Μαρ 21
21

Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870). Ο Κοζανίτης λόγιος και αγωνιστής της Παλιγγενεσίας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργανώνει έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάθε Τετάρτη στις 7:30 μ.μ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.

 

Στην πρώτη ομιλία-συζήτηση, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, στις 7:30μ.μ. ο κ. Γεώργιος Αλευράς, Δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε το θέμα: «Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870). Ο Κοζανίτης λόγιος και αγωνιστής της Παλιγγενεσίας».

Ο Γεώργιος Λασσάνης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1793. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους. Επίσης, ανέπτυξε πλούσια πνευματική και πολιτική δράση, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης  αλλά και μετά την Απελευθέρωση. Δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες, συνέταξε σχολικά συγγράμματα, μετέφρασε Γερμανούς συγγραφείς, έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα. Ως συγγραφέας αποδίδει τα γεγονότα με εμπεριστατωμένο τρόπο, καταθέτοντας διάφορες προτάσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων της εποχής του (π.χ. ληστεία). Στα 1870 άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, χωρίς να δει την απελευθέρωση της γενέτειράς του Κοζάνης. Στο τέλος της παρουσίασης παρατίθεται όλη η σχετική βιβλιογραφία, που μελετήθηκε για τον Γεώργιο Λασσάνη.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γρηγόρης Κοντός, Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κοζάνης. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κ. Όλγα Πουταχίδου, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού και η κ. Ελπίδα Κουιμτζίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κοζάνης.
Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση για τον Γεώργιο Λασσάνη από εδώ και να την αξιοποιήσετε ως παιδαγωγικό υλικό.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης στο YouTube κανάλι του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης, πατώντας εδώ.

 

 

 

 Αφήστε μια απάντηση