siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

δ’εγώ φιλούσαν ου στέργω φίλην

Απρ 201112

Τον στίχο αυτό χρησιμοποίησε η Αντιγόνη στην Ισμήνη όταν εκείνη της ζήτησε να λάβει μερίδιο ευθύνης για την ταφή του Πολυνείκη.Ο στίχος αυτός σημαίνει:και εγώ δεν θέλω φίλη που με αγαπά μόνο στα λόγια.Έτσι εννοεί πως η Ισμήνη παραδέχεται αυτή την πράξη μόνο στα λόγια διότι στην πραγματικότητα δεν έχει διαπράξει την ταφή αυτή.Η Αντιγόνη δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ισμήνη να πει πως έχει συμβάλει σε αυτή την ταφή.Επιπλέον αναφέρει στο επιχείρημα της ότι οι θεοί του κάτω κόσμου ξέρουν ποιος πραγματικά έκανε την ταφή.Έτσι η Αντιγόνη δεν πρόκειται να δεχθεί την Ισμήνη ως φίλη της μόνο στα λόγια.

ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την φράση που χρησιμοποίησε η Αντιγόνη διότι πιστεύω πως η φιλία δεν βασίζεται μόνο στα λόγια αλλά πολύ περισσότερο στις πράξεις.

Οι πράξεις είναι αυτές που μένουν πάντα στην μνήμη του άλλου και τον στιγματίζουν διότι οι πράξεις είναι αυτές που μένουν ανεξήτιλες στην μνήμη του άλλου ενώ τα λόγια είναι απλώς λόγια.Τα λόγια φεύγουν και έρχονται διότι ειναι οι πιο φθηνές δικαιολογίες.Στην φιλία όμως όπως και στις σχέσεις οι πράξεις είναι αυτές που κάνουν χαρούμενους τους ανθρώπους και τους κάνουν να νιώθουν σίγουρους για την αγάπη και την φιλία του άλλου.

Πιστεύω πως όσα λόγια και αν λέει ένας άνθρωπος μπορεί μόνο να τα αποδείξει με τις πράξεις,όπως ακριβώς και στα μαθηματικά:μπορεί να λες την θεωρία ενός ορισμού για να τον χρησιμοποιήσεις πρέπει πρώτα να αποδείξεις και αυτό γίνεται μόνο μέσα από τις πράξεις.Πολλές είναι οι φορές όπου πιστεύουμε τα λόγια των άλλων αλλά στο τέλος διαπιστώνουμε πως αυτά τα λόγια τις περισσότερες φορές είναι τόσο εύκολα να τα πιστέψεις αλλά τόσο δύσκολα να τα ξεπεράσεις.

Επιπλέον,πολλές φορές με τις πράξεις οι άνθρωποι μεταδίδουν κάποια συναισθήματα τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να τα εκφράσουν με τα λόγια

ΣΟΦΙΑ ΜΙΓΓΑ Β3

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων