siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

ἀλλ᾽ ἡ γὰρ ἐκτὸς καὶ παρ᾽ ἐλπίδας χαρὰ ἔοικεν ἄλλῃ μῆκος οὐδὲν ἡδονῇ,

Μαρ 201126

ἀλλ᾽ ἡ γὰρ ἐκτὸς καὶ παρ᾽ ἐλπίδας χαρὰ ἔοικεν ἄλλῃ μῆκος οὐδὲν ἡδονῇ, Στίχος {392-393}

‘Ομως η ξαφνική και ανέλπιστη χαρά από όλες τις χαρές έχει περίσσια γλύκα

Στο β΄ επεισόδιο έχουμε το διάλογο μεταξύ Κρέοντα και φύλακα, όπου ο πρώτος ανακοινώνει στον Κρέοντα την σύλληψη της Αντιγόνης. Η συναισθηματική κατάσταση του φύλακα είναι διαφορετική από το α’ επεισόδιο όπου ήταν φοβισμένος και τρομαγμένος. Νιώθει ανακουφισμένος και παραδίδει θριαμβευτικά την Αντιγόνη καθώς έτσι απαλλάσσεται ο ίδιος από τις κατηγορίες. Νιώθει τόσο χαρούμενος και υπερήφανος για το κατόρθωμά του που δεν τον ενδιαφέρει για την κατάληξη της Αντιγόνης. Μάλιστα το γνωμικό των στίχων {392-393} [ Όμως η ξαφνική και ανέλπιστη χαρά από όλες τις χαρές έχει περίσσια γλύκα] εκφράζει όλη την χαρούμενη ψυχική διάθεση του που βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την επικείμενη τιμωρία της Αντιγόνης.
Οι στίχοι αυτοί έχουν διαχρονική ισχύ καθώς σχετίζονται με την ανθρώπινη ψυχολογία και τα ανθρώπινα συναισθήματα τα οποία δεν αλλάζουν ουσιαστικά όσα χρόνια κι’ αν περάσουν. ‘Έτσι το συναίσθημα της χαράς μεγεθύνεται όταν αυτή είναι ξαφνική και απρόσμενη και αυτό το στοιχείο της έκπληξης δημιουργεί εντονότερα συναισθήματα. Ειδικά όταν μεταβαίνουμε από αρνητικά συναισθήματα όπως στενοχώρια, φόβος σε ανακούφιση και χαρά – όπως στην περίπτωση του φύλακα – τότε την χαρά την νιώθουμε πράγματι μεγαλύτερη. ΡΙΤΚΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ Β3

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Μάρτιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων