siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

«λόγοις δ’ εγώ φιλούσαν ου στέργω φίλην»

Απρ 201113

Η φράση «λόγοις δ’ εγώ φιλούσαν ου στέργω φίλην» της Αντιγόνης σημαίνει «Δεν έχω φίλο αυτόν που μένει στα λόγια».

Χρησιμοποιώντας αυτήν την φράση, η Αντιγόνη δεν δέχεται την συμμετοχή της αδερφής της στην ταφή του αδερφού της, μιας και δεν συμφώνησε να την βοηθήσει, όταν της το ζήτησε η Αντιγόνη. Η Αντιγόνη είναι αυτή που ρίσκαρε την ζωή της για να τιμήσει τον πεθαμένο αδερφό της, χωρίς την βοήθεια κανενός. Τα λόγια της Ισμήνης δεν φαίνεται να της προκαλούν κάποια αλλαγή στον τρόπο σκέψης της και αυτό φαίνεται από τον ειρωνικό τρόπο που της μιλάει.

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι το οποίο ίσχυε μόνο σε εκείνη την εποχή. Είναι ένα σκεπτικό το οποίο όλοι μας έχουμε όταν επιλέγουμε την παρέα και τους φίλους μας, ακόμα και τον τρόπο που φερόμαστε σε κάποια άτομα. Η αξία αυτής της φράσης που ο Σοφοκλής εκφράζει μέσω της Αντιγόνης είναι μια φράση που η αξία της διατηρήθηκε από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα αλλά και σε κάθε εποχή;

Μιχάλης Τσαντήρης Β’4

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων