματά του πρέπει να ισχύουν το ίδιο και προς τους ανυπάκουους συγγενείς του και προς τους απείθαρχους 3ένους.Θεωρεί ότι αυτός που είναι χρηστός πολίτης στην ιδιωτική του ζωή είναι και χρηστός πολίτης στη δημόσια ζωή. Δεν αντιλαμβάνεται το κίνητρο της πράξης της Αντιγόνης και έχει την ψευδή εντύπωση ότι η κακή και επαναστάτρια Αντιγόνη στόχευε στο να επιβληθεί στους άρχοντες. Η αυθαίρετη και παράνομη στάση της ηρωίδας εκλαμβάνεται ως προσπάθεια επιβολής σε αυτούς που ασκούν την εξουσία. Διατυπώνει αξιωματικά τη γνώμη ότι όλοι οφείλουν να υπακούουν στον άρχοντα σε κάθε του πράξη, ενέργεια και απόφαση, αρκεί να έχει τη θέληση να κυβερνά σωστά. Ο τύραννος , παρασυρόμενος από τον  από τον οίστρο της εξουσίας, πιστεύει πως όλες οι ενέργειες του στόχο έχουν τη σωστή διακυβέρνηση της πόλης. Διακηρύσσει την αξία και τη σημασία της πειθαρχίας, αφού η απειθαρχία και η αναρχία είναι πρόξενοι πολλών δεινών. Εξισώνει έτσι την αναρχία με την ανυπακοή στους νόμους και τονίζει τις τρομερές συνέπειες της.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ: Αξίζει να λεχθεί ότι οι γενικές θεωρητικές ιδέες και αρχές του Κρέοντα είναι λογικές και ισχύουν σε κάθε εποχή. Ο Σοφοκλής κατόρθωσε με τη φράση αυτή να θεμελιώσει ολόκληρα κράτη από τότε μέχρι και σήμερα. Η πειθαρχία και η υπακοή στους νόμους σώζουν τα άτομα, τις κοινωνίες και τα κράτη. Αυτό είναι μια τρανή αλήθεια που ισχύει σε κάθε εποχή και σε κάθε λαό. Στην εποχή μας. Κράτη με νομοταγείς πολίτες ευδοκιμούν σε όλους τους τομείς. Η εγκληματικότητα περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό, οι πολίτες ζουν με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Συνεπώς, η πειθαρχία που διαμόρφωσε και διαμορφώνει ολόκληρες πολιτείες, θεωρείται η βασική αρετή για την επιτυχία και την ευτυχία όχι μόνο του ατόμου αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας.

ΠΑΛΑΖΗ ΝΙΚΗ Β3

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων