Φεβ 21
23

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΟΛΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσαν την πέμπτη διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα: » Νεοφιλελευθερισμός. Η φιλοσοφία της ελεύθερης οικονομίας και του δυνατού κράτους». Ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλης Γρόλλιος, ο οποίος εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στη διαλεκτική του Μαρξ, στο University of York της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έχει διδάξει σε τρία ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Γρόλλιος υποστήριξε ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποθεώνει την ελεύθερη οικονομία και ότι, δυστυχώς, πολύ συχνά συγχέεται με τον φιλελευθερισμό, που δεν είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας αλλά του έντονου κρατικού παρεμβατισμού, προκειμένου το κράτος να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη ιδέα αναδιανεμητικής δικαιοσύνης. Αυτήν ακριβώς την ιδέα οι νεοφιλελεύθεροι τη βλέπουν να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική της ελεύθερης οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας το κράτος πρόνοιας θα έχει σχεδόν καταργηθεί. Προϋπόθεση της υλοποίησης της ελευθερίας στους νεοφιλελεύθερους είναι ένα δυνατό-ισχυρό κράτος σε τέτοιο βαθμό που μάλιστα φτάνουν σε σημείο να δικαιολογούν και την δικτατορία, έστω προσωρινά. Βασικά κείμενα που προτείνει ο κ. Γρόλλιος προς μελέτη είναι: M. Friedman, Καπιταλισμός και Ελευθερία και Fr. Hayek, Ο Δρόμος προς τη Δουλεία (έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=T1vDgWuwY0sΑφήστε μια απάντηση