Απρ 21
05

Ο Ιωάννης Φαρμάκης και οι αχαρτογράφητες ατραποί της Ιστορίας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργανώνει έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάθε Τετάρτη στις 7:30 μ.μ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.

 

Στην τρίτη ομιλία-συζήτηση, την Τετάρτη 31 Μαρτίου, στις 7:30μ.μ. ο κ. Θέμης Απατσίδης, ερευνητής – συγγραφέας ιστορικών και ανθρωπολογικών μελετών και Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου, παρουσίασε το θέμα: «Ο Ιωάννης Φαρμάκης και οι αχαρτογράφητες ατραποί της Ιστορίας»

Στην ομιλία επιχειρήθηκε μια διερευνητική προσέγγιση των ιστορικών πηγών που αναφέρονται στην επαρχία Εορδαίας κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, με έμφαση στον ρόλο της Βλάστης και της κορυφαίας ηρωικής προσωπικότητας της περιόδου, του οπλαρχηγού Ιωάννη Φαρμάκη. Παράλληλα, εξετάστηκαν ερωτήματα όπως ο τρόπος που διαβάζουμε και ερμηνεύουμε την ιστορία καθώς και το εάν σήμερα, 200 χρόνια μετά, έχουν αναδειχθεί τα πραγματικά υποκείμενα που έχουν συμβάλει στον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής γλώσσας και διδακτικής της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, Δήμαρχος Εορδαίας και η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.

Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση για τον Ιωάννη Φαρμάκη από εδώ και να την αξιοποιήσετε ως παιδαγωγικό υλικό.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης στο YouTube κανάλι του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης, πατώντας εδώ.Αφήστε μια απάντηση